FORTSATTE KARRIEREN: Lauren Wasser var modell da hun måtte amputere beinet. Til tross for dette har hun fortsatt karrieren, her er hun avbildet under en photoshoot i Los Angeles.
FORTSATTE KARRIEREN: Lauren Wasser var modell da hun måtte amputere beinet. Til tross for dette har hun fortsatt karrieren, her er hun avbildet under en photoshoot i Los Angeles. Foto: Stella Pictures

Modellen Lauren (29) mistet beinet etter tampongbruk

Nå frykter den unge kvinnen at hun også må amputere sitt andre bein på grunn av «tampongsyken».

I 2012 opplevde Lauren Wasser fra Los Angeles marerittet da hun ble alvorlig syk etter tampongbruk.

Den amerikanske modellen fikk den sjeldne toksisk sjokksyndrom, også kjent som TSS eller «tampongsyken». Sykdommen er sjelden, men kan i verste fall få fatale konsekvenser.

For Wasser førte den alvorlige infeksjonen til at hun som 24-åring måtte amputere det høyre beinet fra kneet og ned.

Hun ble hastet til sykehus etter at hun plutselig ble svært dårlig med feber etter en bursdagsfest, og ble funnet bevisstløs alene hjemme. På sykehuset fikk hun den knusende beskjeden fra legene, etter flere dager i kunstig koma.

– Jeg mistet det helt. Jeg skrek og gråt, sier Wasser i et intervju med Washington Post denne måneden.

Mister det andre

Nå frykter Wasser at hun også må amputere det andre beinet. I 2012 fikk hun beholde venstrebeinet, men måtte amputere noen tær.

– Jeg har intense smerter hver dag, sier hun til Washington Post.

Etter den første amputasjonen fikk Wasser etter hvert en protese i gull, og kom blant annet tilbake på catwalken og foran kamera. Flere hyllet modellen for hennes mot og styrke til å fortsette modellkarrièren til tross for amputasjonen.

Men smertene var fortsatt tilstede, blant annet på grunn av et åpent sår og vedvarende skader etter infeksjonen. Wasser frykter nå at det er «uunngåelig» at hun må amputere også sitt venstre bein.

Sjeldent

TSS forekommer heldigvis svært sjeldent ved tampongbruk. Likevel advarer Wasser andre kvinner om risikoen som er der.

– Lenge følte jeg meg alene som offer for TSS. Det ga ikke bare fysiske skader, men også psykiske, skriver hun i et innlegg i magasinet InStyle.

– Etter å ha lest mer om TSS, innså jeg at jeg var heldig som overlevde det, for mange gjør ikke det, fortsetter hun.

29-åringen har bestemt seg for å dele sine erfaringer, og deler blant annet åpent og ærlig om seg selv og amputasjonen på sin Instagram-profil.

– Jeg vil lære kvinner om de potensielle risikoene ved bruk av tamponger, skriver hun.

I januar i år gikk Sørlandet sykehus ut i NRK og advarte jenter mot å ha tamponger for lenge inne, etter to jenter på kort tid ble innlagt med TSS.

– Det som er felles for våre pasienter er at de har hatt tampongen inne lenge. De har ikke vært klar over at det kan være farlig, sa overlege Ole Bjørn Kittang til kanalen.