Luksushjem slukt av flammene i LA

I AKSJON: Et brannhelikopter slipper vann fra lufta og ned på flammene i nærheten av Bel-Air. Foto: AP Photo/Reed Saxon
I AKSJON: Et brannhelikopter slipper vann fra lufta og ned på flammene i nærheten av Bel-Air. Foto: AP Photo/Reed Saxon
Brannmannskapene kjemper en intens kamp mot flammene. – Folk er slitne, sier brannsjefen.

Flere skogbranner herjer rett utenfor millionbyen Los Angeles i Sør-California.

Brannmannskapene kjemper en intens kamp mot flammene. Tusenvis av byggverk trues av brannen, og flere hundre bygninger har allerede gått tapt.

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP) har rundt 200.000 mennesker fått ordre om å evakuere.

Luksusboliger har gått tapt

Storavisen Los Angeles Times skriver at flere hjem i det svært eksklusive nabolaget Bel-Air allerede har gått opp i flammer. En rekke eiendommer verdt flerfoldige millioner dollar er evakuert på grunn av en av brannene, som har fått navnet «Skirball fire».

Ifølge avisen brenner det ved en vingård som tilhører mediemogulen Rupert Murdoch. Murdoch kjøpte eiendommen for 30 millioner dollar i 2013, og vingården har tidligere vært eiet av Victor Fleming, regissøren bak Hollywood-klassikerne «The Wizard of Oz» og «Gone With the Wind».

Som følge av brannen ble også Interstate 405, en svært sentral motorvei i Los Angeles County, stengt onsdag. Den ble senere åpnet igjen, skriver ABC 7.

En rekke bilder og videoer i sosiale medier viser flammehavet.

Stoppet TV-innspilling

Det populære museet Getty Center ligger også i nærheten. Museet har stengt på grunn av brannen, men avviser at flammene utgjør noen umiddelbar trussel for kunstsamlingen.

– Det tryggeste stedet for kunsten er her på Getty, sier Ron Hartwig, Gettys visekommunikasjonsdirektør, til Los Angeles Times. Han viser blant annet til at museet har en 3,7 millioner liter stor vanntank tilgjengelig.

Universitetet UCLA har også avlyst undervisningen og kveldens basketballkamp, ifølge AP.

Nyhetsbyrået skriver dessuten at tv-seriegiganten HBO midlertidig har stoppet produksjonen av tv-serien «Westworld», og CBS har tatt en pause fra innspillingen av «S.W.A.T.»

Los Angeles-borgermester Eric Garcetti har allerede erklært unntakstilstand.

30 hester drept

En annen brann, «Creek fire», skaper problemer nordøst for Los Angeles.

Ifølge den lokale tv-stasjonen KTLA har rundt 30 bygninger gått tapt som følge av brannen.

Familien Padilla forteller til Los Angeles Times at deres ranch, som faren i familien bygget for 20 år siden, har gått tapt. I ruinene fant familien sine 30 hester.

– Alt jeg kunne tenke på var hestene, hestene, hestene. Og det så ut som de hadde tenkt «ut, ut ut», sier Patricia Padilla til avisen.

I tillegg brenner det i nærheten av den kjente fornøyelsesparken Six Flags Magic Mountain.

⚡️

Et innlegg delt av Killamobil (@killamobil)

– Opp til Moder jord

Den aller største av brannene er fortsatt «Thomas fire», som herjer i Ventura County nord for Los Angeles. Den brøt ut mandag, og tirsdag ble brannen beskrevet som rimelig ustoppelig.

– Virkelig, det er opp til Moder jord å bestemme, sa Mark Lorentzen, brannsjef i Ventura County, på en pressekonferanse.

Ifølge AP har minst 150 bygninger gått tapt, men man frykter at tallene er langt høyere. Selv om vinden ikke er like kraftig onsdag, har brannen spredt seg videre mot Ojai og Santa Paula.

RØYK: NASA har publisert dette satellittbildet som viser brannene fra verdensrommet.
RØYK: NASA har publisert dette satellittbildet som viser brannene fra verdensrommet. Foto: NASA

– Folk er slitne

Brannmannskapene i Los Angeles har vært i beredskap siden søndag. Vindkast og lav fuktighet gjør at gnister enkelt kan spre seg.

– Mine brannmanskaper har jobbet siden søndag. Våre folk begynner å bli slitne, sier brannsjef i LAFD, Ralph Terrazas, ifølge KTLA.

I skrivende stund kjemper mannskapene mot i alt fem store branner i Sør-California, ifølge Californias brannverndepartement.

President Donald Trump gikk onsdag ut og takket nødetatene for innsatsen.

– Våre tanker og bønner går til alle i stien til skogbrannene i California. Jeg oppfordrer alle til å følge rådene og ordrene til myndighetene. Tusen takk til alle nødetater for deres utrolige arbeid, skriver han på mikrobloggtjenesten Twitter.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook