Roger (48) lagde musikkvideo om Posten – fikk sparken

Roger Lindhjem (48) mener videoen er humoristisk og sarkastisk. Det syntes ikke Posten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Har du jobb i Posten blir du så lei, at du faen får lyst til å henge deg».

Slik åpner sangen i musikkvideoen til Roger Lindhjem (48) fra Hønefoss.

– Jeg skrev sangen for noen år siden, da jeg var vanlig postbud. For litt siden fikk jeg muligheten til å lage musikkvideoen, forteller Roger til TV 2.

Se musikkvideoen som fikk Roger sparket i videovinduet øverst!

– Det er uforståelig

Teksten i sangen er ganske så kritisk mot Posten som arbeidsplass, med linjer som «Ledelsen er udugelig» og «Lønna er ikke til å leve med, selv om du jobber som et helvete».

Etter å ha publisert musikkvideoen på Youtube på mandag, ble han kalt inn til et møte med transportlederen på torsdag.

– Jeg fikk beskjed om at jeg satt Posten i et dårlig rykte. Så fikk jeg beskjed om at jeg aldri kom til å jobbe i Posten igjen, på grunn av grovt pliktbrudd.

48-åringen skal flytte på begynnelsen av nyåret, og hadde derfor allerede sagt opp jobben i Posten for å slutte ved nyttår.

Fredag ble han formelt sagt opp, etter et drøftingsmøte med Posten. Selv mener Roger videoen er humoristisk og sarkastisk, og at den handler om en fiktiv person. Han mener også han bør vernes av ytringsfriheten.

TIDLIGERE POSTMANN: Roger Lindhjem (48) mistet jobben i Posten etter å ha publisert en krass musikkvideo på Youtube. Foto: Privat
TIDLIGERE POSTMANN: Roger Lindhjem (48) mistet jobben i Posten etter å ha publisert en krass musikkvideo på Youtube. Foto: Privat

– Jeg vil jo egentlig jobbe hver dag, og jeg prøvde å forklare at det er en humorvideo. Det er uforståelig at kunne miste jobben på grunn av videoen, jeg så ikke denne komme i det hele tatt, sier Roger.

– Høy terskel for kritiske uttalelser

Den nå tidligere postmannen sier Posten har truet med å saksøke ham på bakgrunn av videoen. Pressesjef i Posten, John Eckhoff, sier til TV 2 at han ikke kan kommentere enkeltsaker.

– På et generelt grunnlag kan jeg si at arbeidstaker har en lojalitetsplikt overfor arbeidsgiver. Men det er en høy terskel for å uttale seg som arbeidstaker.

Eckhoff sier for øvrig at Postens medarbeiderundersøkelser viser at de ansatte er svært tilfredse på jobb.

TV 2 forsøkte å kontakte Rogers nærmeste sjef for å høre mer om saken, men områdesjefen ville ikke kommentere.

Tillitsvalgt Posten i Oslo, Akershus og Østfold, Ronald Eriksen, var selv med på drøftingsmøtet. På grunn av taushetsplikt kan han ikke gå i detalj rundt prosessen, men han bekrefter at Roger la ut en video etter at han selv hadde sagt opp, og at ledelsen konfronterte han med dette.

Eriksen har inntrykk av at begge parter til slutt ble fornøyd med ordningen de endte med.

– De tok hverandre i hendene og var fornøyd. Sånn som jeg oppfattet det var Roger fornøyd med det resultatet, sier Eriksen.

Nytt fenomen

Senioradvokat ved Codex Advokat Oslo, André Adolfsen, sier til TV 2 at slike oppsigelsessaker er svært vanskelige å vurdere ut fra et juridisk standpunkt. Adolfsen forklarer at det hele handler om i hvilken grad arbeidsgiver har saklig grunnlag for å si opp arbeidstakeren.

– Men hva som er saklig grunnlag er vanskelig å si. Uttalelser om arbeidsgiver eller bedriften kan gi saklig grunnlag. Men man må vurdere om det er ment som en spøk, og om man kan anta at uttalelsene får negative konsekvenser for arbeidsgiver, sier Adolfsen.

Ifølge senioradvokaten er rettspraksisen på området lite og sprikende. Dette er fordi kritikk av arbeidsplassen gjennom sosiale medier er et relativt nytt fenomen.

– Det foregikk nok kritikk av arbeidsplassen også tidligere, men da var det for eksempel på fest, og ikke i sosiale medier.

Vil lage flere sanger

Adolfsen sier han ikke kan komme med en konkret vurdering av Rogers oppsigelse, men at det taler til Rogers fordel dersom musikkvideoen var ment som en spøk.

– I dette tilfellet kunne Posten kanskje kommet med en advarsel, og gitt ham pålegg om å fjerne videoen, sier senioradvokaten.

Under fredagens drøftingsmøte fikk han likevel i stand en avtale med Posten om å motta lønn ut desember, mot at det ble presisert i Youtube-videoen at det er en humorvideo «uten rot i virkeligheten».

– Nå som jeg er arbeidsledig skal jeg lage en hel plate med lignende sanger, sier Roger.