POTETGULL OG METALLBUR: Det var potetgullposer som hadde inneholdt det australske potetgullet Twisties elektrikeren Tom Colella brukte for å lure seg unna jobb.
POTETGULL OG METALLBUR: Det var potetgullposer som hadde inneholdt det australske potetgullet Twisties elektrikeren Tom Colella brukte for å lure seg unna jobb. Foto: Wikimedia Commons

60-åring brukte tom potetgullpose til å lure seg unna jobb i to år

Elektrikeren Tom Colella (60) visste nøyaktig hvordan han skulle lure seg seg unna jobb uten at noen merket det – men et anonymt tips avslørte hele bløffen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Australske Tom Colella (60) har blitt sparket fra jobben som elektriker etter at han i flere år brukte en potetgullpose for å lure seg unna jobb.

Perth-mannen mistet ifølge The Telegraph jobben etter at en anonym tipser hevdet at Tom minst 140 ganger på to år hadde brukt arbeidstiden sin til å spille golf.

Tom hadde jobbet i vannforvaltningsselskapet Aroona Alliance i nærmere 20 år da han nylig fikk sparken, etter å ha gjemt den håndholdte PC-en sin i en tom potetgullpose før han dro til golfbanen.

Hindrer elektroniske signaler

Den offentlige australske arbeidsdomstolen Fair Work Commission mener at 60-åringen med viten og vilje etterlignet et såkalt «Faradays bur».

Faradays bur er et metallgitter som er bygget inn i vegger og tak, som effektivt hindrer elektroniske signaler å nå frem til rommet.

Ved å bruke potetgullposen, som er laget av metallisert plastfilm, hindret Tom den håndholdte PC-en i å sende og motta GPS-signaler som viste arbeidsgiveren hans hvor han befant seg.

Arbeidsdomstolen mener at Tom Colella på denne måten bevisst hindret Aroona Alliance i å vite hvor han befant seg.

– Som en erfaren elektriker, visste herr Colella at posen ville fungere som et Faradays bur, og dermed hindre den håndholdte PC-en i å fungere ordentlig, uttalte kommisjonær Bernie Riordan i retten.

Og:

– Jeg kan ikke finne noen plausibel forklaring på hvorfor herr Colella ville lage Faradays bur rundt sin håndholdte PC, utenom å hindre GPS-en i å samle inn informasjon til enheten.

Fryktet for personvernet

Selv sier Tom Colella, som hadde opparbeidet seg en seniortittel i selskapet, at han gjemte den håndholdte PC-en i en potetgullpose fordi han var bekymret for personvernet sitt.

– Som senior ønsket jeg ikke å bli rammet. Si at jeg ville ta en røykepause eller dra og kjøpe reservedeler, så ønsket vi ikke å bli sporet, sier han til Daily Mail Australia.

Han sier videre at han gjorde det for å beskytte både seg selv og selskapet.

– De sa at de ikke skulle spore oss. Jeg bestemte meg for å bevisst legge den i en Twisties-pose. Det var den enkleste løsningen, sier han, og forteller at han vurderer å anke dommen.

– Forledet arbeidsgiveren

Arbeidsdomstolen mener derimot at arbeidsgiver var i sin fulle rett til å si opp 60-åringen, da Tom «bevisst forsøkte å skjule sitt oppholdssted og forlede sin arbeidsgiver».

Fair Work Commission viser også til elektroniske registreringer fra golfklubben, som viste at Tom flere ganger oppholdt seg på golfbanen i arbeidstiden.

Etter oppsigelsen har Tom jobbet sporadisk som Uber-sjåfør.