Hestene gikk gjennom isen og ble liggende i det iskalde vannet ca 200 meter i circa halvannen time.

Da de etter en dramatisk redningsaksjon ble reddet i land, viste det seg at en av hestene var i god form etter forholdene. Den andre døde etter gjenopplivningsforsøk av veterinær.

Brannmanskaper var raskt på stedet og startet forsøkene med å få hestene i land. Situasjonen så svært vanskelig ut. Isen var tynn og det var vanskelig for redningsmannskap å ta seg ut til hestene for å feste stropper.

Til alt hell kom et helikopterselskap som befant seg i nærheten til unnsetning.

Helikopterpiloten berømmer brannfolkene

Helikopterpilot, Arnt Ring, forteller til TV 2 at de var på basen vår bare tre-fire minutters flytid unna da forespørselen fra politiet kom.

– Vi kom raskt i gang med redningsaksjonen, sier Arnt Ring.

Han avviser at han er den store helten her, og sier det er mannskapene på bakken som bidro til å redde hestene, som skal ha ros.

Arnt Ring i Heliscan er glad han kunne hjelpe med redningen, men er lei seg for at en av hestene døde. FOTO: Svein Helge Falstad/Trønder-Avisa.
Arnt Ring i Heliscan er glad han kunne hjelpe med redningen, men er lei seg for at en av hestene døde. FOTO: Svein Helge Falstad/Trønder-Avisa.

– Mannskapene fra Frosta brann- og redningsvesen gjorde en kjempeinnsats. Jeg fløy inn med lastestroppene og de fikk festet dette rundt hestene slik at jeg fikk løftet de opp av vannet. Det ville nok vært store problemer å få hestene ut av vannet uten bruk av helikopter, sier Ring.

Han karakteriserer det som et helt vanlig løfteoppdrag, men med spesiell last.

– Det var kjekt å kunne være med å redde opp dyra av vannet, sier piloten.

Gratis-jobb

– Helikopterselskapet Heliscan sier de er villig til å delta i redningen kostnadsfritt, sier operasjonsleder i Trøndelag politidistrikt, Kamilla Engen, til TV 2.

Det var mange involverte med bergingen av hestene. FOTO: Ecko Media
Det var mange involverte med bergingen av hestene. FOTO: Ecko Media

Slike redningsaksjoner med helikopter er svært dyre, og hverken politi eller eier hadde mulighet for å leie inn helikopterhjelp.

Operasjonslederen berømmer selskapet for tilbudet.

Brannvesenet på stedet sier til TV 2 at det hadde vært svært vanskelig å få hestene opp uten helikopter.

Fikk begge hester i land

Like etter klokken 13 var begge hestene er fraktet i land ved hjelp av helikopteret.

– Den første hesten vi berget opp er i live. Den andre hesten overlevde dessverre ikke, sier politiets innsatsleder på stedet til TV 2.

Veterinær forsøkte å gjenopplive hesten, men livet sto ikke til å redde.

10-sentralen fikk melding om hendelsen klokken 11.24.