Denne dronen ble brukt til å smugle sigaretter fra Russland, sier finsk grensetjeneste.
Denne dronen ble brukt til å smugle sigaretter fra Russland, sier finsk grensetjeneste. Foto: FINSK GRENSETJENESTE / RAJAVARTIOLAITOS

Tollere avslørte sigarett-drone

Finsk grensevakt frykter kriminelle tester ut nye smuglerruter fra Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finske tollere har avdekket at droner er brukt til smugling fra Russland, skriver den finske grensetjenesten på sine nettsider.

Det var en privatperson som i juni varslet grensetjenesten om at en drone var observert i luften, i rundt 200 meters høyde på vei fra Russland til Finland.

Finsk grensetjeneste har derettter etterforsket flere hendelser som har funnet sted i det tynt befolkede skogsområdet ved Lappeenranta i Sør-Karelen Saken er også etterforsket som en krenkelse av finsk luftrom.

Da grensevaktene i sommer rykket ut til stedet der dronen ble observert, ble det funnet tre kartonger med sigaretter. Tollerne og grensetjenesten har fortsatt ingen mistenkte i saken, opplyser grensetjenesten.

Ville Mihl i Sørøst-Finlands grensetjeneste sier ifølge YLE at den beslaglagte dronen var utstyrt med åtte motorer, og var bygget om til å frakte smuglergods over grensen.

Det er første gang at finske grensevakter har fått håndfaste bevis på at smugling med ubemannede luftfartøy forekommer. Man utelukker ikke at kriminelle har brukt droner til å teste ut nye smuglerruter fra Russland, og at samme metode brukes til å smugle medisiner. Det understrekes samtidig at det kreves tillatelse for å fly droner i grensetrakter, ifølge kringkasteren YLE.