Kokke-Wenche advarer mot julematfelle: – Dette er juks!

TV 2 HJELPER DEG (TV 2): TV-kokk Wenche Andersen ber deg sjekke godt før du handler inn julematen. Hvis ikke blir du fort lurt til å spise noe annet enn ribbe og pinnekjøtt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmenn elsker pinnekjøtt og ribbe. Nesten 80 prosent av oss serverer denne tradisjonsmaten på julaften. Men ikke all ribbe og pinnekjøtt i butikkene er ekte vare.

SE TV 2 HJELPER DEG TORSDAG KL. 20:30

TV 2 Hjelper deg har sjekket pinnekjøtt og ribbe hos de store matvarekjedene. Alt fra billigmerker som First Price, til dyrere merker som Jacobs Utvalgte.

Flere av ribbene har for lite bein eller ikke bein i det hele tatt. TV-kokk Wenche Andersen er ikke imponert over First Price -ribben uten bein som er kjøpt på Meny.

Wenche Andersen er ikke imponert over ribba eller pinnekjøttet fra First Price.
Wenche Andersen er ikke imponert over ribba eller pinnekjøttet fra First Price.

– Her får du ikke sprø svor, det her vil bare bli et hardt skjold som ligger utenpå ribba. Den ribba her ville jeg levert tilbake igjen, sier hun.

– Burde ikke være lov å selge

Også pinnekjøttet fra First Price, kjøpt på Meny, får stryk. Her er det biter av bog blant pinnekjøttet, og flere av bitene er små og har lite kjøtt.

– Det burde ikke være lov å selge dette som pinnekjøtt. De som har produsert dette her, fy skam dere!, sier Andersen.

Norgesgruppen sier de ikke jukser med julematen, og at det i pinnekjøttpakken er gjort en feil under pakkingen.

LITE KJØTT: Bit fra pinnekjøttet til First Price
LITE KJØTT: Bit fra pinnekjøttet til First Price

– Det må jeg bare beklage, sier kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland, om funnet av bog.

Ville ikke kjøpt sitt eget pinnekjøtt

Når Søyland får se hvor lite kjøtt det er på enkelte av bitene, sier hun at det dessverre er sånt som kan skje.

– For at vi skal klare å holde prisen så lav som mulig så bruker vi hele siden, og da vil det nok kanskje skje at det er noen biter som er litt mindre pene og litt mindre kjøtt på. Det må vi bare beklage.

Sjekken er gjennomført ved å besøke en Kiwi, Meny, Rema 1000 og Coop i Oslo. Der har TV2 Hjelper deg sine journalister sett på ribbene/pinnekjøttet de har i denne butikken og tatt med kjøtt de mener trengte en ekstra sjekk.

Av ribber ble det tatt med Coop krydret tynnribbe fra Coop Mega, First Price krydret tynnribbe fra Meny, Prima krydret tynnribbe fra Rema 1000, Folkets krydret tynnribbe fra Kiwi.

Av pinnekjøtt ble det tatt med pakker fra First Price fra Meny, Gilde gourmet lam fra Meny, Jacobs Utvalgte røkt fra Meny, Gilde urøkt fra Coop Mega, Coop Pinnekjøtt fra Coop Mega, Extra fra Coop Mega.

Kjøttet er deretter vurdert av Jan Strøm-Larsen og Wenche Andersen.

Hun ber kunder ta kontakt om de føler seg lurt når de åpner pakken med pinnekjøtt. Selv ville hun ikke valgt First Price til julemiddagen:

– Nå må jeg innrømme at akkurat personlig når det er julematen min, ville jeg kanskje valgt et annet type produkt. Jeg får gjerne pinnekjøttet levert fra en bonde jeg kjenner, sier Søyland.

Ribber uten bein

I tillegg til Wenche Andersen har Jan Strøm-Larsen vurdert kjøttet i testen. Han har lang erfaring med julemat og er butikksjef i kjøttforretningen Strøm-Larsen i Oslo.

– Klassisk ribbe er av ribbesida som er med bein, sier han.

Mens buklista, som er et stykke lengre bak på grisen, er uten bein. Store ribber vil naturlig nok inneholde buklist, men skal ikke kun bestå av dette. Det gjør imidlertid ribba fra First Price fra Meny og Prima fra Rema 1000.

Både Wenche Andersen og Jan Strøm-Larsen mener det er svært vanskelig å få sprø svor på en ribbe av buklist, og at kjøttet er mindre saftig.

Jan Strøm-Larsen sjekker pinnekjøttet i TV 2 Hjelper deg sin sjekk. Han forklarer at kjøttet skal komme fra siden og ikke inneholde biter fra forbein eller lår.
Jan Strøm-Larsen sjekker pinnekjøttet i TV 2 Hjelper deg sin sjekk. Han forklarer at kjøttet skal komme fra siden og ikke inneholde biter fra forbein eller lår.

I klassisk pinnekjøtt skal det også være kjøtt fra siden, og lårene skal bort. En del av forbeina til lammet kalles bog, og skal heller ikke med.

Biter av bog blir ofte tørrere og virker mer salt enn pinnekjøttet.

Dette svarer aktørene

Coop skriver at leverandøren ikke har fulgt bestillingen og at Coops ribber skal ha bein og ikke være todelt. De skriver også at den ene pinnekjøttpakka ikke skal inneholde bog, og at de vil følge dette opp med leverandøren.

Den andre pakka, Xtra, har ifølge Coop fått tydeligere merking, men i denne testen har TV 2 Hjelper deg fått en gammel etikett.

Biter av bog fra Coop sitt pinnekjøtt.
Biter av bog fra Coop sitt pinnekjøtt.
Biter av lår fra Jacobs pinnekjøtt fra Meny.
Biter av lår fra Jacobs pinnekjøtt fra Meny.

Nortura, som produserer Gilde juleribbe, sier at det ikke skal være buklist på denne ribben og at hvis det er tilfelle har det skjedd en feil. Gilde Juleribbe skal ifølge dem inneholde kun side og kam, ikke buklist.

– Når det er sagt, så vil det alltid være mer ben på den ene siden enn den andre når man deler en ribbeside i to – det er helt normalt, skriver kommunikasjonsrådgiver Marthine Haugen Petersen.

Coops, krydret tynnribbe, Coop Mega: 69,90 pr kg. Todelt ribbe, litt bein på den ene og ingenting på den andre.

– Da burde det ikke stå med bein på pakningen, sier Strøm Larsen.

Folkets, krydret tynnribbe, Kiwi: 89,- pr kg. Halvparten av stykket har bein på og ribba er tjukk og fin. Godkjent.

Gilde juleribbe, Rema 1000: 89,- pr kg. Minimalt med bein. En stor del av ribba er buklist, uten bein.

First Price, krydret tynnribbe, Meny: 64,- pr kg. Bare buklist, ikke noe bein i det hele tatt.

– Det er ikke ribbe, sier Strøm-Larsen som påpeker at han hadde blitt veldig skuffa om han fikk med seg denne hjem.

Prima krydret tynnribbe, Rema 1000: 64,- pr kg. Har ett, lite bein. Rema 1000 har imidlertid skrevet på pakka at den inneholder mindre eller ingen bein.

Rema 1000 sier at de har tillatelse fra Mattilsynet til å kalle Prima-ribbe for tynnribbe.

Norgesgruppen, som eier Meny, sier at de bruker hele siden til grisen på sine First Price-ribber, og at noen av bitene derfor vil få mer eller mindre bein. At det er skrevet på pakken at det er med bein, når det ikke har det, har de foreløpig ingen løsning på.

First Price, Meny: 149,- pr kg. Biter av bog blant pinnekjøttet. Mange av bitene har i tillegg svært lite kjøtt på seg. – Dette er ikke så morsomt å kjøpe, sier Strøm-Larsen. Det er også dette pinnekjøttet Wenche Andersen reagerer kraftig på.

Gilde gourmet lam, røkt fra Meny: 318,- pr kg. Ingen biter av bog eller lår. Godkjent.

Jacobs Utvalgte, røkt, Meny: 399,- pr kg. Testens dyreste. Her dukker det opp biter fra låret som er fra bakbeinet, i motsetning til bogen som er fra forbeinet.

Gilde, urøkt fra Coop Mega: 239,- pr kg. Ingen biter av lår eller bog. Godkjent.

Coop, urøkt fra Coop Mega: 199,- pr kg. Biter av bog blant pinnekjøttet. – Det vil ofte bli tørrere og virke saltere, forklarer Strøm-Larsen.

Xtra, fra Coop Mega: 159,- pr kg. Noen biter av bog, men her er det skrevet på pakka med liten skrift at den inneholder bog.

– Vi har diskutert merkingen, men vi har ikke landet på noe ennå. Vi anbefaler kundene å kjenne på stykkene i disken og velget det stykket de selv har lyst på, sier kommunikasjonssjef, Kine Søyland.

At den ikke gir like sprø svor, sier hun at de ikke har fått noen klager på.

Pinnekjøttet fra Jacobs Utvalgte som inneholder lår, sier Søyland at de definerer som mørbrad, og at de regner den som et pluss for sine kunder da dette ikke er et billigere produkt.