reagerer etter TV 2-reportasje:

Krever at NAV-systemet endres

Jæren/Stortinget (TV 2): Arbeidsministeren sier at regjeringen er i full gang med å rydde opp i arbeidsmarkedstiltak som de vet at ikke fungerer. Arbeiderpartiet krever nå en gjennomgang av tiltakene som NAV tilbyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag fortalte TV 2 historien om Line Holen (27) fra Jæren. Fra åtte om morgenen til halv fire på ettermiddagen er hun på jobb og spar grus.

Hun får bare 13.000 kroner i månedslønn fordi hun er i et såkalt arbeidsmarkedstiltak gjennom NAV.

– Jeg har vært på jobb hver dag denne uken, men det har ikke alltid vært så lett å konsentrere seg fordi telefonen har pepet i ett kjør, forteller Line når TV 2 besøker henne onsdag kveld.

De siste 48 timene har vært spesielle for tobarnsmoren fra Jæren i Rogaland. Folk fra fjern og nær har sendt støtterklæringer, penger og julegaver til barna.

– Jeg blir så rørt. Tårene bare renner og renner.

Hauglie: – Bekymringsfullt

Men Line er på ingen måte alene. Fra 2013 til i dag har NAV utbetalt 19.476.842.342 kroner til bedrifter som tilbyr arbeidsmarkedstiltak.

Utgiftene til dette økte med 35 prosent fra 2013 til 2016. Også antallet slike tiltak har økt betydelig, fra 117.000 i 2013 til 144.000 i 2016.

Av de 167.593 personene som avsluttet et tiltak i 2016 var bare 34.974 personer (21 prosent) registrert med en jobb uten ytelser seks måneder seinere.

I tillegg viser en EU-finansiert studie at arbeidsgivere velger bort CVer fra unge mennesker som har vært på arbeidstrening. Tiltaket fungerer dermed mot sin hensikt.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) sier at det er bekymringsfullt.

– Det er bekymringsfullt når unge mennesker er på et tiltak som ikke fungerer godt nok. Dette er en av grunnene til at vi har gitt NAV beskjed om å bruke mer lønnstilskudd i ordinære bedrifter fordi vi ser at det har bedre effekt enn mange av de tradisjonelle arbeidsmarkedstiltakene.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H).
Arbeidsminister Anniken Hauglie (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Krever gjennomgang

– Kan tiltaksordningen fortsette som i dag?

– Nei, den kan ikke det. Regjeringen startet oppryddingsarbeidet i forrige periode, blant annet med å forenkle og fjerne noen tiltak.

– Vi har sett at for mange tiltak ikke har fungert godt nok og at for mange har vært på for lenge på feil tiltak. Vi skal fortsette ryddejobben, sier Hauglie.

Ap-nestleder Hadia Tajik.
Ap-nestleder Hadia Tajik. Foto: Vegard Wivelstad Grøtt / NTB Scanpix

Arbeiderpartiets Hadia Tajik reagerer på sakene TV 2 har presentert de siste dagene. Hun mener det er på høy tid at Stortinget ser nærmere på tiltakene som NAV tilbyr arbeidsledige.

– Vi trenger en ordentlig gjennomgang av hvordan tiltakene fungerer, hva som får folk i jobb og hva som ikke fungerer. Det kommer jeg til å ta opp med statsråden umiddelbart, sier Tajik.

– Ingen enkle svar

NHO-sjef Kristin Skogen Lund har også registrert forskningen til Christer Hyggen, som viser at unge som har vært på arbeidstrening nedprioriteres.

Hva vil du som NHO-sjef gjøre med det?

– Jeg så reportasjen, og jeg synes det er veldig rart. Rett og slett. Jeg kan ikke forklare hvorfor det er sånn, og det burde ikke være sånn.

– Dette tilsier at vi må jobbe annerledes med arbeidsmarkedstiltakene. Jeg tror man må samarbeide tettere med bedriftene for å få dette til å fungere bedre, sier hun.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund.
NHO-sjef Kristin Skogen Lund. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Finnes det et enkelt svar på dette?

– Nei. Om det var enkelt, så ville vi ikke slitt så mye med det. Da ville tallene sett bedre ut, sier Skogen Lund.