IKKE RIKTIG: Theresa May, statsminister i Storbritannia og president i USA, Donald Trump. May har nå uttalt at det var galt av Trump å dele videoene som fremstiller muslimer som voldelige.
IKKE RIKTIG: Theresa May, statsminister i Storbritannia og president i USA, Donald Trump. May har nå uttalt at det var galt av Trump å dele videoene som fremstiller muslimer som voldelige. Foto: Evan Vucci

Verden raser mot trumps videodeling:

Tidligere Ku Klux Klan-leder: – Dette er grunnen til at vi elsker Trump

Statsminister i Storbritannia Theresa May sier det var galt av Donald Trump å dele hatvideoene spredt av høyreekstreme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidlig onsdag morgen, lokal tid, delte Donald Trump tre videoer fra den britiske ultranasjonalisten, Jayda Fransen.

Videoene har som formål å vise et fiendtlig og voldelig bilde av muslimer.

Reaksjonen etter at Trump delte videoen på sin personlige Twitter-konto har vært massive.

May: – Galt av Trump

Politikere verden over reagerer med sjokk, og stiller store spørsmål ved hva presidenten ønsker å oppnå med delingen.

Fransen, som la ut videoen i utgangspunktet, er dømt for hatkriminalitet i Storbritannia, og er leder av den høyreekstreme gruppen «Britain First».

Storbritannias statsminister Theresa May har via en talsperson uttalt at det er galt av Trump å dele videoer som er knyttet til «Britain First».

– Britain First forsøker å splitte samfunnet gjennom deres hatefulle ytringer, som ved løgner forsøker å skape splid. De forårsaker frykt blant lovlydige mennesker, skriver den britiske statsministeren i en pressemelding.

Hun understreker at store deler av det britiske folk slår tilbake på den type retorikk fra høyreekstreme, som er det motsatte av hva landet står for; høflighet, toleranse og respekt.

Pressesjef ved Det hvite hus, Sarah Sanders, møtte amerikansk presse utenfor Det hvite hus onsdag. Hun svarte følgende på spørsmålet om videoene faktisk er ekte:

– Jeg snakker ikke om innholdet i denne videoen. Dere fokuserer på helt feil ting. Trusselen er reell, og det er det presidenten snakker om, sier Sanders.

Fordømmer

Leder for opposisjonspartiet Labour i Storbritannia, Jeremy Corbyn, ba May ta avstand fra Trumps handlinger.

– Jeg håper vår regjering vil fordømme høyreekstreme tweets fra Donald Trump. De er farlige og en trussel mot samfunnet vårt, skriver Corbyn på Twitter.

Rådet for Amerikansk-islamske relasjoner (CAIR) er sjokkert over Trump.

– Dette er handlinger man kanskje kunne forvente å se på fiendtlige anti-muslimske sider – ikke i Twitter-feeden til presidenten i USA, sier direktør Nihad Awad.

Tidligere leder for Ku Klux Klan, David Duke, hyller Trump.

– Han blir fordømt for å vise det fake media ikke vil vise. Takk Gud for Trump. Dette er grunnen til at vi elsker ham, sier Duke, skriver Reuters.

Flere britiske opposisjonspolitikere krever at statsminister Theresa May trekker tilbake invitasjonen som Trump har fått til å komme på statsbesøk til Storbritannia. «Donald Trump, du er ikke velkommen til mitt land og min by», skriver Labour-politikeren David Lammy på Twitter.