TATOVERT: Mannen hadde denne beskjeden tatovert på brystet, som betyr «ikke gjenoppliv». Under sto mannens signatur, som er sladdet av sykehuset av personvernhensyn.
TATOVERT: Mannen hadde denne beskjeden tatovert på brystet, som betyr «ikke gjenoppliv». Under sto mannens signatur, som er sladdet av sykehuset av personvernhensyn. Foto: University og Miami

Legene ble rådløse da de så denne tatoveringen

Mannens beskjed skapte en stor etisk utfordring for legene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 70 år gammel mann ble fraktet til Jackson Memorial Hospital i Florida og ankom sykehuset bevisstløs.

Mannen hadde en kronisk lungesykdom, og kom inn med høy promille og pusteproblemer. Han hadde ikke id-papirer på seg, og ble funnet beruset og bevisstløs på gaten.

På brystet hadde 70-åringen tatovert «Ikke gjenoppliv», og like under en signatur som man antok at var hans egen.

Hendelsen er presentert som et casestudie i tidsskriftet The New England Journal of Medicine.

Lege: – Et sjokk

Tatoveringen skapte en stor etisk utfordring for legene. Kunne de stole på at denne tatoveringen gjenspeilet mannens virkelige ønske?

– Jeg tror mange mennesker innenfor medisin har tullet med å ta en sånn tatovering. Og når du endelig ser en, så blir det en slags overraskelse og et sjokk. Så treffer sjokket deg igjen, fordi du faktisk må ta stilling til det, sier Gregory Holt, som er blant forfatterne av casestudien, til Washington Post.

Det første instinktet deres var derfor å overse tatoveringen og beskjeden om å ikke utføre gjenopplivning. Legene ga ham intravenøs væske og antibiotika.

– Vi hadde en mann vi ikke kunne snakke med. Og jeg ville virkelig snakke med ham for å finne ut om den tatoveringen gjenspeilet hans ønsker for hvordan han ville avslutte livet, sier Holt til avisen.

Snudde

Men etter samtale med etiske konsulenter ved sykehuset, bestemte legene seg likevel for å følge tatoveringen. Konsulentene argumenterte med at det var mest fornuftig å konkludere med at tatoveringen «uttrykte en autentisk preferanse».

I løpet av natta forverret mannens tilstand seg. Legene valgte å ikke koble ham til pustehjelp, og han døde.

Legene skriver i sin konklusjon at pasientens tatovering «skapte mer forvirring enn klarhet».

Før de endte på valget om å ikke utføre gjenopplivning, fikk de imidlertid sporet opp en skriftlig erklæring med det samme ønsket i mannens pasientjournal. Det gjorde valget lettere å ta.

Skrekkhistorie

Legene understreker at denne hendelsen verken støtter eller er mot tatoveringer for å uttrykke ønsker om gjenopplivning, ettersom det ikke nødvendigvis kan tas for god fisk.

I 2012 ble en mann innlagt på sykehus i California da legene oppdaget en tatovering med «ikke gjenoppliv».

Men etter samtale med pasienten før operasjonen han skulle gjennomgå, fikk legene vite at dette ikke var hans ønske. Tatoveringen var nemlig tatt som en spøk for mange år siden, etter at han tapte i pokerspill.

Ifølge professor i medisinsk etikk, Arthur Caplan, ved New York University School of Medicine, bør man dessuten være nøye på at papirarbeidet er i orden før man tar et slikt valg som lege. En tatovering kan ikke erstatte et skriftlig dokument, sier han til Washington Post.