NEI TIL KRAV: Helseminister Bent Høie går nå ut og sier at det ikke vil bli krav om hårvask og at det heller aldri har vært det.
NEI TIL KRAV: Helseminister Bent Høie går nå ut og sier at det ikke vil bli krav om hårvask og at det heller aldri har vært det. Foto: Braastad, Audun

Helseministeren om hårstrid: – Det blir ikke krav om hårvask

NHO vil gjøre noe med at frisørkjeden Cutters ikke tilbyr hårvask til kundene sine. Nå sier helseministeren at det ikke vil bli noe krav til frisørene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har det pågått en debatt som dreier seg om hvorvidt frisørkjeden Cutters skal ha lov til å ikke tilby vasking av hår til sine kunder.

På vegne av Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB), prøver NHO Service og Handel å overbevise politikere om å slå fast at det skal være påbudt for frisørsalonger å tilby vasking av hår.

Nå sier helseminister Bent Høie til Dagens Næringsliv at det ikke kommer til å bli påbudt med hårvask.

– Det kommer ikke til å bli noe krav om hårvask, og vi oppfatter heller ikke at det er noe krav om hårvask, sier Høie til DN.

Striden dreier seg rundt en forskrift i loven som handler om et krav om hygiene i flere behandlingsyrker. Det er Helsedepartementet som har fastsatt dagens forskrift, og derfor helseministeren som har siste ord i saken.

Skal i møte

NHO, Cutters og Helsedirektoratet skal ha et møte om saken 11. desember.

På møtet vil helseministeren lytte til innspillene fra de ulike partene i saken, men han er tydelig på allerede nå at han tolker forskriften dithen at det handler om å ha gode hygieniske forhold knyttet til utstyr og frisøren sine hender, ifølge DN.

Direktør i NFVB, Anne Mari Halsan, har uttalt til TV 2 at de kun ønsker en tydeliggjøring av lovene og reglene de jobber under. Ifølge Halsan har bransjen hittil tatt det som en selvfølge at forskriften i folkehelseloven betyr at hårvask skal tilbys i frisørsalonger.

– Lettet

Cutters-gründer Andreas Kamøy sier til TV 2 at de er lettet over at helseministeren nå sier at det ikke er aktuelt å innføre noe krav til hårvask.

– Dette er først og fremst en seier for norske frisørkunder, men også norske gründerbedrifter.

Dersom det hadde blitt et påbud, mener Cutters at prisene i deres salonger hadde økt betraktelig.

– Nå ser vi frem til å møte helseministeren. Vi er selvsagt enig i det skal stilles krav om gode hygieniske forhold knyttet til utstyr og håndvask. Det er ikke det denne saken har handlet om.