ALKOHOL: Mange forbinder julebordet med mye alkohol, men det kan få kjedelige konsekvenser dersom du drikker for mye.
ALKOHOL: Mange forbinder julebordet med mye alkohol, men det kan få kjedelige konsekvenser dersom du drikker for mye. Foto: Illustrasjon: Coloubox

Dette bør du absolutt ikke gjøre på julebordet

– Mange har tanker om kolleger og sjefer, men det er en god idé å la det være når du har drukket en del.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kalenderen viser 2. desember, og julebordsesongen er i gang for alvor.

Denne helgen skal trolig mange på julebord med kolleger, og det kan by på både moro og utfordringer.

Baksnakking og tafsing

Julebord er for svært mange nordmenn synonymt med alkohol. Tradisjonen i mange norske bedrifter er gjerne at julematen inntas med betydelige mengder alkoholholdige drikkevarer.

Men med alkoholen kan også uønskede situasjoner oppstå.

– Det er veldig fint å gå på julebord og som oftest er det en gøy feiring, men vi vet at det er veldig mange som opplever at det drikkes for mye på julebord med jobben. Mange opplever uønskede hendelser, som også kan være ubehagelige i ettertid, sier fungerende generalsekretær i foreningen AV-OG-TIL, Elise Eriksen til TV 2.

I en fersk undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for AV-OG-TIL kommer det frem at 18 prosent har opplevd baksnakking, ti prosent har opplevd krangling og syv prosent har opplevd brudd på taushetsplikten på julebord.

– Mange har selvfølgelig tanker om kolleger og sjefer, men det er en god idé å la det være når du har drukket en del. La de kjipe betraktningene om arbeidsplassen og kollegene bli hjemme, sier Eriksen.

I lys av den mye omtale #metoo-kampanjen mener Eriksen fortsatt at det er mange utfordringer knyttet til uønsket seksuell oppmerksomhet på julebord.

Skikk og bruk på julebordet:

  • Ha på deg riktig antrekk. Dette får man gjerne en indikasjon på i invitasjonen. Forhør deg med kollegene, og fang opp kleskoden.
  • Ikke begynn for tidlig med dansingen. Noen vil danse på stolen, men ikke gjør det før festen er klar for det.
  • Skru av telefonen!
  • Kom til tiden. Det akademiske kvarte eksisterer, men ikke vær for sen.
  • Utbringes det skål, og du er tom i glasset – skål likevel. Ikke be alle vente på at du skal få påfyll.
  • Ikke sminke deg ved bordet.

Kilde: Skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen.

– Folk må unngå aggressiv sjekking, og det som kan gå over i seksuell trakassering. Flørting på jobb kan være gøy, og mange treffer partneren sin i jobbsammenheng. Men seksuell trakassering er aldri greit. Tåler du ikke å drikke, og du vet at kan gå over grensen så må du enten ikke drikke så mye eller holde deg hjemme. Fylla har aldri skylda! sier hun.

– Dropp vorspielet

Ekspert på skikk og bruk, Reidar Helliesen, sier til TV 2 at det ikke handler om å drikke mest mulig på kortest tid. Han råder folk flest til å droppe vorspielet.

– Mange skal på vorspiel for å komme i god stemning. Resultatet blir ofte det motsatte, sier Helliesen.

Også han råder til moderat alkoholforbruk.

– Det er de som sjeldent går ut som ofte er de verste. De skal virkelig ta av! Men det slår sjeldent bra an. Et godt tips er å drikke ett stort glass vann til hvert glass med vin, sier han.

Noe av det Helliesen mener er direkte frekt er å sitte med ansiktet ned i mobilen. Han oppfordrer folk til å slå av lyden og legge den vekk.

– Respekter dersom noen holder tale, og ikke bli den som har en telefon som ringer. Du skal heller ikke bruke mobilen til å se på fotballresultater under middagen, sier han.

– Gi deg på topp

For mange kan et julebord bety langt mer alkohol enn man vanligvis drikker på en kveld.

– Mange ender opp med å drikke mer enn man hadde tenkt. Ikke drikk på tom mage! Drikk vann gjennom hele kvelden, og forsøk å gi deg på topp. Så lenge man holder alkoholbruken på et nivå som ikke går utover deg selv eller andre så går det fint, sier Eriksen.

Seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Ingeborg Rossow forsker på sammenhengen mellom alkohol og voldsutøvelse.

I julebordsesongen sier Rossow at det er større sannsynlighet for at flere få alkoholrelaterte skader.

– Vi vet at det er en sammenheng mellom alkohol og voldsutøvelse. Drikker man mye alkohol, er det større sannsynlighet for at man kan bli aggressiv og utøve vold. Å være beruset øker også sjansen for å bli utsatt for vold av andre. Det betyr at samhandling mellom flere alkoholpåvirkete personer øker sannsynligheten for at situasjonen utarter til krangling eller vold, sier Rossow.

For mange betyr julebord med jobben at jobben spanderer både mat og drikke.

– For å begrense overdreven fyll på julebord kan bedrifter la ansatte betale for alkoholen selv. I tillegg har serveringstedene et ansvar for å ikke overskjenke gjestene. Et tiltak som synes å ha en effekt på overskjenking, er en kombinasjon av opplæring av servitører, kontroll med skjenkestedene og sanksjoner ved brudd på skjenkebestemmelsene, sier Rossow.