Har vedtatt å felle 42 ulver i Norge i vinter

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) vil likevel skyte færre ulver enn det rovviltnemndene gikk inn for.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har i dag vedtatt å åpne for lisensfelling av to ulveflokker som hovedsaklig har revir utenfor ulvesonen. I tillegg er det fattet et nytt vedtak om lisensfelling av ulv utenfor ulvesonen i Hedmark og Akershus, som retter opp de manglene Oslo tingrett har påpekt, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen i en pressemelding.

De to flokkene holder til i Julussa- og Osdalsreviret i Hedmark. Inntil 16 ulver kan felles i disse revirene. Med vedtaket blir det åpnet for lisensfelling av totalt 42 ulver i Norge denne vinteren.

Vil være 40 ulv igjen

Ifølge Helgesen vil det være godt over 40 ulv igjen i Norge etter jakten.

– Jeg har lagt stor vekt på de føringene Stortinget la i vår og på prinsippet om geografisk differensiert forvaltning. Det er vurdert som en offentlig interesse av vesentlig vekt at det i liten grad skal være ulv utenfor ulvesonen, sier Helgesen.

Selv om rovviltnemndene åpnet for felling av Slettåsflokken, tillater ikke departementet felling av denne flokken. Slettåsflokken har sitt revir på grensen til Sverige, der den norske delen av reviret er innenfor ulvesonen.

– De hensyn som taler for felling av Slettåsflokken er ikke så sterke at det er rettslig grunnlag for slik felling. Innenfor sonen er det klart forutsett fra Stortinget at terskelen for felling skal være høy.

Farmen-Halvor: – Tror ikke på det før jakten faktisk er i gang

Halvor Sveen, som er med i årets sesong av Farmen og er bonde fra Rendalen i Hedmark, sier til TV 2 at han ikke er sikker på at det blir noe av årets ulvejakt heller.

– Jeg tror ikke noe på at dette blir iverksatt før ulvejakten faktisk er i gang, sier Sveen.

Bonden har tidligere fortalt at han har måttet skyte en kalv for to år siden på grunn av ulv, og at to andre forsvant. I tillegg ble fem andre kalver bitt av ulv.

Oslo tingrett besluttet også nylig at ulvejakten utenfor ulvesonen i Østfold, Oslo, Akershus og Hedmark stanses inntil retten får avgjort om norsk ulveforvaltning strider med loven.

– Jeg registrerer det Helgesen sier, men han har pratet mye tull før.

– Utrydder nesten all ulv i Norge

Naturvernforbundet skriver i en pressemelding at de mener Helgesens ulvekvote er uansvarlig.

– Dette utrydder nesten all ulv i Norge. Helgesen handler i strid med internasjonale forpliktelser, norsk lov og Stortinget. Han bruker de svenske ulvene som brekkstang for å skyte nesten all norsk ulv. Det er uansvarlig, sier Arnodd Håpnes, fagsjef i Naturvernforbundet.

Totalt ba viltnemndene om at 50 ulv skulle felles i vinter. 24 av de ulvene rovviltnemndene ønsket felling av har revir innenfor ulvesonen. Departementet har altså besluttet at kun 16 av disse skal felles.

Ulvesonen er et avgrenset forvaltningsområde Stortinget har vedtatt at det skal være ynglende ulv. Området omfatter deler av Hedmark og Akershus, i tillegg til hele Oslo og Østfold. Innenfor området er det et mål å ha fire til seks ungekull hvert år, hvorav tre skal være helnorske.

TV 2 / NTB