SKADELIG: Illustrasjonsbilde av en jente som ikke vil høre når moren kjefter. Foto: Colourbox
SKADELIG: Illustrasjonsbilde av en jente som ikke vil høre når moren kjefter. Foto: Colourbox

Slik mestrer du sinnet overfor barnet ditt

– Hvem har vel ikke blitt sint og for skarp i tonen når barna ikke hører etter, eller det flyter yttertøy og sko i gangen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Justisdepartementet anslår at mellom 75.000 og 150.000 familier i Norge opplever vold.

Undersøkelser blant norsk ungdom viser at seks prosent har opplevd alvorlig fysisk vold, som å få juling, hjemme.

Hele 21 prosent oppgir at de har opplevd mildere form for vold, som at foreldrene oppfører seg på en skremmende måte.

Steinar Sunde er psykologspesialist og jobber ved Familievernkontoret i Molde. Der opplever de at 3500 norske foreldre årlig tar kontakt for å få behandling for sinneproblemer.

– Det står respekt av foreldre som ønsker å jobbe med seg selv for å bedre hverdagen til barna. Sinne og vold som skaper en uforutsigbar og utrygg situasjon for barn over tid er noe av det mest skadelige et barn kan utsettes for, sier han til TV 2.

Stor pågang til sinnemestringskurs

46 år gamle «Mona» er en av dem som tok tak. Da tenåringsdatteren begynte å få hyppige raseriutbrudd, skjønte hun at det var hun som i utgangspunktet hadde et sinneproblem – som datteren hadde adaptert. På et sinnemestringskurs lærte hun å ta kontroll over følelsene.

Samtidig vet Sunde at mange mange foreldre ikke oppsøker behandling og at mange barn dermed aldri får det bedre. Derfor startet han nettsiden og appen Littsint. Et gratistilbud for alle foreldre som ikke nødvendigvis har alvorlige sinneproblemer, men som ønsker å bedre oppførselen sin overfor barna.

– For hvem har vel ikke blitt sint og for skarp i tonen når barna ikke hører etter, eller det flyter med yttertøy og sko i gangen, spør Sunde retorisk.

Sint er ikke synonymt med sinneproblem

Sunde forklarer at å jevnlig bli sint ikke nødvendigvis betyr at man bør oppsøke hjelp. Problemet oppstår når man ikke klarer å forstå hvorfor man blir sint, og ha evnen til å justere seg.

– Når vi har overskudd klarer vi som oftest å tenke at barnet er som barn flest, og at jeg er en god nok mor eller far. På dårligere dager har vi en tendens til å bli urimelig selvkritiske og tenke tanker som at barnet er respektløst, og at man ikke mestrer å være en god forelder. Det er disse tankene som trigger sinne.

Her er psykologspesialistens fem beste tips til å mestre hverdagssinnet:

1. Husk du har alltid et valg på hvordan du skal reagere overfor barnet.

2. Negative tanker om barnet og deg selv er i de aller fleste tilfelle bare tull og selvpisking.

3. Husk at du er en rollemodell. Det eneste du oppnår med å rope og bli sint, er at barnet lærer at her hjemme er det lov å rope.

4. Når du gjenkjenner en negativ tanke fra littsint-appen, stopp opp i noen sekunder. Du vet egentlig at tanken er tull og at det finnes sannere og mer konstruktive tanker både om deg selv og barnet.

5. Klarer du å ikke «klikke» på barnet i 6-8 uker vil du i de fleste tilfeller få betalt med et roligere, friskere og mer harmonisk barn.