Ny dyretragedie i Nordland: – Det er like jævlig hver gang

80 rein døde etter en påkjørsel med toget søndag. Reineier Lars Nikolas Kuhmunen er forbannet over situasjonen.

TRAGEDIE: Enda en reinflokk har blitt påkjørt av Nordlandsbanen. Søndag ble 80 rein drept av toget. Foto: Lars Nikolas Kuhmunen
TRAGEDIE: Enda en reinflokk har blitt påkjørt av Nordlandsbanen. Søndag ble 80 rein drept av toget. Foto: Lars Nikolas Kuhmunen

Ulykken skjedde ved Trettnes i Saltdal kommune like etter klokken 14.

NSB opplyste da om at en reinflokk på mellom 30-50 rein var truffet av toget. Omfanget viste seg å være langt større.

– Det er like jævlig hver gang. Vi er vokst opp med dette, men vi blir aldri sterkere. Vi blir svakere, sier en av reineierne, Lars Nikolas Kuhmunen, om synet som møtte ham søndag ettermiddag.

Han forteller til TV 2 at det til sammen var 80 rein som døde etter ulykken. Han måtte avlive 20 direkte på stedet, samt noen som hadde kommet seg flere kilometer unna.

– Det var flaks at vi klarte spore dem opp, sier han.

Flere påkjørsler

I slutten av november ble 110 reinsdyr drept etter påkjørsel med samme toget, på strekningen sør for Mosjøen.

I tillegg forteller Kuhmunen at det har vært flere små påkjørsler den siste uken. Blant annet skal fire rein ha blitt påkjørt på fredag. Derfor krevde reineierne saktekjøring av toget.

– Jeg blir litt forbannet. Vi vet ikke hva man kan gjøre. Det er store tap bare på ei simle, sier han.

Ifølge reineieren kan de heller ikke erstatte tapet, fordi det er ulovlig å kjøpe opp nye rein i området på grunn av skrantesyken (CWD). I tillegg forklarer Kuhmunen at de har store rovdyrtap.

– Vi blir angrepet fra alle kanter. Så leser vi i kommentarfeltene at folk tror vi jager dem til jernbanelinja med vilje. Da blir man forbannet, sier han.

– Deprimerende

Reineieren sier at da han ankom åstedet lå flere rein oppå hverandre. Mange var skadet, og ble kvelt av den døde reinen som lå over dem.

Det var 80 rein som ble drept som følge av påkjørselen. Foto: Lars Nikolas Kuhmunen
Det var 80 rein som ble drept som følge av påkjørselen. Foto: Lars Nikolas Kuhmunen

– En ting er å bli påkjørt og drept med en gang. Men det er trasig med de som pines. Det er deprimerende å tenke på. Jeg jobber med rein hver dag, så det er ikke noe artig. Det er ikke det økonomiske som er belastende. Reinen er jo livet vårt, sier han.

Nå krever reineieren saktekjøring fra toget over flere dager. Kommer det flere slike store påkjørsler vil de koble på Mattilsynet. Kuhmunen mener det har vært vanskelig å komme i kontakt med de som er ansvarlige i Bane Nor. Han mener det har vært en kommunikasjonssvikt.

– Av og til blir det påkjørsler. Men vi krevde saktekjøring på fredag, så skjer dette på søndag. Det er kjedelig.

Setter ned farten

Områdedirektør Thor Brækkan i Bane Nor forteller til TV 2 at reineierne har fått et vaktnummer de skal ringe til, og kjenner ikke til at det har vært noen kommunikasjonssvikt eller vanskelig å få tak i ansvarlige hos dem.

– Det skal være fullt mulig å få kontakt med oss. Vi er avhengig av at reineierne tar kontakt og varsler oss. De har hovedansvar, sier han.

Etter påkjørselen fredag satte Bane Nor ned hastigheten på toget fram til morgenen lørdag. Brækkan sier at ingen har tatt kontakt med dem angående videre nedsatt hastighet.

Fem mil med saktekjøring

Etter søndagens påkjørsel har de igjen satt ned hastigheten over en strekning på 20 kilometer. Etter den store påkjørselen i slutten av november ved Mosjøen er det også nedsatt hastighet der, og Nordlansbanen har dermed nå fem mil med saktekjøring.

– Det er et dilemma med reinen og at togene skal fram. Det får store konsekvenser for passasjerene. Vi skal ha en ny runde med reinbeitedistriktet i morgen for å se om de får fjernet reinen fra området.

Brækkan anslår at toget kan bli 1,5 time forsinket om saktekjøringen skal fortsette. Bane Nor tar nå en runde med alle reinbeitedistriktene i området for å få sjekket hvor reinen er.