VIL ETTERFORSKE: Kvinnene som anklager Trump for seksuell trakassering krever at presidenten etterforskes for sine handlinger.
VIL ETTERFORSKE: Kvinnene som anklager Trump for seksuell trakassering krever at presidenten etterforskes for sine handlinger. Foto: Jonathan Ernst

Kvinner anklager Trump for seksuell trakassering – krever etterforskning av presidenten

Flere kvinner krever etterforskning av Donald Trump. USA-kommentator Eirik Bergesen er usikker på om anklagene vil skade presidenten i betydelig grad.

Mandag ettermiddag holdt tre kvinner en felles pressekonferanse med president Donald Trump som tema.

Pressekonferansen var i regi av filmstudioet Brave New Films, som er aktuelle med filmen «16 Women and Trump».

Totalt 16 kvinner hevder Trump har seksuelt trakassert dem, og krever at presidenten skal etterforskes av kongressen.

Kvinnene har tidligere uttalt seg om sine opplevelser med presidenten, men ifølge filmstudioet er dette første gang anklagene er samlet.

Det hvite hus: Falske anklager

Trump har hele tiden avvist anklagene. Det hvite hus gjentok dette mandag og betegnet de fleste hendelsene som de tre kvinnene forteller om, som omstridte.

– Timingen og absurditeten i disse falske anklagene taler for seg selv, heter det i en kunngjøring.

Rachel Crooks, en av kvinnene som deltok på pressekonferansen, kaller kunngjøringen fra Det hvite hus «latterlig».

– Det virker som om politikere er helt immune når det gjelder seksuell trakassering, sier Crooks.

Krever etterforskning

Flere høytstående amerikanske politikere har den siste tiden måttet trekke seg fra vervene sine etter å ha blitt anklaget for overgrep og seksuell trakassering. Nå krever kvinnene som anklager Trump at også han etterforskes.

– De har etterforsket andre kongressmedlemmer, så jeg mener det bare er rettferdig at han også etterforskes, sa Samantha Holvey, som er en av kvinnene som anklager Trump for seksuell trakassering.

– Jeg er bekymret for kulturen i dette landet. Standarden presidenten setter er ikke høy nok, mener hun.

Holvey beskrev hvilken smerte hun og de andre kvinnene følte da Trump vant presidentvalget, til tross for at de hadde stått fram og fortalt om sine opplevelser med ham

– Det gjorde vondt, sa hun.

– Han prøvde å kysse meg

En av de andre kvinnene som deltok på pressekonferansen var Jessica Leeds. Hun har tidligere fortalt at Trump befølte henne under en flytur for over 30 år siden. Under pressekonferansen fortalte Leeds at Trump inviterte henne bort til seg på første klasse under flyturen da overgrepet skal ha skjedd.

– Han tok på meg og prøvde å kysse meg. Han sa ingenting, og jeg sa ingenting. Men så prøvde han å ta hånda opp under skjørtet mitt, sa Leeds.

– Det var siste gang jeg hadde på skjørt på fly. Da flyet landet lot jeg alle gå av først, fordi jeg ikke ville støte på ham, sa hun.

– Trump tåler veldig mye

President Trump fikk i forkant av valget i 2016 sterke reaksjoner på et klipp fra 2005, hvor han blant annet fortalte hvordan han kan grafse kvinner i skrittet fordi han er en stjerne. Trump beklaget i ettertid og kalte det «garderobeprat».

Flere trodde den gang at anklagene ville svekke Trumps vinnermuligheter i presidentvalget, men slik gikk det ikke. USA-kommentator Eirik Bergesen er også usikker på om de seneste anklagene vil skade Trump i betydelig grad.

– Trump tåler åpenbart veldig, veldig mye. Han tålte mye av dette i valgkampen også, da tolv kvinner sto fram. De som stemte på Trump visste hva de fikk, sier han til TV 2.

– Spørsmålet blir hva som skjer i neste mellomvalg. Da stiller Trump mot en kandidat som ikke er Hillary Clinton, med andre ord en som ikke støttet sin mann i en lignende sak om maktmisbruk. Dette er nok en ting som tar oppmerksomheten bort fra politikken til Trump, i likhet med Russland-sporet, så veldig velkomment er det ikke, sier Bergesen.

USA-kommentatoren er likevel klar på at #metoo-kampanjen og anklagene om seksuell trakassering vil prege både presidenten og amerikansk politikk i tiden fremover.

– Dette kommer til å prege resten av presidentskapet hans, det kommer til å prege presidentvalget om tre år, og kanskje er det dette som gjør at USA for første gang får en kvinnelig president, sier Bergesen.