kritisk til amerikanske jagerfly på rygge:

– Alt som knytter oss tettere til Trumps USA er et dårlig valg

SV krever svar fra forsvarsministeren om hvorvidt Rygge flyplass vil gjenoppstå som jagerflybase for USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det kjent at det amerikanske forsvaret har satt av penger for å bygge hangarer for sine jagerfly på nedlagte Rygge flyplass utenfor Moss.

I det amerikanske forsvarsbudsjettet for 2018 er det allerede bevilget nesten hundre millioner kroner til prosjektet.

Jagerflyhangarene skal fungere som et såkalt QRA-formål. QRA er NATOs forkortelse for Quick Reaction Alert, og brukes om flybaser der bevæpnede kampfly til enhver tid står beredt til å gå på vingene.

Krever svar

Men de amerikanske militære planene er ikke godkjent av Stortinget. Nå krever SV at forsvarsministeren redegjør for dette prosjektet.

– Vi tenker at ministeren må komme til Stortinget og legge fakta på bordet, og svare på hva som er planene for Norge, sier stortingsrepresentant Gina Barstad (SV).

Hun synes dessuten det klinger dårlig at en norsk flyplass skal bli base for amerikanske jagerfly.

– Alle prosjekter som knytter oss tettere til Donald Trumps USA er et dårlig valg i den situasjonen vi står i nå, mener hun.

Skal ha besøkt Rygge

REAGERER: Stortingsrepresentant Gina Barstad krever svar fra forsvarsministeren.
REAGERER: Stortingsrepresentant Gina Barstad krever svar fra forsvarsministeren. Foto: Aas, Erlend/SCANPIX

Ifølge Sarpsborg Arbeiderblad har amerikansk forsvarspersonell ved flere anledninger besøkt Rygge flystasjon det siste året som et ledd i forberedelsene til byggearbeidet. I planarbeidene står det også at byggearbeidene er koordinert med vertsnasjonen Norge.

Forsvarsdepartementet avviser derimot at det er tatt noen beslutninger om byggingen.

– Det er ikke fattet noen beslutninger om amerikanske investeringer på Rygge. Vi konsulterer løpende med en rekke allierte om ulike former for samarbeid. Stortinget vil bli informert på vanlig måte dersom det skulle bli aktuelt å gjøre endringer, opplyste pressevakt i Forsvarsdepartementet, Marita Isaksen Wangberg, til TV 2 mandag.

Gina Barstad i SV forventer nå et tydeligere svar fra forsvarsministeren.

– Vi har vært kritisk til denne regjeringens uthuling av basepolitikken. Nå gjenstår å se om det er dette som skjer på Rygge. Det vil jeg gjerne gi forsvarsministeren mulighet til å svare Stortinget på, sier hun.