Det er flertall i valgutvalget, hvor de parlamentariske lederne sitter, for ikke å votere over en kandidat som ikke er valgbar når saken behandles i stortingssalen fredag.

Flertallet av Arbeiderpartiet, KrF, Venstre, Senterpartiet og SV har flere ganger bedt Fremskrittspartiet om å komme opp med en annen kandidat enn Carl I. Hagen, som er vararepresentant til Stortinget.

Står fast ved Hagen

Men Frp har ikke signalisert at partiet vil komme med en annen kandidat. Hvis partiet ikke gjør det før fredag, blir det votering over de andre kandidatene, men ikke Hagen, får NTB opplyst.

Hvis Frp velger å fremme Hagen og kreve en votering over hans kandidatur, må Stortinget først ta stilling til om det skal voteres over en ikke-valgbar kandidat.

Fremgangsmåten benyttes for å beskytte stortingsflertallet, som tirsdag vedtok et forslag om at vara- og stortingsrepresentanter ikke kan velges til Nobelkomiteen.

De fem opposisjonspartiene skal ha lagt bort alle planer om å fremme en motkandidat mot Hagen.

Clemet rykker opp

Formelt skal innstillingen fra valgutvalget nå oversendes Stortingets presidentskap, trolig onsdag ettermiddag.

Etter det NTB forstår, kommer Høyre nå til å stemme med stortingsflertallet i den videre behandlingen av saken.

TV 2 meldte tirsdag at Frps plass i komiteen trolig ville bli stående tom som følge av at flertallet i valgkomiteen mener Hagen ikke kan velges. Dermed vil Kristin Clemet, som er innstilt av Høyre som varamedlem, rykke opp til fast plass i Nobelkomiteen.

(©NTB/TV 2)