Trond Giske: – Jeg regner med at det kommer flere saker

– Det er mye som skulle vært ugjort, sier Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske til TV 2.

Torsdag ettermiddag ble det kjent at Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske hadde blitt innkalt til møte med partiets leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng, for å gå igjennom en rekke varslingssaker mot ham.

Torsdag kveld møter TV 2 en svært ydmyk Trond Giske. Han er klar på at han tar fullstendig selvkritikk.

– Jeg må ta dette på min kappe. Jeg må dypt beklage.

– Hva er det du har gjort?

– Jeg kan ikke si noe om enkeltsaker, av hensyn til de som varsler. Om jeg ikke er enig i alt, så viser det en helhet som jeg må ta dypt innover meg.

TV 2 er kjent med at flere partikolleger tidligere har advart Giske om at han burde justere oppførselen sin. Giske avviser ikke dette, men understreker at det ikke er blitt gjort på den måten som han har fått varsler på nå.

– Dette har vært veldig tydelige tilbakemeldinger om situasjoner folk har opplevd ubehagelig. Det er jeg veldig lei meg for. Det skal ikke være ubehagelig å treffe meg. Det er mye som burde vært ugjort.

Han sier at han tror det har vært en oppvåkning i samfunnet de siste ukene. Giske sier at i alle fall han har tatt lærdom av prosessen.

Partiet har kalt inn til sentralstyremøte sent torsdag kveld.

– Har du vurdert å trekke deg?

– Jeg har helt sikkert mindre tillit, og det må jeg ta innover meg. Jeg er lei meg for at det rammer partikolleger i hele landet. Jeg må bygge opp tilliten og tiden vil vise at det går bra.

Giske sier han ikke kan utelukke at det kan komme flere varslinger om hans oppførsel.

– Når enkelte har opplevd dette på denne måten, vil jeg ikke utelukke at flere har gjort det. Det må jeg ta høyde for. Jeg tar denne helheten på dypt alvor.

– Hvor mange kvinner under 25 år sendte du upassende smser til mens du var statsråd?

– Det er helt sikkert at jeg i de rollene jeg har hatt har opptrådt på en måte som noen har ment har vært upassende. Det kan være aldersforskjell, maktforhold og sosiale sammenhenger med alkohol. Og det er dypt beklagelig.

TV 2s politiske kommentar Aslak Eriksrud sier at han har snakket med mange nære partikolleger av Giske i dag.

– De sier at de har advart ham om at han ikke kan oppføre seg på samme måte som da han var AUF-leder når man er statsråd i 40-årene. Men advarslene har åpenbart ikke gått inn på Giske.

Eriksrud sier at spørsmålet om Giske overlever politisk avhenger av hvor alvorlige historier som kommer frem, og omfanget. I tillegg avhenger det av hvordan Giske selv håndterer det nå fremover.

– Saken har reist betimelige spørsmål rundt partiets håndtering rundt varslingssaker, og maktkamper har kommet til syne. Saken har dermed en større dimensjon og ledelsen har en voldsom jobb foran seg.

Eriksrud påpeker at dette er det siste Støre trenger etter det elendige valgresultatet i høst.