Australske Tom Colella (60) har blitt sparket fra jobben som elektriker etter at han i flere år brukte en potetgullpose for å lure seg unna jobb.

Perth-mannen mistet ifølge The Telegraph jobben etter at en anonym tipser hevdet at Tom minst 140 ganger på to år hadde brukt arbeidstiden sin til å spille golf.

Tom hadde jobbet i vannforvaltningsselskapet Aroona Alliance i nærmere 20 år da han nylig fikk sparken, etter å ha gjemt den håndholdte PC-en sin i en tom potetgullpose før han dro til golfbanen.

Hindrer elektroniske signaler

Den offentlige australske arbeidsdomstolen Fair Work Commission mener at 60-åringen med viten og vilje etterlignet et såkalt «Faradays bur».

Faradays bur er et metallgitter som er bygget inn i vegger og tak, som effektivt hindrer elektroniske signaler å nå frem til rommet.

Ved å bruke potetgullposen, som er laget av metallisert plastfilm, hindret Tom den håndholdte PC-en i å sende og motta GPS-signaler som viste arbeidsgiveren hans hvor han befant seg.

Arbeidsdomstolen mener at Tom Colella på denne måten bevisst hindret Aroona Alliance i å vite hvor han befant seg.

– Som en erfaren elektriker, visste herr Colella at posen ville fungere som et Faradays bur, og dermed hindre den håndholdte PC-en i å fungere ordentlig, uttalte kommisjonær Bernie Riordan i retten.

Og:

– Jeg kan ikke finne noen plausibel forklaring på hvorfor herr Colella ville lage Faradays bur rundt sin håndholdte PC, utenom å hindre GPS-en i å samle inn informasjon til enheten.

Fryktet for personvernet

Selv sier Tom Colella, som hadde opparbeidet seg en seniortittel i selskapet, at han gjemte den håndholdte PC-en i en potetgullpose fordi han var bekymret for personvernet sitt.

– Som senior ønsket jeg ikke å bli rammet. Si at jeg ville ta en røykepause eller dra og kjøpe reservedeler, så ønsket vi ikke å bli sporet, sier han til Daily Mail Australia.

Han sier videre at han gjorde det for å beskytte både seg selv og selskapet.

– De sa at de ikke skulle spore oss. Jeg bestemte meg for å bevisst legge den i en Twisties-pose. Det var den enkleste løsningen, sier han, og forteller at han vurderer å anke dommen.

– Forledet arbeidsgiveren

Arbeidsdomstolen mener derimot at arbeidsgiver var i sin fulle rett til å si opp 60-åringen, da Tom «bevisst forsøkte å skjule sitt oppholdssted og forlede sin arbeidsgiver».

Fair Work Commission viser også til elektroniske registreringer fra golfklubben, som viste at Tom flere ganger oppholdt seg på golfbanen i arbeidstiden.

Etter oppsigelsen har Tom jobbet sporadisk som Uber-sjåfør.