hevder han og vennene ble lokket i drapsfelle:

– Jeg trodde vi skulle på nachspiel

ÅSTEDET: Hallénparken på øvre del av bydel Grünerløkka i Oslo ble natt til 24. mars 2008 et drapsåsted.
ÅSTEDET: Hallénparken på øvre del av bydel Grünerløkka i Oslo ble natt til 24. mars 2008 et drapsåsted. Foto: TV 2
OSLO TINGRETT (TV 2): To menn sitter tiltalt for å ha drept en mann i Oslo i 2008. En mann som ifølge tiltalen også ble forsøkt drept, mener han og vennene ble lokket inn i et planlagt bakholdsangrep.

Natt til 24. mars 2008 ble en mann drept av flere skudd i en park på øvre Grünerløkka.

At de to tiltalte mennene av somalisk opprinnelse ikke har vært samtidig i Norge siden drapet, er hovedårsaken til at saken ikke har kommet for domstolen før nå.

En av de tiltalte, en nå 33 år gammel mann, meldte seg til politiet dagen etter drapet, men ble løslatt fra varetekt i august samme år. Han ble etter hvert utvist fra Norge.

På rømmen i åtte år

Mannen svarte kort da han ble spurt om han erkjente straffskyld for medvirkning til drap da rettssaken startet tirsdag morgen: – Nei.

Den andre mannen, 35-åringen politiet mener avfyrte de dødelige skuddene, rømte fra Norge rett etter drapet og ble umiddelbart etterlyst internasjonalt.

Han ble først pågrepet og utlevert fra Tyskland våren 2016.

35-åringen er tiltalt for overlagt drap, som betyr at drapet var planlagt. Forsvareren sier at klienten mener drapet ikke var planlagt, og at han derfor erkjenner straffskyld for forsettelig drap.

I 2017 ble 33-åringen, som er tiltalt for medvirkning til drap, utlevert fra Kenya, etter at han selv meldte seg til den norske ambassaden i landet.

DRAPSVÅPEN: Dette våpenet ble brukt i drapet. Det ble avfyrt totalt ni skudd.
DRAPSVÅPEN: Dette våpenet ble brukt i drapet. Det ble avfyrt totalt ni skudd. Foto: Politiet

Han erkjenner å ha vært til stede, men nekter altså for å ha medvirket til drap.

Ifølge tiltalen var det 33-åringen som via en telefonsamtale forledet mannen som ble drept til å tro at de skulle på fest, og dermed fikk ham med seg til parken der han ble skutt tre ganger i brystet av 35-åringen.

35-åringen som sitter på tiltalebenken er i tillegg til drapstiltalen tiltalt for drapsforsøk.

Etter å ha skutt og drept den første mannen, skal han ifølge tiltalen ha forsøkt å drepe en annen mann som oppholdt seg i parken.

– Jeg trodde vi skulle på nachspiel

Denne mannen, som inntok vitneboksen som første vitne, fikk et streifskudd i høyre arm.

– Jeg trodde vi skulle på nachspiel, fortalte mannen tirsdag.

Han fortalte at han, den drepte mannen og en annen person hadde vært på byen på flere utesteder, før de ble med avdøde til det som raskt skulle bli et åsted.

Han mener de tre ble lokket i en felle av de tiltalte, som via telefon ba dem om å komme til en park øverst på Grünerløkka den skjebnesvangre natten.

– Da vi kom inn i parken møtte vi NN. Han begynte å skyte, først på NN. Da han falt i bakken, begynte han å skyte på meg. Pistolen hans låste seg, så da gikk vi mot ham, men da la han på sprang, fortalte mannen.

– Det var akkurat som om han sto og ventet på oss. Han begynte å skyte med en gang. Det var planlagt, sa fornærmede.

Da de kom tilbake til vennen som var skutt og som senere døde, ringte de politiet og ambulanse.

På spørsmål fra 35-åringens forsvarer Tor Even Gjendem, bekreftet fornærmede at han hadde drukket mye og var full før han og vennene dro til parken.

– Så det du forklarer er observasjonene til en full mann, spør Gjendem retorisk uten protest.

Forsvarer: – Utløst av rus og krangel

Gjendem mener det er grunn til å tro at drapet ikke var planlagt, men at hans klient i sterk rus ble paranoid og trodde han skulle tas.

– Dette er et resultat av sterk rus. Alle de involverte var ruset, og min klient trodde han var satt opp i en felle, sier Gjendem til TV 2.

Et vitne som skal fortelle hva hun så og hørte senere i rettssaken, vil bli sentralt i forsvaret av mannen, som bevis på at drapet var forsettelig og ikke overlagt.

Det kvinnen forklarer, står i kontrast til vitnets forklaring om at skytingen skjedde umiddelbart og uten foranledning der og da.

– En kvinne som bor i nærheten våknet av høylydt krangling og roping før skuddene falt. Det var altså krangling i forkant av skytingen, sier forsvareren.

Da retten ble satt tirsdag, svarte 35-åringen som skjøt nei på spørsmålet om han erkjente straffskyld for drapsforsøket han er tiltalt for.

Det er satt av halvannen uke til rettssaken mot de to drapstiltalte mennene.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook