AFP PHOTO / SAID KHATIB
AFP PHOTO / SAID KHATIB Foto: Said Khatib

hamas etter Trump-talen:

«Dette åpner helvetes porter»

Mange frykter voldsbølge etter Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. Israels statsminister hyller avgjørelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs president Donald Trump trosser alle advarsler og anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad.

I sin tale i Det hvite hus manet Trump til en «ny tilnærming» i konflikten mellom Israel og palestinerne.

– Etter over 20 år med utsettelser, er vi ikke nærmere en varig fredsavtale mellom Israel og palestinerne. Det ville være dårskap å anta at det å gjenta den samme oppskriften nå, vil gi et annerledes eller bedre resultat. Derfor har jeg bestemt at det er på tide å offisielt anerkjenne Jerusalem, sa presidenten.

Han sa også at forberedelsene med å flytte den amerikanske ambassaden til Jerusalem settes igang umiddelbart.

– Ødelegger håp om tostatsløsning

I dagene før kunngjøringen har det internasjonale samfunn advart mot dette. De frykter det kan utløse en voldsbølge i en region som allerede har mange dype konflikter.

Hamas har ifølge AFP uttalt at beslutningen vil «åpne helvetes porter». PLO mener Trumps anerkjennelse ødelegger alt håp om en tostatsløsning.

– USA kan ikke lenger fungere som fredsmekler etter Trumps erklæring, sier palestinernes president, Mahmoud Abbas.

Palestinerne ønsker Øst-Jerusalem, som Israel okkuperte i 1967, som hovedstad i en fremtidig stat.

FNs generalsekretær, Antonio Guterres, sier at Jerusalems status må være en tosidig avtale mellom Israel og palestinerne.

– Det finnes ikke noe alternativ til en tostatsløsning. Det er ingen plan B, sier Guterres under en pressekonferanse.

Netanyahu: – Vi er evig takknemlig

Ikke uventet hyller Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, beslutningen. Han takker Trump og det amerikanske folk.

– Dette er historisk, og et viktig skritt på veien mot fred, sier han i en TV-sendt uttalelse.

Han sier videre at han oppfordrer andre land til å følge USA og flytte ambassadene sine til Jerusalem.

Han ser også at det ikke vil skje noen endringer rundt de ulike hellige stedene i Jerusalem.

Sikkerhetsplaner for amerikanere

– Utenriksdepartementet vil umiddelbart begynne å implementere beslutningen ved å starte forberedelsene for å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, sier USAs utenriksiminister Rex Tillerson.

– Sikkerheten for amerikanere er utenriksdepartementets høyeste prioritert og sammen med andre føderale institusjoner, har vi satt i verk solide sikkerhetsplaner for å sikre amerikanere i berørte regioner, sier han videre.

Støre: Tragisk

Jonas Gahr Støre mener avgjørelsen er tragisk for palesinterne, og at det vil ramme Israels sikkerhet:

«Uansvarlig av Donald Trump som anerkjenner Jerusalem til Israels hovedstad. To folk har legitime krav. Forhandlinger må avgjøre. Tragisk for palestinerne. Ikke godt for Israels sikkerhet. USA svekkes politisk» skriver han på Twitter.

– Farlig og uakseptabelt. USA opptrer som elefant i en glassbutikk. Overalt de snur seg i Midtøsten går noe i stykker, sier Audun Lysbakken.

Flere arabiske land har allerede fordømt anerkjennelsen. Frankrikes president Emmanuel Macron sier han ikke støtter den unilaterale anerkjennelsen.

– Dette er en beklagelig avgjørelse som Frankrike ikke støtter. Trump setter internasjonal sikkerhet i fare, sier Macron, og oppfordrer til ro.

Delt hellig by

Jerusalem er i dag delt. Vest-Jerusalem er israelsk, mens Øst-Jerusalem regnes som en del av de palestinske områdene. Både jøder, kristne og muslimer har noen av sine helligste steder i Jerusalem.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, har senere annektert området og gjør krav på Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad».

FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd tilbaketrekning. Ettersom Jerusalem ikke er anerkjent som Israels hovedstad, har verdens land valgt å ha sine ambassader i Tel Aviv.