PÅ GRENSA: Frode Berg var tidligere grenseinspektør på Storskog, men har de siste årene vært pensjonist.
PÅ GRENSA: Frode Berg var tidligere grenseinspektør på Storskog, men har de siste årene vært pensjonist. Foto: iFinnmark/Amund Trellevik

Norske Frode (62) siktet for spionasje i Russland

Norske Frode Berg (62) sitter nå fengslet, siktet for spionasje i Moskva.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmannen Frode Berg er pågrepet i Russland mistenkt for spionasje. Det melder både det russiske nettstedet Meduza og nyhetsbyrået Rosbalt.

62-åringen jobbet tidligere for grensekommisæren på Storskog, men er nå pensjonist.

Tidligere i desember ble det kjent at Berg var pågrepet i Moskva, men det var ukjent hva han var mistenkt for av russiske myndigheter.

Ifølge Meduza skal Berg ha blitt pågrepet i besittelse av hemmelige dokumenter i Moskva.

Spionasje har en strafferamme på 10 til 20 år etter russisk lov. Berg blir beskyldt for å ha spionert for både amerikansk og norsk etterretningstjeneste.

Berg jobbet som grenseinspektør for Grensekommisariatet i Kirkenes i 25 år. Han gikk av med pensjon tidlig i 2014, men var imidlertid tilknyttet Grensekommissariatet på timebasis som del av en norsk-russisk grensekommisjon frem til sommeren 2016.

– Trodde lenge det var en misforståelse

Advokat Brynjulf Risnes bistår Berg og familien hans i denne saken. Han forteller til TV 2 at de stiller seg helt uforstående til hele situasjonen.

– De trodde lenge at dette var en misforståelse som ville bli oppklart, og at han ville være hjemme lenge før jul. Nå skjønner de at det ikke er slik, familien skjønner at dette virkelig er alvor. Russerne mener at de har tatt en person som er en utenlandsk spion. Da må familien ta dette tilsvarende alvorlig, sier Risnes.

Advokaten har selv besøkt flere russiske fengsler, og sier at fengselet Berg holdes i ikke er blant de verste i Russland.

– Det er et fengsel med høy sikkerhet, men relativt god standard, og jeg vil jo tro at han behandles veldig godt. Dette er en spesiell sak, og hvis siktelsen er riktig, så involverer det også norske myndigheter, så jeg vil tro at man opptrer med stor forsiktighet.

Berg har fått oppnevnt en russisk advokat, men verken Risnes eller familien har fått vite hvem denne advokaten er.

– Dette er en spionasje-sak, og da er det veldig mye hemmelighold. Det er naturligvis en utfordring for familien, at de ikke får vite noe.

Advokaten forteller at familiens første prioritet nå er å få besøkt Berg i fengsel, og dernest å forstå hva som foregår i saken.

– Veldig uventet

Grensekommisær Roger Jakobsen sier til TV 2 at saken er «veldig uventet».

– Jeg er veldig overrasket over det jeg leser om saken, sier han.

– Tror du på påstandene som blir fremmet om Berg?

– Jobben min er ikke å tro. Jeg må forholde meg til fakta. Men jeg er veldig overrasket. Dette var veldig uventet.

UD bistår

Utenriksdepartementet (UD) opplyser at de er i kontakt med Berg.

– Utenrikstjenesten ved ambassaden i Moskva har vært i kontakt med fengslede og det gis bistand i henhold til gjeldende retningslinjer og rammer for konsulær bistand til norske borgere fengslet i utlandet, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen til TV 2.

Han opplyser videre at Berg har advokat, og at UD ikke kan gi ytterligere opplysninger om hvorfor han er fengslet.

– På grunn av lovpålagt taushetsplikt kan vi ikke kommentere en pågående konsulærsak ytterligere, sier Andersen, og henviser til russiske myndigheter.

– Oppkonstruert provokasjon

Redaktør for nettavisen The Independent Barents Observer, Thomas Nilsen, sier til TV 2 at han tror siktelsen mot Berg er helt urettmessig.

– Jeg kjenner ikke saken utover det som står i russiske medier, men min umiddelbare kommentar er at jeg ikke tror noe på at det er noe som helst hold i denne siktelsen, sier han.

– Dette er en typisk oppkonstruert provokasjon fra FSB (russisk sikkerhetstjeneste red.anmd.). De har mange ganger gjennom historien diktet om slike historier, og denne gangen rammer det en uskyldig nordmann. Det er utrolig trist, fortsetter Nilsen.

Han sier det er vanskelig å si noe om motivasjonen til russiske myndigheter, dersom siktelsen skulle vise seg å være rent oppspinn.

– Det er vanskelig å spekulere i. Men verden har endret seg mye, og Russland har endret seg mye. Det er viktig for FSB å vise at utlandet ikke vil Russland godt. Men Frode Berg er absolutt en mann som vil Russland godt, avslutter han.