Rystende tall fra renholdsbransjen:

– Skremmende

Renholdsbransjen har lenge hatt et halvskittent rykte. Etter fem år med tilsyn er konklusjonen nedstemmende. 75 prosent av de godkjente virksomhetene har avvik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er skremmende høye tall, sier Geir Rune Trøan, som har drevet i renholdsbransjen i over 30 år.

Arbeidstilsynet har i perioden 2013 - 2017 gjennomført 4.900 tilsyn. I godkjente virksomheter ble det gjennomført 1.025 tilsyn. Resultatet kan ikke feies under teppet, synes verken bransjen selv eller direktøren for Arbeidstilsynet.

– Nei, dette er langt fra bra nok, og viser bare at vi må fortsette å holde tilsyn, uttaler Trude Vollheim til TV 2.

Vollheim og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie tester ut et nytt verktøy på Arbeidstilsynets sider. Med få klikk kommer man fram til om en bedrift er godkjent eller ikke.

– Det er så enkelt ja, bekrefter statsråden, som får lære at det tar sekunder å komme fram til om man kjøper "lovlig vare" eller ikke.

Alvorlige konsekvenser

Hauglie er i Trondheim for å diskutere resultatene av tilsynet. Og sier at det gavner samfunnet om kjøperne av tjenester sjekker hvorvidt virksomheten er godkjent.

– Konsekvensene av å ikke gjøre det kan være alvorlige. Ansatte kan bli utnyttet på det groveste, og de seriøse bedriftene lider hvis de useriøse får stor markedsandel.

Hos NRS AS i Trondheim hersker det ingen tvil om at satsingen til Arbeidstilsynet gjør nytte.

– En kan jo spørre seg når et anbud ligger 30-50 prosent lavere enn de andre, ja, hvordan er det mulig? Undrer daglig leder Geir Rune Trøan. Han har et par hundre mennesker i staben, og ønsker tilsynet velkommen. Oftere.

– Det har vært forbedringer i det siste, men deler av bransjen er ikke stueren, mener Trøan, som imidlertid skryter av både NHO Service og Arbeidstilsynet.

Renholdere behersker ikke norsk

Maneerat Gunsa fra Thailand jobber for NRS. Og trives kjempegodt.

– Jeg synes jeg har kjempebra lønn jeg, svarer hun på spørsmål om lønna er god nok. Renholderen er en av 26 nasjonaliteter i bedriften. Ofte holdes det språkkurs, og norsk er arbeidsspråket for alle, påpeker daglig leder og eier.

Nettopp det at tre av fire renholdere har innvandrerbakgrunn fører til at mange ikke kjenner sine rettigheter.

Tilsynsbesøkene fokuserte på lønn etter tariff, lovlige arbeidsavtaler, verneombud og bedriftshelsetjeneste, og om de ansatte hadde gyldig HMS-kort.

Halvparten uten verneombud

- Det er nesten ikke til å tro, Geir Rune Trøan er rystet over bransjen sin. Han er i det hele tatt overrasket over de samlede avvikstallene.

Det ble også gjennomført 2.592 tilsyn med virksomheter som kjøper renholdstjenester. Og resultatene herfra viser svært mangelfull kunnskap om hvilke plikter en kjøper har. Det er forbudt å kjøpe tjeneste fra en virksomhet som ikke er godkjent.

– Innkjøperne har faktisk en plikt på seg til å kontrollere, og her ligger et enormt forbedringspotensiale, understreker direktør Trude Vollheim, som sammen med statsråd Hauglie varsler fortsatt satsing på kontroller i 2018.