Rådyrt produkt lover bedre kroppsholdning, men ekspertene er skeptiske

HELSEKONTROLLEN (TV 2): Rådyrt holdningstøy skal gi deg helsemessig effekt og en stolt holdning. Vi vil sjekke om dette har noe for seg og har fått med oss YouTube-stjernene Prebz og Dennis for å sjekke effekten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Preben Fjell og Dennis Vareide, bedre kjent som Prebz og Dennis, står bak en av Norges største YouTube-kanaler med over 240.000 abonnenter. De sitter mange timer foran PC-en og mener selv at de har en dårlig holdning.

– Det er ikke lett å tenke over holdningen sin når man sitter og spiller. Vi prøver å rette oss opp dersom vi merker at vi faller litt ned, men det er ikke så lett, sier Dennis Vareide til Helsekontrollen.

Nå er det noen som angivelig har funnet løsningen på dette problemet. For mellom 1000 og 3500 kroner skal holdningstøyet fra Anodyne få deg opp i en stolt holdning. Produktet skal blant annet få musklene til å jobbe mer hensiktsmessig og aktiverer understimulerte muskler.

Produkt for noe som ikke finnes

YouTube-stjernene er godt fornøyd etter å ha testet klærne under en handletur i butikken.

– De hemmer oss ikke noe og jeg tror de kommer øverst på ønskelista til jul, sier Vareide.

Helsekontrollen har derimot snakket med flere fysioterapeuter som er langt mer skeptiske til produktet. Én av dem er Lennart Bentsen, som er manuellterapeut og universitetslektor ved NTNU.

RANKE: Prebz og Dennis tester ut holdningsklær fra Anodyne.
RANKE: Prebz og Dennis tester ut holdningsklær fra Anodyne. Foto: Tonje Hareland / Helsekontrollen

– Holdningstøy er jo nærmest et produkt for et problem som ikke finnes. Vi ser jo at det er så store normalvariasjoner i kroppsholdning at vi ikke kan si at det finnes en optimal eller en korrekt holdning, sier han.

Avliver myte om dårlig kroppsholdning

Bentsen mener at det ikke finnes belegg for å hevde at folks kroppsholdning bidrar til fysiske plager og skader.

– Først og fremst tenker jeg på holdningstøy som et klassisk eksempel på helsekremmeri, der man overdriver naturlige variasjoner blant menneskers anatomi og gjør det til sykdom for så å tjene penger på det, sier han,

Han mener det er helt andre grunner enn dårlig holdning til at man får kroppslige plager.

– Det kan for eksempel være lite bevegelse og aktivitet, stress, søvnproblemer eller at du mistrives på jobb, sier han.

Administrerende direktør i Anodyne Norge, Rune Johannessen, sier at de –selv om de markedsfører tøyet som holdningstøy – ikke har en tanke om hva god kroppsholdning er.

– Det er helt individuelt. Vi bestemmer ikke hva en god kroppsholdning er siden vi alle er forskjellige, sier Johannessen til Helsekontrollen.

Han fremhever at holdningsklær ikke er en løsning i seg selv, men et verktøy ved siden av behandling som fysioterapi og trening.

Inspirert av kinesiotape

Holdningsklærne er laget av NeauroBands som skal være inspirert av kinesiotape, en elastisk sportstape som ble utviklet på 70-tallet.

Fysioterapeut og fagsjef ved Klinikk for Alle, Frank Tore Jacobsen bruker nettopp kinesiotape i sine behandlinger.

– Tapen skal blant annet ta bort spenninger i kroppen og fremme sirkulasjon i kroppen, sier han.

Han kan ikke forstå hvordan disse trøyene skal kunne utrette det samme som kinesiotapen.

SKEPTISK: Frank Tore Jacobsen forklarer bruken av kinesiotape.
SKEPTISK: Frank Tore Jacobsen forklarer bruken av kinesiotape. Foto: Tonje Hareland / Helsekontrollen

– De drar paralleller til kinesiotape og hvordan huden og tapen fungerer sammen i forhold til det å få et løft, og jeg har veldig vanskelig for å forstå at den strikken her skal kunne klare å påvirke noe i form av hudløft, sier han.

Han sier at hvis du har sittet lenge og faller ned i dårlig holdning, så er det bedre å ta en pause, gjøre noen aktiviteter eller variere ulike type stillinger.

Lennart Bentsen mener at Anodyne ekstrapolerer de fysiologiske effektene av kinesiotaping, som i seg selv er kontroversielt.

Anodyne bestrider ikke at effekten av kinesiotape er omstridt og fremhever at produktene deres kun er inspirert av denne behandlingsformen.

Lite dokumentasjon

På nettsidene sine reklamerer Anodyne med at de har solgt en halv million produkter.

På spørsmål fra Helsekontrollen om hvilken dokumentasjon de har på at produktet virker, sier Rune Johannessen at de har omfattende spørreundersøkelser fra kunder og at de samarbeider med over 20 klinikker og sykehus rundt om i Europa.

Han fremhever også at de er godkjent som medisinsk utstyr både i USA og Europa.