MYE PÅ MARKEDET: Det finnes mange ulike former for skjult kamera. Her er eksempler på skjulte kameraer i knapper, mobillader, røykvarsler og lysbryter.
MYE PÅ MARKEDET: Det finnes mange ulike former for skjult kamera. Her er eksempler på skjulte kameraer i knapper, mobillader, røykvarsler og lysbryter. Foto: Spyshop

Selger ti skjulte kameraer hver dag:

– Jeg tror absolutt ulovlig overvåkning av Airbnb-leiligheter skjer i Norge

Skjulte kameraer i Airbnb-leiligheter er blitt funnet flere steder i verden. Daglig leder i Spyshop, Frode Olafsen, tror slik overvåkning også foregår i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er en skremmende tanke. Du er på ferie, og har leid deg en leilighet via Airbnb.

Plutselig oppdager du noe mistenkelig med røykvarsleren. Det viser seg at den inneholder et skjult kamera som er rettet mot soverommet og sengen, og den sender direktesendte bilder via internett.

Slike kameraer har blitt oppdaget i flere deler av verden.

Fant kamera i bevegelsessensor

En tysk kvinne saksøkte Airbnb etter at hun og partneren fant et skjult kamera i Airbnb-leiligheten de leide i Irvine i California i desember 2013.

I oktober i år fant et amerikansk par et skjult kamera i røykvarsleren rett over sengen i Airbnb-leiligheten de leide i Longboard Key i Florida. Og i juli 2017 fant et koreansk par ut at de var blitt filmet av et skjult kamera i et Airbnb-hus i Japan.

For noen dager siden skrev Twitter-brukeren Jason Scott om en kollega som fant et kamera koblet til internett i en bevegelsessensor i Airbnb-leiligheten han leide.

– Kan gjemmes inne i en skrue

Hvordan finne et skjult kamera?

Et skjult kamera er vanskelig å finne – naturlig nok. Men det finnes noen metoder man kan bruke om man føler seg overvåket.

  • Det første steget er banalt, nemlig se etter mistenkelige ting. Finnes det en røykvarsler med et lite svart hull i? Eller andre gjenstander med små svarte hull? Da er det en viss sjanse for at det er et skjult kamera.
  • Skru av lyset og se etter små lys. Litt profesjonelle kameraer vil ikke slippe fra seg noe lys, men et mer hjemmelaget kamera kan gjøre det.
  • Skru av lyset i rommet og lys rundt med en lommelykt. En kameralinse kan reflektere lyset.
  • Bruk en linsefinner, som kan kjøpes i spesialbutikker.
  • Se etter ledninger som ikke har noen åpenbar funksjon.
  • Ring en venn. Ikke som i «Vil du bli millionær», men for å høre etter signalforstyrrelser.
  • Bruk en app som sjekker hvilke enheter som bruker WiFi-nettverket.
  • Kjøp en spesiallaget kamera-detektor, som undersøker radiosignaler.

Over er eksempler på tilfeller der de skjulte kameraene har blitt oppdaget. Men kameraene kalles «skjulte» for en grunn.

– Hvis folk legger litt innsats i å skjule et kamera er det utrolig vanskelig å finne. Linsa er på størrelse med et knappenålshode, og kameraene kan gjemmes i alt mulig rart, sier Frode Olafsen, som er daglig leder i Spyshop, en butikk som blant annet selger nettopp skjulte kameraer.

Olafsen tror kameraene som blir funnet, er de som blir plassert på de klassiske stedene, som i en røykvarsler.

– De som ikke blir funnet kan være gjemt i et lite hull i veggen, eller kanskje inni i en skrue som holder et bilde hengende på veggen. Man ser dem noen ganger ikke selv om man leter der.

Tror det skjer i Norge

Ifølge Spyshop-lederen er det tre måter et skjult kamera kan operere på. Det kan sende videoen på radiofrekvens, og det kan sende på Wi-Fi, og da kan man finne signalene ved å bruke en skanner. Kameraet kan også lagre internt i kameraet.

– Da bør man bruke en linsefinner. Den kaster ut et spesielt lys med en spesiell bølgelengde. Hvis den treffer en kameralinse, vil det lyse opp. Det er ulikt utstyr som kan brukes, sier Olafsen.

VANSKELIG Å SE: Et kamera er skjult i toppen av et skap. Kameraet er installert bak platen og det er drillet et lite hull for at kameraet skal se gjennom. Foto: Spyshop
VANSKELIG Å SE: Et kamera er skjult i toppen av et skap. Kameraet er installert bak platen og det er drillet et lite hull for at kameraet skal se gjennom. Foto: Spyshop

Når det gjelder hvorvidt det foregår bruk av skjult kamera i Airbnb-leiligheter i Norge, er Spyshop-lederen rimelig sikker.

– Jeg tror absolutt ulovlig overvåkning av AirBnb-leiligheter skjer i Norge. Vi selger jo i gjennomsnitt rundt ti skjulte kameraer hver dag.

Olafsen legger til at Spyshop-ansatte informerer kundene om det gjeldende lovverket når de kjøper skjulte kameraer. Reglene sier at det er lov å overvåke egen leilighet når man er der selv, men ikke når andre leier der.

– Må akseptere muligheten

I Norge er det Datatilsynet som kontrollerer bruk av skjulte kameraer ved bedrifter og utesteder. Juridisk rådgiver i Datatilsynet, Tobias Judin, synes det er vanskelig å vurdere hvor redde nordmenn skal være for skjulte kameraer på steder som Airbnb-leiligheter.

– Vi vet ikke hvor utbredt det er. Vi vil ikke spre unødig frykt, og det kan hende at de tilfellene som er oppdaget er sjeldne tilfeller. Men vi vet ikke.

Judin har ikke hørt om tilfeller av skjulte kameraer i AirBnb-leiligheter i Norge, men sier Datatilsynet blant annet har avdekket skjulte kameraer på utestedet Mona Lisa Huset. De fikk et overtredelsesgebyr på 150.000 kroner.

– Skjulte kameraer i Airbnb-leiligheter er ikke noe man bør stresse over, men man bør vite om at det kan skje. Velger man å leie privat må man akseptere at det er en liten reell mulighet for at man blir overvåket, sier Judin.