nekter å svare på om giske må trekke seg:

– Giske må bevise at han er tilliten verdig

Ap-leder Jonas Gahr Støre har kommet med kraftig kritikk av nestlederen. – Det er uvanlig kost.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ettermiddag ble det kjent at Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske hadde blitt innkalt til møte med partiets leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng, for å gå igjennom en rekke varslingssaker mot han.

Nestlederen utelukket heller ikke at det kan komme flere varslinger om hans oppførsel.

– Når enkelte har opplevd dette på denne måten, vil jeg ikke utelukke at flere har gjort det. Det må jeg ta høyde for. Jeg tar denne helheten på dypt alvor, sa Giske til TV 2 torsdag.

– Kraftig kost

Jonas Gahr Støre har gjort det klart for Giske at han har opptrådt kritikkverdig, og sier at Giske må bevise at han fortsatt har tillit.

– Vi er valgt av landsmøtet, og jeg har tillit til at Trond forstår hva det vil si å være valgt av landsmøtet. Det han gjorde i går var i å få en veldig kraftig kritikk fra meg offentlig. Det er veldig uvanlig kost. Det er en sterk reaksjon på det som har kommet inn. Han har selv sagt at det har svekket tilliten til han. Det ser han. Det har han rett i. Nå er det han som må å bevise at han er den tilliten verdig, sier Støre til TV 2 fredag morgen.

– Hvordan kan han bevise det?

– Det handler selvfølgelig om opptreden og arbeid fremover. Og så handler det om at det står seg det inntrykket som er, at det ikke er andre ting som vi ikke har fått med i vurderingen.

Jonas Gahr Støre lover at partiet skal ta godt vare på de som har varslet om nestlederens oppførsel.

– De må vi ta veldig godt vare på. De skal få oppfølging og tilbakemelding. Jeg sier at de skal bli tatt på alvor, og jeg tror på de fortellingene de kommer med. Men jeg har også ansvar for å lytte til den andre versjonen, den andre siden av en historie. Det er mitt oppdrag.

– Jeg vet hvor krevende det kan være å stå fram med slike historier. Jeg har sett det på nært hold, og jeg berømmer de som gjør det og har mot til å gjøre det, legger Støre til.

– Er det aktuelt for deg å be Giske om å gå av?

– Jeg har ikke gjort det. Det er landsmøtet som har valgt han. Men vi får gjøre en vurdering av sakene slik de har kommet inn. Det jeg mente var riktig i går var å formulere en veldig sterk kritikk av nestleder at Trond Giske, understreke alvoret i situasjonen. Og jeg opplever at han har tatt i mot det og erkjent det på en måte som jeg tror alle har fått med seg.

Ungdomspolitiker sluttet

Onsdag meldte Dagens Næringsliv at det var kommet fire nye varsler om Giskes oppførsel.

NRK skriver at en ung kvinne sluttet som ungdomspolitiker i Arbeiderpartiet etter det hun opplevde som uønsket seksuell oppmerksomhet fra Trond Giske. Onsdag varslet hun ledelsen i partiet om tilfellene, som ligger flere år tilbake i tid.

Sent torsdag kveld satt Arbeiderpartiets sentralstyre i et hastemøte.

– Hadde dette møtet tillit til Giske?

– Det var ikke et møte, det var en orientering til de sentrale politikerne rundt om i landet, som hadde spørsmål om hva som foregikk i går. Det var en stor nyhetssak. De hadde tillit til den håndteringen vi hadde av disse sakene. De tok det til etteretning. De har ikke vært involvert i behandlingen av det, men de hadde tillit til behandlingen av sakene, sier Støre.

Ifølge Støre var det ingen som uttrykte mistillit til Giske under møtet.

– Ikke mye å gå på

Etter intervjuet med TV 2 møtte Jonas Gahr Støre pressen i Vandrehallen på Stortinget. Støre var klar da han fikk spørsmål om Giske tåler flere varslinger.

– Han har ikke mye å gå på, sa Støre.

Han ønsker ikke å svare på om Giske sitter som nestleder om én måned.

TV 2s politiske kommentar Aslak Eriksrud sier at spørsmålet om Giske overlever politisk avhenger av hvor alvorlige historier som kommer frem, og omfanget.

– Saken har reist betimelige spørsmål rundt partiets håndtering rundt varslingssaker, og maktkamper har kommet til syne. Saken har dermed en større dimensjon og ledelsen har en voldsom jobb foran seg, sier Eriksrud.