Trine Skei Grande, Erna Solberg og Siv Jensen kan glede seg over desember-målingen til TV 2.
Trine Skei Grande, Erna Solberg og Siv Jensen kan glede seg over desember-målingen til TV 2. Foto: NTB Scanpix

FERSK TV 2-GALLUP:

Nærmer seg flertall

De tre partiene som skal forhandle om ny regjering nærmer seg flertall på årets siste TV 2-gallup.

Fremskrittspartiet går mest frem, mens Senterpartiet går mest tilbake på årets siste måling Kantar TNS har laget for TV 2.

I helgen gikk Venstres landsstyre inn for å forhandle om mulig regjeringsplattform med Høyre og Fremskrittspartiet.

Målingen som er tatt opp før vedtaket, viser at de tre partiene ville vært nær ved å få flertall dersom det var valg i dag.

Frp mest frem

Fremskrittspartiet går mest frem fra målingen i november. Partiet øker med 2,1 prosentpoeng til 14,8 prosent.

– Det er veldig bra at vi har flere gode målinger på rad. Det viser at velgerne setter pris på det politiske arbeidet vi gjør, sier parlamentarisk leder i Frp, Hans Andreas Limi.

På alle tre målingene Kantar TNS har laget for TV 2 etter valget har Høyre vært landets største parti. I desember får de 26,6 prosent (- 0,3).

Samlet gjør de to regjeringspartiene det 1,2 prosentpoeng bedre enn ved stortingsvalget. Høyre ville fått 48 mandater, tre flere enn de fikk ved valget, mens Fremskrittspartiet ville beholdt 27 mandater som de fikk ved valget.

Nær flertall

Venstre ble i november målt svært høyt til 5,9 prosent, og måles i desember til et mer normalt nivå på 4,3 prosent (- 1,6). Dermed ville partiet fått 8 mandater.

Samlet får de tre partiene som skal forhandle om å danne regjering 83 mandater og er dermed svært nær de 85 som trengs for flertall på Stortinget.

Etter å ha inngått budsjettavtale med regjeringspartiene kryper Kristelig Folkeparti akkurat over sperregrensen med 4,1 prosent (+ 1,0). Dermed ville partiet havnet på vippen mellom blokkene med sju mandater.

– Jeg tror velgerne liker at det er et klart alternativ på ikke-sosialistisk side som kan demme opp for de rødgrønne. De ønsker mer av politikken vi har ført i drøyt fire år, sier Limi.

Sp mest tilbake

Senterpartiet går mest tilbake med 1,8 prosentpoeng til 9,7 prosent. Dermed er to av tre målinger etter valget svakere enn de 10,3 prosentene partiet fikk ved valget.

– Vi har hatt gode tall i hele høst. Vi kommer fortsatt til å være tydelig på vår politikk med tjenester nær folk. Senterpartiet har hatt en god høst, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum.

– Om det var valg i dag, så ville Høyre, Frp og Venstre vært nær ved å få flertall. Hva tenker du om det?

– Nå kan vi få en veldig distriktfiendtlig regjering, og vi kommer fortsatt til å være klare på at vi ønsker at tjenestene skal være nær folk. De tre partiene har heldigvis ikke flertall i stortinget, sier Vedum.

Selv om Arbeiderpartiet øker med 0,7 prosentpoeng til 26,0 er dette den tredje målingen på rad er de ligger under valgresultatet på 27,4 prosent. Partiet klarer ikke å løfte seg til nivået ved det nest dårligste stortingsvalget i nyere tid.

SV går også tilbake med 0,6 til 6,9 prosent, mens De Grønne får 3,5 (+ 1,69, Rødt 2,8 (- 1,1) og andre partier 1,3 (- 0,1).

I gruppen andre er denne gang Pensjonistpartiet størst, men også De Kristne, Kystpartiet og Liberalistene er registrert.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 974 stemmeberettigede i tidsrommet 4. - 8. desember. 79,6 prosent av de spurte oppga partipreferanse. Partibarometeret er en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene med utgangspunkt i partienes tilslutning ved stortingsvalget i 2017. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng. Mandatberegningen er foretatt av TV 2.