De siste dagene har det pågått en debatt som dreier seg om hvorvidt frisørkjeden Cutters skal ha lov til å ikke tilby vasking av hår til sine kunder.

På vegne av Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB), prøver NHO Service og Handel å overbevise politikere om å slå fast at det skal være påbudt for frisørsalonger å tilby vasking av hår.

Nå sier helseminister Bent Høie til Dagens Næringsliv at det ikke kommer til å bli påbudt med hårvask.

– Det kommer ikke til å bli noe krav om hårvask, og vi oppfatter heller ikke at det er noe krav om hårvask, sier Høie til DN.

Striden dreier seg rundt en forskrift i loven som handler om et krav om hygiene i flere behandlingsyrker. Det er Helsedepartementet som har fastsatt dagens forskrift, og derfor helseministeren som har siste ord i saken.

Skal i møte

NHO, Cutters og Helsedirektoratet skal ha et møte om saken 11. desember.

På møtet vil helseministeren lytte til innspillene fra de ulike partene i saken, men han er tydelig på allerede nå at han tolker forskriften dithen at det handler om å ha gode hygieniske forhold knyttet til utstyr og frisøren sine hender, ifølge DN.

Direktør i NFVB, Anne Mari Halsan, har uttalt til TV 2 at de kun ønsker en tydeliggjøring av lovene og reglene de jobber under. Ifølge Halsan har bransjen hittil tatt det som en selvfølge at forskriften i folkehelseloven betyr at hårvask skal tilbys i frisørsalonger.

– Lettet

Cutters-gründer Andreas Kamøy sier til TV 2 at de er lettet over at helseministeren nå sier at det ikke er aktuelt å innføre noe krav til hårvask.

– Dette er først og fremst en seier for norske frisørkunder, men også norske gründerbedrifter.

Dersom det hadde blitt et påbud, mener Cutters at prisene i deres salonger hadde økt betraktelig.

– Nå ser vi frem til å møte helseministeren. Vi er selvsagt enig i det skal stilles krav om gode hygieniske forhold knyttet til utstyr og håndvask. Det er ikke det denne saken har handlet om.