hamas varsler opprør:

UD advarer nordmenn mot terror og vold i Israel

USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad gjør sikkerhetssituasjonen ustabil både i Israel og de palestinske områdene, mener Utenriksdepartementet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: To personer er skadd i sammenstøt mellom israelske soldater og palestinske demonstranter, melder den israelske avisen Haaretz torsdag formiddag.

«Dette åpner helvetes porter», advarte Hamas etter at president Donald Trump onsdag formelt anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad, og samtidig beordret flytting av USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

NÅ: Se direktesending fra sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelske soldater i videovinduet øverst i artikkelen.

Torsdag maner Hamas-lederen Ismail Haniye til et palestinsk samlet opprør mot Israel.

– Vi må iverksette en intifada mot den sionistiske fienden, sa Haniey torsdag morgen, ifølge Haaretz.

DEMONSTRERER: Palestinske barn og ungdommer deltar i demonstrasjoner i Gaza by torsdag formiddag.
DEMONSTRERER: Palestinske barn og ungdommer deltar i demonstrasjoner i Gaza by torsdag formiddag. Foto: Mohammed Abed/AFP.

Han mener USA har erklært krig ved å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Ifølge avisen har to palestinere blitt skadet i sammenstøt med israelske soldater ved en grenseovergang på Gaza. De to skal ha fått skuddskader.

USAs Rex Tillerson bekreftet i en pressemelding onsdag at Trumps utspill utgjør en endret sikkerhetssituasjon.

– Vi har iverksatt robuste sikkerhetsplaner for å beskytte amerikanere i berørte områder, skrev USAs utenriksminister Jeff Tillerson i en pressemeldingen.

MANER TIL OPPRØR: Hamas-leder Ismail Haniyeh ber palestinere stå sammen i en ny intifada mot Israel.
MANER TIL OPPRØR: Hamas-leder Ismail Haniyeh ber palestinere stå sammen i en ny intifada mot Israel. Foto: Mohammed Salem/Reuters.

Både Tillerson og USAs forsvarsminister James Mattis advarte Trump mot å vedta flytting av ambassaden, ifølge flere amerikanske medier.

Ifølge AP uttrykte begge at flyttingen vil kunne sette amerikanske diplomater og soldater, som er utstasjonert i Midtøsten og i muslimske land, i en farlig situasjon.

– Svært bekymret

Torsdag morgen advarer den Iran-støttede al-Nujaba-militsen i Irak om at Trumps beslutning vil kunne gjøre amerikanske styrker i Irak til legitime mål for angrep, skriver Reuters.

Også norske myndigheter er bekymret for sikkerhetssituasjonen i Midtøsten etter Trumps tale onsdag.

– Jeg er svært bekymret for at den amerikanske beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad kan bidra til økt ustabilitet i regionen og føre partene lengre vekk fra forhandlingsbordet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.

Også statsminister Erna Solberg (H) uttrykte bekymring for situasjonen.

Hun mener grunnlaget for fredsforhandlinger blir betydelig dårligere etter Trumps vedtak.

«Svært bekymret over amerikansk beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Dette kan føre partene lengre vekk fra forhandlingsbordet. Jerusalems status må løses gjennom forhandlinger», twitret Solberg.

Torsdag opplyser den israelske hæren at den vil sende flere soldater til Vestbredden som følge av USAs anerkjennelse av Jerusalem.

Derfor er Jerusalem omstridt

Etter FNs delingsplan for det britiske Palestina-mandatet fra 1947 skulle Jerusalem, som er en hellig by for flere religioner, være under internasjonal kontroll.

Planen ble aldri satt ut i livet. Etter krigen i 1948 ble byen delt mellom Israel, som tok Vest-Jerusalem, og Jordan som tok kontroll i øst.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem under seksdagerskrigen i 1967 og har senere annektert området. FNs sikkerhetsråd har slått fast at okkupasjonen er ulovlig.

Jerusalems gamleby med Haram al-Sharif, stedet jødene omtaler som Tempelhøyden, ligger i Øst-Jerusalem.

Jordan har i henhold til Oslo-avtalen det formelle overoppsynet med al-Aqsa-moskeen og Klippedomen på Haram al-Sharif, og jøder har ikke lov til å be der.

Jøder ber ved Vestmuren, også kjent som Klagemuren, som regnes for å være en del av støttemuren som gikk rundt høyden da tempelet stol der.

(Kilde: NTB)

– Det er besluttet at en rekke bataljoner vil bidra med forsterkninger i området Judea og Samaria, i tillegg til militæretterretning og territorialforsvar, heter det i en uttalelse fra den israelske hæren, ifølge NTB.

– Rakettangrep kan forekomme

UD har nå endret sine reiseinformasjon-sider for både Israel og Palestina. På sidene advares det mot spontane demonstrasjoner som kan føre til farlige situasjoner og tilfeldig vold.

– Sikkerhets- og beredskapsnivået er høynet i Israel og Palestina, og situasjonen er ustabil og omskiftelig, sier pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker i UD til TV 2.

Ekker sier UD anbefaler nordmenn på reise i området å utvise forsiktighet, følge med på nyhetsbildet og forholde seg til råd og anvisninger fra lokale myndigheter.

– Rakettangrep kan forekomme i grensestrøkene ved Golanhøyden, Egypt og mot Gaza. Det bør utvises stor forsiktighet. Ambassaden anbefaler reisende til å holde seg løpende orientert gjennom mediene og lytte til lokale myndigheters råd. Situasjonen langs grensen til Gaza har vært roligere det siste året, men kan endre seg svært raskt, skriver UD om reiser i Israel.

UD ber reisende holde seg løpende oppdatert og å utvise «stor grad av aktsomhet».

– Voldelige sammenstøt og eskalering kan ikke utelukkes, bl.a. mellom palestinere og israelske sikkerhetsstyrker. Amerikanske institusjoner og installasjoner, særlig i Jerusalem og Tel Aviv, ventes også å kunne bli gjenstand for demonstrasjoner og protester. Amerikanske borgere, eller personer som mistenkes for å være det, kan likeledes være særlig utsatt, heter det i UDs advarsler.

I reiseinformasjonen om Israel trekker UD også frem rene terroraksjoner som en fare. Dette er advarsler som har vært inkludert i departementets reiseinformasjon en tid, men UD bekreftet torsdag til TV 2 at trusselen ikke har blitt mindre etter Trumps tale.

– Terroraksjoner har tidligere år rammet steder der større grupper er samlet og der turister ferdes, som kjøpesentre, kafeer, restauranter, nattklubber, busser og busstasjoner. Siden oktober 2015 har det vært flere knivangrep på gaten og på busser i byer i Israel som har rammet tilfeldige forbipasserende. Nye angrep kan ikke utelukkes. Reisende bes derfor om å ta fornuftige forholdsregler og utvise spesiell forsiktighet på slike samlingssteder, skriver Utenriksdepartementet.

For mer informasjon om situasjonen se Utenriksdepartementets reiseinformasjon for Israel og Palestina. Det foreligger også et reiseråd for Israel og for Palestina. Reisende oppfordres til å registrere seg på www.reiseregistering.no

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook