Lurte kjendisadvokat til å betale kreftbehandling – i virkeligheten hadde han ikke svulst på hjernen

LURT: Geir Selvik Malthe-Sørenssen (t.v.) sammen med advokat Harald Stabell. Sistnevnte skal ha blitt lurt til å betale store summer for å behandle en kreftdiagnose Malthe-Sørenssen aldri hadde.
LURT: Geir Selvik Malthe-Sørenssen (t.v.) sammen med advokat Harald Stabell. Sistnevnte skal ha blitt lurt til å betale store summer for å behandle en kreftdiagnose Malthe-Sørenssen aldri hadde. Foto: NTB Scanpix
Tidligere journalist og privatetterforsker Geir Selvik Malthe-Sørenssen er tiltalt for en rekke forhold, som blant annet omhandler grove bedragerier og dokumentforfalskning.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forfatteren, privatetterforskeren og den tidligere journalisten Geir Selvik Malthe-Sørenssen ble kjent for å ha fabrikkert opplysninger i blant annet Treholt-saken.

Dette ble kjent gjennom en rekke reportasjer i VG.

Nå er 52-åringen tiltalt for en rekke forhold, blant annet for å ha svindlet til seg 6,7 millioner kroner.

Malthe-Sørenssen møtte torsdag i Oslo tingrett for å erkjenne det han er tiltalt for, i en såkalt tilståelsesdom. Men TV 2 får bekreftet at dommeren avviste dette og Malthe-Sørenssen må nå møte til hovedforhandling på et senere tidspunkt.

– Min klient har erkjent straffskyld etter tiltalen, sier forsvarer Trygve Staff til TV 2.

Lurte kjendis-advokat

I 2013 skal han ha lurt kjendisadvokat Harald Stabell til å låne ham 500.000 kroner ved minst to anledninger. Pengene skulle gå til å dekke behandling av en kreftsvulst Malthe-Sørenssen hadde i hodet.

I virkeligheten hadde han aldri noen kreftdiagnose.

Stabell fikk pengene tilbakebetalt fra et nærstående familiemedlem av Malthe-Sørenssen.

Det samme familiemedlemmet ble ifølge tiltalen også lurt av Malthe-Sørenssen. Med historien om at han trengte kreftbehandling i utlandet, fikk han familiemedlemmet til å betale ham 600.000 kroner. Ei heller denne gangen hadde 52-åringen noen kreftdiagnose.

Samme familiemedlem ble sommeren 2015 lurt på nytt. Det skjedde da han lånte bort nettbank-brikken sin til Malte-Sørenssen, som ga uttrykk for at han jobbet med en journalistisk sak om sikkerheten i norske banker. Det viste seg ikke å stemme.

Med tilgang til familiemedlemmets bank-id tok han opp tre forskjellige forbrukslån på henholdsvis 200.000 kroner, 250.000 kroner og 295.000 kroner. Familiemedlemmet skal ifølge tiltalen selv ha betalt ned kredittkortgjelden.

Lurte bank for millioner

Våren 2015 skal den tidligere journalisten ha fått ansatte i Rørosbanken til utbetale ham et lån på fire millioner kroner etter at han fremla falske selvangivelser og lønnsslipper. Dokumentene viste at han hadde vesentlig bedre betalingsevne enn han i realiteten hadde, ifølge tiltalen.

To måneder senere fikk han et tilleggslån fra samme bank på 800.000 kroner ved å legge frem forfalskede kausjonsdokumenter. Dokumentene ga inntrykk av at han etablerte lånet med sikkerhet i hans daværende kones andel av deres felles bolig.

Han skal også ha mottatt over 60.000 kroner fra sin daværende kone. Forutsetningen var å bruke pengene på å nedbetale felles boliglån, men boliglånet var sagt opp ett år tidligere. Årsaken var mislighold.

Bruktbilselger var kilde

Geir Selvik Malthe-Sørenssen kommer fra Bærum og har blant annet jobbet som journalist i Budstikka, Dagbladet, Se og Hør, Etterlyst på TV3 og som nyhetsredaktør i Nettavisen. I tillegg har han jobbet frilans for Brennpunkt.

I 2009 begynte 52-åringen å jobbe som privatetterforsker.

I 2010 ga han ut boka «Forfalskningen, politiets løgn i Teholt-saken» der han påstod at en hemmelig etterretningskilde i PST hevdet at politiet hadde fabrikkert bevis i Treholt-saken. Bokarbeidet ble betalt av Arne Treholt selv.

I 2016 avslørte VG at Malthe-Sørenssen hadde fabrikkert en ny kilde i Treholt-saken. Den angivelige kilden skal i virkeligheten ha vært en draps- og bedrageridømt bruktbilselger.

Geir Selvik Malthe-Sørenssen har skiftet navn fordi han blir truet av kriminelle.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook