SPIONSIKTET: Frode Berg er fengslet i Russland, siktet for spionasje for fremmede makter.
SPIONSIKTET: Frode Berg er fengslet i Russland, siktet for spionasje for fremmede makter. Foto: Atle Staalesen / The Independent Barents Observer

Nordmann siktet for spionasje i russland:

– Berg (62) er offer for et politisk spill

– Inntil vi får mer informasjon er det naturlig å tolke at her ønsker Russland å markere overfor Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag formiddag ble det kjent at nordmannen Frode Berg (62) er pågrepet i Russland mistenkt for spionasje. Det melder både det russiske nettstedet Meduza og nyhetsbyrået Rosbalt.

Ifølge Meduza skal Berg ha blitt pågrepet i besittelse av hemmelige dokumenter i Moskva. Han skal også ha delt sensitiv informasjon om den russiske nordflåten med amerikanske og norske myndigheter.

– Ønsker å straffe Norge

Advokat Brynjulf Risnes bistår Berg og familien hans i denne saken. Han forteller til TV 2 at de stiller seg helt uforstående til hele situasjonen. Samtidig peker han på at siktelsen mot Berg er en brikke i det politiske spillet mellom Norge og Russland.

– Man tenker jo fort politisk spill her. Vi har vært gjennom et 2017 der sentrale stortingspolitikere er blitt nektet adgang til russland. Norske russlandsforskere er blitt nektet adgang til Russland. Norske studenter ble nylig sendt hjem fra St. Petersburg på uforståelig grunnlag, sier Risnes.

– Så her blåser det en politisk vind- og inntil vi får mer informasjon er det naturlig å tolke at her er Frode Berg blitt offer for et politisk spill og at her ønsker Russland å markere overfor Norge, straffe Norge for de sanksjonene Norge har vært med på å innføre mot Russland.

Spionasje har en strafferamme på 10 til 20 år etter russisk lov. Berg blir beskyldt for å ha spionert for både amerikansk og norsk etterretningstjeneste.

Frustrerende for familien

Foreløpig har det vært lite informasjon å oppdrive om saken mot Berg, og den russiske sikkerhetstjenesten FSB holder kortene tett til brystet.

Dette er også frustrerende for familien til Berg, forteller hans norske advokat.

– De trodde lenge at dette var en misforståelse som ville bli oppklart, og at han ville være hjemme lenge før jul. Nå skjønner de at det ikke er slik, familien skjønner at dette virkelig er alvor. Russerne mener at de har tatt en person som er en utenlandsk spion. Da må familien ta dette tilsvarende alvorlig, sier Risnes.

Berg har fått oppnevnt en russisk advokat, men verken Risnes eller familien har fått vite hvem denne advokaten er.

– Dette er en spionasje-sak, og da er det veldig mye hemmelighold. Det er naturligvis en utfordring for familien, at de ikke får vite noe.

Advokaten forteller at familiens første prioritet nå er å få besøkt Berg i fengsel, og dernest å forstå hva som foregår i saken.

62-åringen jobbet som grenseinspektør for Grensekommisariatet i Kirkenes i 25 år. Han gikk av med pensjon tidlig i 2014, men var imidlertid tilknyttet Grensekommissariatet på timebasis som del av en norsk-russisk grensekommisjon frem til sommeren 2016.

UD bistår

Utenriksdepartementet (UD) opplyser at de er i kontakt med Berg.

– Utenrikstjenesten ved ambassaden i Moskva har vært i kontakt med fengslede og det gis bistand i henhold til gjeldende retningslinjer og rammer for konsulær bistand til norske borgere fengslet i utlandet, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen til TV 2.

Han opplyser videre at Berg har advokat, og at UD ikke kan gi ytterligere opplysninger om hvorfor han er fengslet.

– På grunn av lovpålagt taushetsplikt kan vi ikke kommentere en pågående konsulærsak ytterligere, sier Andersen, og henviser til russiske myndigheter.