ISRAEL-VENN: President Donald Trump ved klagemuren under et besøk i Jerusalems gamleby i mai. AFP PHOTO / POOL / RONEN ZVULUN
ISRAEL-VENN: President Donald Trump ved klagemuren under et besøk i Jerusalems gamleby i mai. AFP PHOTO / POOL / RONEN ZVULUN

Advarslene hagler før Trumps Israel-beslutning

Flere land advarer presidenten mot å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spørsmålet om Israels hovedstad er politisk brennbart. De fleste utenlandske ambassadene holder til i kystbyen Tel Aviv, men både Israel og palestinerne betrakter Jerusalem som sin hovedstad.

Jerusalem har en helt spesiell status som religiøst sentrum både for jødedommen, kristendommen og islam.

Jerusalem er i dag delt. Vest-Jerusalem er israelsk, mens Øst-Jerusalem regnes som en del av de palestinske områdene.

Forventer tale onsdag

Trumps utenriksminister Rex Tillerson er blant dem som har erkjent at en ambassadeflytting kan få alvorlige følger for USAs forhold til muslimske land. Tillerson kom ikke med noen avklaringer da han møtte EU-topper i Brussel tirsdag, men ifølge Sveriges utenriksminister Margot Wallström kan den komme i morgen.

– Midtøsten kom opp og da påpekte han at onsdag kommer president Trump til å holde en tale der han skal gjøre rede for deres midtøstenpolitikk, sier hun.

En eventuell beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad uroer ikke bare Brussel, men også store deler av det internasjonale samfunnet.

– Det er jo katastrofalt. Det kan komme til å føre til kjempestore konsekvenser og uro. Men nå snakkes det om andre løsninger, så la oss se hva Trump sier først, sier Wallström.

Har utsatt flytting i 22 år

I 1995 besluttet amerikanske myndigheter å flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem. Samtlige presidenter har siden vedtaket ble fattet undertegnet tilsvarende utsettelser hvert halvår, noe Trump i valgkampen lovet at han ikke aktet å gjøre.

Nå hersker det tvil om Trump vil signere på en ny utsettelse. Det vil i så fall bane vei for at ambassaden flyttes, noe som helt eller delvis vil bety en amerikansk anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad.

– Presidenten har vært klar på dette temaet hele tiden og spørsmålet er ikke dersom, men når. Og vi vil offentliggjøre en beslutning om dokumentet en av de kommende dagene, sier presidentens assisterende pressesekretær Hogan Gidley ifølge CNN.

Truer med å bryte kontakten

Trump har i lang tid markert seg som en sterk Israel-venn. Men Saudi-Arabia, Frankrike og Egypt er blant landene som advarer USA mot å gjennomføre et slikt trekk på egen hånd.

– Enhver kunngjøring før en endelig avklaring vil skade fredsprosessen og føre til økt spenning i regionen, uttaler Saudi-Arabias ambassadør til USA, prins Khalid bin Salman, til CNN.

Også Frankrikes president uttrykte lignende bekymringer i en telefonsamtale med Trump på mandag. Det viser utskrifter fra fransk UD.

Palestinernes president Mahmoud Abbas sier via sin diplomatiske rådgiver at det palestinske lederskapet vil bryte kontakten med USA om Donald Trump anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan advarer om at Trump vil «krysse en grense» om han anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad.

– Herr Trump! Jerusalem er en rød linje for muslimer, sa Erdogan i en TV-sendt tale til sitt eget parti tirsdag formiddag.

Den arabiske ligaen uttalte mandag at den mulige anerkjennelsen vil tolkes som «utilslørt aggresjon» mot muslimer og arabere, melder nyhetsbyrået AP.

Vil terge på seg den arabiske verden

Historieprofessor Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo sier Trump ikke bare vil hisse på seg den palestinske befolkningen om han velger å flytte ambassaden, men også store deler av den muslimske verden.

– Jerusalem er en hellig by for muslimene. Om Trump har et reelt ønske om en fredsprosess i Midtøsten, så sender dette det stikk motsatte signalet av fred og forsoning, sier Waage til TV 2.

Hun sier at Trump har to valg om han går videre med det som nå spekuleres i. Enten kan han vedta å flytte ambassaden gjennom ikke å underskrive dokumentet, eller presidenten kan si at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad uten å flytte ambassaden.

Flytting av ambassaden innebærer en juridisk anerkjennelse av at byen er hovedstaden, forklarer Waage.

– I begge tilfellene betyr det at Trump sier til verden at han ikke anerkjenner internasjonal folkerett og spillereglene i internasjonal politikk, at han anerkjenner en by som er annektert og okkupert, sier professoren.

Det er varslet at Trump vil kunngjøre sin beslutning i saken under en pressekonferanse onsdag.

Okkupasjon

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, har senere annektert området og gjør krav på Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad», til protester fra palestinerne og resten av verden.

FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd at Israel trekker seg tilbake.