Både Apple og Samsung har sluppet nye modeller denne høsten. De har fått raskere prosessorer og bedre batteritid enn forgjengerne, men også nye konkurrenter.

TV 2 hjelper deg og Lyd & Bilde tester iPhone 8 Plus og Samsung Galaxy Note 8 mot modeller fra Sony, Asus, Motorola og Nokia.

Les test av iPhone X her.

3D-scanner og slow motion-kamera

Flere av mobilene har egenskaper som gjør de «unike», for å differensiere seg fra konkurrentene.

Nokia 8 satser hardt på det de kaller bothie - en videreutvikling av selfie, som også tar bilde med det andre kameraet og legger det ved siden av selfien.

Sony Xperia XZ1 har på sin side et slow motion-kamera som lar deg fange hendelser i sakte film. I tillegg har mobilen 3D-scanner, men det er diskutabelt hvor stor nytteverdien er.

Er disse egenskapene gode nok til å dra i land seieren? Les resultatene her:


BEST I TEST: Samsung Note 8 - 9590kr - Terningkast 6: Pluss: Samsungs flaggskip er rask, smart og sexy i designet. Mobilen har et veldig godt kamera med telelinse. Den støtter også en gøy løsning, kalt "Dex", som gjør at man kan koble mobilen til en skjerm via en liten docking-stasjon og dermed bruke den som kontor-PC. Man får også med en penn som gjør det lettere å skape innhold på skjermen.

Minus: Dårlig plassert fingeravtrykksleser, svakere batteri enn Galaxy S8+ og prisen er litt i høyeste laget.
BEST I TEST: Samsung Note 8 - 9590kr - Terningkast 6: Pluss: Samsungs flaggskip er rask, smart og sexy i designet. Mobilen har et veldig godt kamera med telelinse. Den støtter også en gøy løsning, kalt "Dex", som gjør at man kan koble mobilen til en skjerm via en liten docking-stasjon og dermed bruke den som kontor-PC. Man får også med en penn som gjør det lettere å skape innhold på skjermen. Minus: Dårlig plassert fingeravtrykksleser, svakere batteri enn Galaxy S8+ og prisen er litt i høyeste laget.
BESTE KJØP: Asus ZenFone 4 - 4490kr - Terningkast 5: Pluss: Rask, god skjerm og to kjempegode kameraer. Lyden er også god. Ser du etter en billig og enkel mobil med godt kamera er denne særlig å anbefale.

Minus: Den mangler litt for å være like god som flaggskipmodellene til konkurrentene, men til prisen er dette en veldig god mobil.
BESTE KJØP: Asus ZenFone 4 - 4490kr - Terningkast 5: Pluss: Rask, god skjerm og to kjempegode kameraer. Lyden er også god. Ser du etter en billig og enkel mobil med godt kamera er denne særlig å anbefale. Minus: Den mangler litt for å være like god som flaggskipmodellene til konkurrentene, men til prisen er dette en veldig god mobil. Foto: Jon Roar Solset
iPhone 8 Plus - 8790kr - Terningkast 5: Pluss: Suverene prestasjoner med et av de aller beste kameraene på markedet. Den støtter trådløs lading og har god batteritid. I tillegg er høyttalerne overraskende gode.

Minus: Designet begynner å bli gammelt og den havner litt i skyggen av innovative iPhone X. Prisen er også ganske stiv, særlig om man vil ha mye minne. Ingen utgang til hodetelefoner.
iPhone 8 Plus - 8790kr - Terningkast 5: Pluss: Suverene prestasjoner med et av de aller beste kameraene på markedet. Den støtter trådløs lading og har god batteritid. I tillegg er høyttalerne overraskende gode. Minus: Designet begynner å bli gammelt og den havner litt i skyggen av innovative iPhone X. Prisen er også ganske stiv, særlig om man vil ha mye minne. Ingen utgang til hodetelefoner.
Motorola Moto Z2 Force - 7790kr - Terningkast 5:Pluss: Telefonen har uknuselig skjerm og er meget tynn. I tillegg er den rask og har mange smarte tilbehør som kan festes bak på mobilen, som f.eks. ekstrabatteri, 360-kamera, høyttalere og "gamepad" - for å forbedre spillopplevelsen.

Minus: Motorola følger Apple og skroter minijack-utgangen. Siden skjermen er laget av et mykere materiale er den også mer mottakelig for riper. Kameraet presterer under snittet og den føles naken uten tilbehøret.
Motorola Moto Z2 Force - 7790kr - Terningkast 5:Pluss: Telefonen har uknuselig skjerm og er meget tynn. I tillegg er den rask og har mange smarte tilbehør som kan festes bak på mobilen, som f.eks. ekstrabatteri, 360-kamera, høyttalere og "gamepad" - for å forbedre spillopplevelsen. Minus: Motorola følger Apple og skroter minijack-utgangen. Siden skjermen er laget av et mykere materiale er den også mer mottakelig for riper. Kameraet presterer under snittet og den føles naken uten tilbehøret.
Sony Xperia XZ1 - 6785kr - Terningkast 5:Pluss: Superkjapt kamera med flere kule finesser, som 3D-scanning og slow motion-kamera. God HDR-skjerm og lyd.

Minus: Mobilen er stor i forhold til skjermstørrelsen og designet begynner å bli gammelt. Selv om 3D-scanning er kult er det begrenset hvor nyttig det er.
Sony Xperia XZ1 - 6785kr - Terningkast 5:Pluss: Superkjapt kamera med flere kule finesser, som 3D-scanning og slow motion-kamera. God HDR-skjerm og lyd. Minus: Mobilen er stor i forhold til skjermstørrelsen og designet begynner å bli gammelt. Selv om 3D-scanning er kult er det begrenset hvor nyttig det er.
Nokia 8 - 5500kr - terningkast 5: Pluss: Mobilen er lynrask, har god batteritid og en fin skjerm.

Minus: Designet strekker ikke helt til og kameraet skuffer. Bothies-funksjonen, som gjør at du kan ta bilde med begge kameraene samtidig, er ikke interessant nok for å markedsføre en mobil.
Nokia 8 - 5500kr - terningkast 5: Pluss: Mobilen er lynrask, har god batteritid og en fin skjerm. Minus: Designet strekker ikke helt til og kameraet skuffer. Bothies-funksjonen, som gjør at du kan ta bilde med begge kameraene samtidig, er ikke interessant nok for å markedsføre en mobil.