ADVARER. Moren til Isak, som fikk vannkopper da han var 11 måneder gammel, advarer alle mot å gi smertestillende som Nurofen eller Ibux. Bildet viser utviklingen med Nurofen over 24 timer.
ADVARER. Moren til Isak, som fikk vannkopper da han var 11 måneder gammel, advarer alle mot å gi smertestillende som Nurofen eller Ibux. Bildet viser utviklingen med Nurofen over 24 timer. Foto: Privat

Én type smertestillende kan være livsfarlig ved vannkopper

Vannkopper kan forverres ved inntak av smertestillende som Nurofen og Ibux.

Stine Kråkenes Øvrelid delte mandag kveld et sterkt innlegg på Facebook. Her viser hun bilder av sønnen Isak og hvor dårlig han ble etter å ha fått det reseptfrie legemiddelet Nurofen da han hadde vannkopper.

For Isak, som var elleve måneder gammel da han fikk vannkopper i 2016, holdt det på å gå veldig galt. Etter å ha fått Nurofen ble allmenntilstanden forverret, og han ble lagt inn på Haukeland i respirator.

Vil advare andre

– Vi visste ikke at Nurofen, Ibux og andre legemidler i kategorien Nsaids kan være livsfarlig å gi ved vannkopper. Vi var nær ved å miste Isak, og er inderlig takknemlig for at Haukeland reddet sønnen vår, sier Stine til TV 2.

Nå ønsker hun å advare andre.

– Jeg vet at mange ikke er klar over hvor farlig det er å gi disse legemidlene til personer med vannkopper. Dessverre er temaet lite belyst innen helsevesenet. Jeg ønsker ikke at flere skal oppleve det Isak gikk igjennom.

Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, er glad for at Stine Øvrelid advarer.

– Det er en liten, men svært alvorlig sjanse for at vannkopper forverrer seg ved bruk av denne type smertestillende, sier Madsen til TV 2.

Han sier at legemiddelverket har fått en melding om samme bivirkning tidligere.

– Har det vært god nok varsling om dette?

– I pakningsvedlegget til Nurofen frarådes det bruk ved vannkopper. Men det er et kjent problem at oppysninger om bivirkninger er blitt så omfattende at det er vanskelig å finne frem. Det er titalls advarsler og hundrevis av andre bivirkninger som er ramset opp.

Jobber for bedre oversikt

Madsen sier legemiddelverket jobber for at det på sikt skal bli enklere å finne situasjonsbetinget informasjon elektronisk - slik at man for eksempel kan skrive «kan jeg ta ibux ved vannkopper» og få opp et enkelt og tydelig svar på det.

– Det vi anbefaler ved smerte eller feber er Paracet, fordi det kan brukes både av barn og gravide.

Overlege ved Barne- og ungdomsklinikken på Haukeland, Franziskus Johannes Bosse at bruk av denne typen smertestillende ved vannkopper kan være svært uheldig og bør unngås.

– Nyere studier avdekker alvorlige komplikasjoner, blant annet er alvorlige streptokokkinfeksjoner en kjent og fryktet komplikasjon i forbindelse med vannkopper.