BURSDAGSFEST: Mammablogger Annika Leone er lei av det hun mener er politisk korrekte barnebursdager, hvor både sukker og ikke-økologiske matvarer er bannlyst.
BURSDAGSFEST: Mammablogger Annika Leone er lei av det hun mener er politisk korrekte barnebursdager, hvor både sukker og ikke-økologiske matvarer er bannlyst. Foto: Illustrasjonsfoto/Lise Åserud/Scanpix

ALENEMAMMA LANGER UT MOT KRAVSTORE FORELDRE:

«Skyt meg! Jeg orker ikke flere sukkerfrie barnebursdager»

Mammablogger Annika Leone (43) er lut lei krav om sukkerfrie, økologiske og sunne barnebursdager. – Alle reglene gjør at barn får et usunt forhold til mat, mener hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Her om dagen møtte jeg en venn av meg som snart skal ha bursdag for syvåringen sin, og hun var mildt sagt stresset. Hvorfor? For at nesten alle gjestene hennes hadde sendt spesielle krav på hva som skal serveres i selskapet. KRAV!».

Det skriver den svenske journalisten og mammabloggeren Annika Leone (43) i et blogginnlegg som nå går Sverige rundt.

Og Stockholm-kvinnen fortsetter:

«Altså, vi snakker liksom ikke om kjipe allergier, men: Økologisk, vegansk, glutenfritt, sukkerfritt, e-nummer (skyt meg!) og egg fra spesielle frittgående høns som ikke finnes i vanlige butikker (skyt meg igjen!)».

– Da venninnen min fortalte hvor stresset hun var over alle foreldres krav over hva som skulle serveres i hennes barn sitt selskap, måtte jeg bare reagere. Herregud, altså, sier Annika til TV 2.

RØD LØPER: Annika Leone sammen med datteren Lilo under åpningen av Bergrummet i september i år. Foto: Stella Pictures
RØD LØPER: Annika Leone sammen med datteren Lilo under åpningen av Bergrummet i september i år. Foto: Stella Pictures

– Godterier er ikke narkotika

Annika sier at hun føler at voksne ikke lengre tillater barna å ha det morsomt i bursdagsselskap.

– Allergier er én ting, men spesifikke krav som for eksempel sukkerfrie selskap? Jeg tror at alle disse reglene fra foreldre gjør at barn til slutt får et usunt forhold til mat. Godterier er ikke narkotika, sier hun.

Det at innlegget deles hyppig hos söta bror, mener Annika skyldes at folk flest har fått nok.

Dette sier hun til TV 2:

– Folk er lei og forstår at det ikke er ok å bestemme menyen hos noen man er gjest hos. Men også at det finnes mange der ute som ikke forstår hvilke krav de legger på andre foreldre – og deres barn. Bursdagsfester skal være gøy. Barn må få ha det gøy uten mange vanskelige matregler fra voksne.

Sorbet av barnåler

I innlegget skriver Leone at det er hårreisende at foreldre stiller krav til hva barna skal få servert i andres bursdagsselskaper, og hun langer ut mot det hun mener er politisk korrekte kaker.

«Da får man vel lage egen mat som barnet kan ta med. Liksom, hva skal servere barna nå? En sorbet laget av barnåler? 'Men gratulerer med dagen, Lisa, her har du en PK-kake du aldri kommer til å glemme'», skriver Annika i blogginnlegget.

«Beklager, men jeg forstår ingenting av dette. Jeg kunne aldri ha stilt spesielle krav på godsakene i et selskap som Lilo skal i. Altså, allergier er én ting, men e-nummer og greier? Kan ikke være så kult for barna å gå i selskap hvis man ikke kan spise annet enn øko-egg fra Ica: «Ingen kake til deg, Nisse, for disse hønsene som bidrar til denne kaka kan ikke være superlykkelige», avslutter Leone innlegget.

Ta med mat selv

Til TV 2 sier Annika at hun vil at foreldre skal slutte å sende andre foreldre krav om hva som skal bli servert i et barneselskap.

– Hvis de har spesifikke krav på e-nummer, vegansk kost eler lignende, så får de selv ta med alternativer til barna. De som ordner selskapet skal ikke måtte ta hensyn til alle barns ulike vaner eller allergier. Ikke bare tar det ufattelig mye tid, men det krever også et stort budsjett som ikke alle foreldre har, avslutter hun.