Dette er de vanligste skadedyrene i hjemmet ditt – og slik blir du kvitt dem

En del av dyrene kan du enkelt bli kvitt selv, men noen må du ha profesjonell hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er den store skrekken til ganske mange i det langstrakte land. Bittesmå dyr som piler over gulvet skaper langt større reaksjoner enn størrelsen skulle tilsi.

De aller fleste er likevel harmløse, i alle fall fysisk, selv om én av de vanligste kommer frem om natten og suger blodet ditt. De psykiske plagene som oppstår når man finner de små dyrene hjemme hos seg selv, skal likevel ikke undervurderes, forteller avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Ottesen, til TV 2. Som for eksempel skjeggkre, som har hatt en eksplosiv økning de siste årene.

– Den største skaden er nok den psykiske, at folk vil ikke ha dem der. De løper fort og har lange haletråder og antenner, og folk synes at det er veldig skummelt, selv om de egentlig er helt harmløse, sier Ottesen.

Bekjempelse

FHI jobber mye med skadedyr, og har egne sider for mange av de vanligste småkrypene man kan finne i kriker og kroker. Man kan også sende inn prøver for å få identifisert krypet man har oppdaget hjemme, og få vite hvilke metoder man kan bruke for å bekjempe skadedyret.

– For å sette igang en skikkelig bekjempelse, så må man vite hvor for eksempel larvene utvikler seg. Sånn som med tørrfruktmøll, så nytter det ikke å sprøyte rundt i rommet og tro man blir kvitt det. Man må finne det stedet hvor larvene utvikler seg.

Hvert skadedyr krever hver sin bekjempelsesmetode, og punkt en er å få identifisert det skikkelig.

– «Brødbillen» ligner veldig på en annen bille som går i treverk og heter «stripet borebille», og vi har hatt eksempler på at hus har blitt behandlet for stripet borebille, men problemet egentlig har vært brødbillen i matskapet. Og det sier litt om hvor galt det kan gå.

Mye kan du gjøre helt selv hvis du vet hva slags skadedyr du har. Skadedyr på kjøkkenet er det beste eksempelet, ifølge Ottesen, og man trenger ikke å bruke gift.

– Her kjøper man økologisk mat i butikkene, og så er det skadedyr i det, og så sprøyter man gift inn i matskapet, det henger jo ikke på greip.

Skadedyret selv eksperten frykter

Det er spesielt ett skadedyr som skremmer selv eksperten – nemlig veggedyr.

– Det er jo et dyr som folk ikke liker, og det skjønner jeg godt. Det er et av de dyrene jeg minst ville hatt hjemme hos meg selv, for det bor på soverommet ditt og kommer frem om natten for å suge blod.

Veggedyrene er flate og rødbrune, med bittesmå vinger. De kan ikke fly, men fraktes rundt med bagasje og sånt. Ifølge Ottesen er de såpass vanlige nå at Norge eksporterer like mange veggedyr som vi importerer, og at folk ofte får dem med hjem fra hoteller og lignende, eller når man overnatter hjemme hos andre.

For å bli kvitt dem må man som oftest ha profesjonell hjelp fra et skadedyrfirma. Veggedyrene har blitt resistente mot flere insektmidler, og man velger ofte varme- eller kuldebehandling. I tillegg kan profesjonelle bruke forskjellige teknikker for å lokke frem veggedyrene fra skjulesteder, slik at de går over et spesielt pulver som skraper opp huden deres slik at de tørker ut.

Uansett er altså rådet klart hvis du oppdager disse små blodsugerne hjemme: Søk hjelp.

Lever av mel og døde insekter

På femteplass på listen over skadedyr folk sendte inn til FHI i 2016, finner vi «Vepsebolklanner». Den kan minne om «Brun pelsbille», som vi skal se på senere, men har en litt annen farge.

– Den kom fra Nord-Amerika, og levde som navnet tilsier i vepsebol, av tørre, døde insekter. Den kan også gå i matvarer, jeg har sett den blant annet i melposer og det drysser litt mel ned i bunnen av skuffen, så kan de leve der og formere seg. Man ser gjerne disse tynne larvehudene som blåser vekk hvis man blåser på dem.

Den har også gjort stor skade på museer, der den angriper utstoppede dyr og insektsamlinger.

– Hjemme hos folk flest gjør den liten skade, men ligger det en tørr død flue et sted, så kan det være mat for mange av larvene dens. Det er larvene som gjør skade.

Oppdaget i 2013 – nå har det eksplodert

På fjerdeplass av insekter folk sender inn til FHI, finner vi «Skjeggkre». De ligner veldig på Sølvkre, som har vært i Norge lenge, men denne varianten ble ikke oppdaget her til lands før i 2013.

– De sprer seg veldig, vi har dem over hele landet nå, alle byer og tettsteder, overalt. Den ble først oppdaget her i Oslo, så fikk vi meldinger fra Trondheim, og så har det bare eksplodert. Det er enormt mange.

Derfor har FHI startet et forskningsprosjekt på skjeggkre, for å finne ut hvordan de kan bekjempes eller redusere spredningen, og gi publikum bedre svar.

– Vi får ufattelig mange spørsmål om skjeggkre, og vi kan synse litt og gi noen svar, men vi ønsker å gi mer eksakte svar, basert på vitenskapelige undersøkelser.

Skjeggkreene beveger seg mest ute om natten, men kan også streife rundt på dagtid, noe som ifølge Ottesen er den største plagen ved dem. Når de plutselig piler over stuebordet mens man har gjester, kan det være veldig sjenerende, og bli så ille at noen ikke tør invitere folk hjem til seg fordi de synes det er pinlig. Skjeggkre kan spise på papir og under tapeten, men gjør ellers ingen stor skade.

– Så det vi sier er at den psykiske belastningen, det er egentlig der skaden ligger.

De sprer seg med gjenstander, og kan bevege seg mellom leiligheter ved å gå under terskler eller gjennom lufteanlegg. I tillegg kan du få dem med hjem fra kontorlandskaper.

– Det påstås at de om sommeren kan krabbe utenpå vegger og komme inn gjennom vinduer. Det har jeg ikke sett med egne øyne, men det er blitt fortalt oss, sier Ottesen.

Denne billen har alle i Oslo – og finnes i flere andre byer

Nummer tre på listen over dyr er en bille som først ble oppdaget i en leilighet på Majorstuen i 1982. Ottesen jobbet da på Universitetet i Oslo, og fikk billen levert fra en student. Han døpte den «Majorstue-billen», men arten kalles også «Brun pelsbille», og har som navnet tilsier små hår på den brune kroppen, og et svart hode.

Siden den ble oppdaget på Majorstuen på begynnelsen av 80-tallet har den utvidet reviret sitt betraktelig.

– Det er vel nesten ikke et hus som ikke har den. De som påstår at de ikke har den, har bare ikke oppdaget den enda. Den har dukket opp i andre byer også.

Støvlusa kan være vanskelig å bli kvitt, men det er mulig å holde den på et lavt nivå – og støvsugeren er ditt beste våpen.
Støvlusa kan være vanskelig å bli kvitt, men det er mulig å holde den på et lavt nivå – og støvsugeren er ditt beste våpen. Foto: FHI

På varme sommerdager kan de fly inn gjennom åpne vinduer og slå seg ned på nye steder, der larvene spiser støv, matrester, hår og hudavfall.

– Den er ikke farlig, men den kan gnage på skinngjenstander. Den kan også gnage små hull på klær, det er larven som spiser, ikke de voksne. Jeg tror ikke man blir kvitt den, og ikke er det noe vits i heller, men å holde normalt renhold kan holde dem nede på et akseptabelt nivå.

Nummer to er vanskelig å bli kvitt

På andreplass finner vi støvlusen, bittesmå millimeterstore innsekter som ofte er vingeløse. De vanlig å finne innendørs i matvarer og på steder med høy fuktighet. De verken stikker eller suger blod, men er nesten umulig å bli helt kvitt. Den beste bekjempelsen er å finne ut hvor de holder til. Matvarer med støvlus på bør fryses i et par døgn. Finner du støvlus på badet, i kjelleren eller andre fuktige steder, må fuktigheten reduseres i rommet. Å vaske med vann anbefales ikke, da støvlus og flere andre skadedyr trives i fuktige omgivelser. Støvsugeren er derimot et godt våpen, men støvsugerposen bør kastes etter at du har fjernet lusene.

Får inn mange hybelkaniner

Hvert år sender folk inn en rekke prøver til FHI av ting de har funnet hjemme, for å få identifisert problemet. Det største problemet har «alle» hjemme, men det er egentlig ikke et skadedyr.

– Det er folk som sender ting inn til oss som de mener er skadedyr, men som faktisk ikke er det. Ulldotter, plantefrø, hudskjell. Mange mener at det er ting som stikker dem, sier Ottesen.

Det er så mange som sender inn ting som ikke er skadedyr at FHI har laget et faktaark kalt «stikk og kløe som ikke skyldes insekter». Dette er laget for å vise at ikke all kløe trenger å skyldes skadedyr, da de aller færreste skadedyrene går etter mennesker.