FORNØYD: USAs president Donald Trump. Foto: AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM
FORNØYD: USAs president Donald Trump. Foto: AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM

Høyesterett gir grønt lys til hele Trumps innreiseforbud

Høyesterett i USA gir grønt lys til å sette hele det kontroversielle innreiseforbudet til USAs president Donald Trump ut i livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag kveld melder nyhetsbyrået AP at Høyesterett nå tillater hele innreiseforbudet president Donald Trump har ønsket.

Forbudet omfatter innbyggere fra seks overveiende muslimske land, og gjelder reisende fra Tsjad, Iran, Libya, Somalia, Syria og Jemen.

Det svært omdiskuterte innreiseforbudet har vært en av president Donald Trumps fanesaker. Han har begrunnet reiseforbudet med at det skulle forhindre terrorister å ta seg inn i USA.

13. november besluttet en domstol i California at folk fra disse landene ikke kan nektes innreise hvis de har et beviselig forhold til noen i USA. Besteforeldre, søskenbarn og andre slektninger av borgere i USA er blant dem som lavere rettsinstanser fastslo at ikke kunne stenges ute.

Uenige

Trump-administrasjonen anket avgjørelsen inn for høyesterett, som mandag altså ga regjeringen medhold og ba om iverksettelse av hele forbudet inntil ankesakene er avsluttet. To av de ni høyesterettsdommerne, Ruth Bader Ginsburg og Sonia Sotomayor, var uenige i kjennelsen og tok til orde for å opprettholde kjennelsene fra de lavere domstolene.

Trumps administrasjon har argumentert med at innreiseforbudet er nødvendig av sikkerhetsårsaker og ikke er knyttet til religion.

Den siste versjonen av innreiseforbudet, som kritikere mener er rettet mot muslimer, ble presentert 24. september. Det erstatter to tidligere og mer omfattende versjoner, som er blitt stanset i det amerikanske rettsvesenet.

Høring

Denne uka skal to ankedomstoler, den ene i San Francisco i California og den andre i Richmond i Virginia, holde høringer om innreiseforbudet. Begge domstolene har framskyndet behandlingen av saken, og høyesterett påpeker at den forventer at de ekspederes raskt.

Dersom det skjer i nærmeste framtid, vil høyesterett kunne komme med en endelig avgjørelse i saken innen utgangen av juni neste år, heter det.

Nye regler

Forbudet bygger på et nytt sett grunnregler fra det amerikanske sikkerhetsdepartementet. De inkluderer hvorvidt et land utsteder elektroniske pass med biometrisk informasjon og deler informasjon om reisendes eventuelle forbindelser til terrorvirksomhet og kriminalitet.

Amerikanske myndigheter ba hvert land i verden om å godta de nye reglene innen 50 dager. De seks landene som nå er utestengt, er de som ikke ville delta eller ikke klarte å oppfylle kriteriene.

TV 2 / NTB