I RETTEN: Her er Kenneth Nerby på plass i Glåmdal tingrett tirsdag morgen. Til høyre hans advokat Janne Larsen.
I RETTEN: Her er Kenneth Nerby på plass i Glåmdal tingrett tirsdag morgen. Til høyre hans advokat Janne Larsen. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

Kenneth (48) var narkoman i 25 år på legens medisiner: – Det meste som legges fram i retten husker jeg ikke

GLÅMDAL TINGRETT, KONGSVINGER (TV 2): Kenneth Nerby kjemper for erstatning etter at han ble feilbehandlet og var avhengig av en rekke medisiner i 25 år – 25 år som for ham er som forsvunnet i en tåke.

– Jeg er klar, sier Kenneth Nerby, idet han går inn i rettssal 4 i Glåmdal tingrett tirsdag morgen.

Han har saksøkt staten, ved Pasientskadenemnda, etter at de har gitt ham avslag på erstatning for feilbehandling.

TV 2 har tidligere fortalt Kenneths historie. Etter at begge foreldrene døde i løpet av kort tid, dro han til legen for å få hjelp.

Kenneth var da i begynnelsen av 20-årene, og fikk utskrevet sin første resept.

– Legen sa at jeg var så resurssterk og at jeg kom meg over dette. Så skrev han ut den første resepten på valium og rohypnol, klappet meg på ryggen og sendte meg hjem, sier han.

Dette ble starten på 25 år der han i praksis var narkoman på blå resept.

– Husker ikke

Over 25 år fikk Kenneth utskrevet hundretusenvis av piller. Han var avhengig av medisinene, og gikk fra å være i jobb til å i dag være uføretrygdet.

Da Kenneths advokat Janne Larsen la fram saken i retten tirsdag, fikk retten høre hvordan Kenneth stadig kjempet mot rusen han fikk av tablettene legene skrev ut.

Når han var tom for medisiner, drakk han alkohol for å døyve abstinensene, og han utviklet et alkoholmisbruk. Dette kostet ham forholdet til kjæresten.

Han prøvde flere ganger å dra på avrusning, men lyktes ikke. Legene skrev ut flere og flere medisiner. Han hadde mye angst og ble deprimert, han isolerte seg og fikk sosial angst, i tillegg til at han flere ganger vurderte han å ta livet sitt.

I flere av legejournalene går det fram at han flere ganger aktivt selv oppsøkte leger og manipulerte dem for å få flere medisiner – medisiner legene egentlig burde ha nektet ham.

– Det meste som legges fram i retten her husker jeg ikke, det er veldig merkelig å høre advokaten lese fra legejournaler der jeg beskrives uten at jeg husker noe av det. 25 år forsvant som i en tåke, sier Kenneth.

For fem år siden forsto hans daværende samboer at rusproblemet hans var alvorlig. Han begynte da prosessen med å slutte med rus for godt.

Da Kenneth senere følte han hadde noenlunde kontroll over livssituasjonen, ønsket han å finne ut av hva som egentlig hadde skjedd. Han dro ned på apoteket og ba om medisinlistene sine.

– Bunken med papirer var tjukk som et statsbudsjett. Da fikk jeg fullstendig sjokk, og det gjorde alle rundt meg og, sier han.

Fikk avslag

Det viste seg at legen hans i perioder ikke hadde lisens til å skrive ut mange av pillene han fikk, fordi han ble fratatt lisensen som følge av eget pillemisbruk.

For fem år siden søkte Kenneth om erstatning fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). Han fikk avslag, og klagde til Pasientskadenemnda. Der fikk han også avslag.

Den sakkyndige legen som nemnda hadde brukt mente det ikke var mulig å bevise en sammenheng mellom Kenneths helseproblemer og medisinbruken.

Dette var en konklusjon han ikke kunne la stå. Mens han stadig kjempet seg tilbake til livet begynte dermed en ny kamp – kampen mot staten – for anerkjennelse og økonomisk kompensasjon.

– Burde vært opplyst

Kenneth møter tirsdag til torsdag denne uken Pasientskadenemnda i retten.

Retten skal ta stilling til hvorvidt det er en sammenheng mellom behandlingen Kenneth fikk og den skaden dette har påført livet hans, både med tanke på livskvalitet og et økonomisk tap i form av tapt arbeidsfortjeneste.

– Medisinene Nerby fikk utskrevet var avhengighetsskapende, og dette var noe han burde blitt opplyst om, sa Kenneths advokat Larsen i retten.

Hun beskrev hvordan Kenneth fikk utskrevet en rekke vanedannende medisiner fra en rekke leger.

– Medisinene har også forverret hans grunntilstand og har gitt ham mer uro og angst, sier hun.

Til tross for at han allerede i 1994 fikk diagnosen benzodiazepin-avhengig var det ingen leger som sa stopp. Han forsøkte flere ganger å dra på avrusning, uten å lykkes.

Kenneth fikk på et tidspunkt også en ADHD-diagnose, som han ble medisinert for, som i senere tid har vist seg å være feil.

– I en rekke tilfeller har han også fått flere medisiner enn det som står i journal, og i en periode også av en lege uten forskrivningsrett, sier Larsen.

TV 2 har vært i kontakt med Pasientskadenemnda, som ikke ønsker å kommentere saken før den er behandlet i retten.

TV 2 følger saken i Glåmdal tingrett.