PROVOSERT: Tora Systad Tyssen forstår ikke hvorfor Facebook sensurerte Palestinakomiteens arrangement. Foto: Skjermdump/privat
PROVOSERT: Tora Systad Tyssen forstår ikke hvorfor Facebook sensurerte Palestinakomiteens arrangement. Foto: Skjermdump/privat

Politisk markering ble for hard kost for Facebook

Arrangørene skulle invitere til en politisk markering, men ble pælmet ut av Facebook.

Fellesutvalget for Palestina og Palestinakomiteen tok initiativet til en markering foran Stortinget torsdag for å protestere mot president Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad.

Arrangementet ble opprettet på fredag. Mandag etter lunsj oppdaget lederen for Fellesutvalget for Palestina, Tora Systad Tyssen, at hun var logget av Facebook.

– Jeg logget meg inn igjen og fikk beskjed om at arrangementet var slettet av Facebook fordi det var i strid med deres retningslinjer. Alle administratorene av Facebooksidene til Fellesutvalget for Palestina og Palestinakomiteen opplevde det samme, forteller Tora Systad Tyssen.

Slettet igjen

Hun syntes det var ergerlig, men opprettet et helt likt arrangement og la det ut på organisasjonens Facebookside.

– Det tok mindre enn to timer før arrangementet ble slettet. Alle administratorene var kastet ut i 24 timer, og vi fikk beskjed at om det fortsatte ville vi bli kastet ut permanent, sier Tyssen.

Facebook slår ned på nakenhet, hatefulle ytringer og vold. Det er uklart hvorfor bildet av en menneskemengde med et palestinsk flagg foran Klippemoskeen i Jerusalem bryter med retningslinjene. Tora Systad Tyssen fikk heller ingen annen beskjed enn at hun hadde publisert noe «som ikke følger standardene våre».

FJERNET ARRANGEMENTET: Facebook oppgir ingen grunn til at arrangementet ble slettet.
FJERNET ARRANGEMENTET: Facebook oppgir ingen grunn til at arrangementet ble slettet.

Provosert

– Hva synes du om at Facebooks reaksjon?

– Det er ekstremt provoserende. Vi har stadig vekk politiske markeringer som vi deler på Facebook, og vi har aldri opplevd noe lignende, sier Tyssen.

– Til og med den norske utenriksministeren har reagert på USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. Dette er et brudd med folkeretten, og at en slik markering blir sensurert er absurd, fortsetter hun.

Mandag ettermiddag opplyser hun Tora Systad Tyssen at hun får logget seg på Facebook, men får ikke lov til å sende meldinger eller like, dele eller poste noe.

– Kan bero på en feil

Facebooks talsmann Peter Münster opplyser til TV 2 at de ikke kommenterer konkrete saker, men at Facebook kun fjerner innhold hvis det bryter mot deres retningslinjer. Det kan være angrep på individer på bakgrunn av blant annet tro eller etnisitet.

– Når det er sagt, er der det også en mulighet for at vi har begått en feil. Det holder vi på å undersøke. Hvis det er tilfelle, vil de pågjeldende få direkte beskjed, skriver Peter Münster i en epost.