SYNET BEDRAR: Hjelp oss å hjelpe Rogaland må åpne alle gaver de får inn i tilfelle de inneholder søppel.
SYNET BEDRAR: Hjelp oss å hjelpe Rogaland må åpne alle gaver de får inn i tilfelle de inneholder søppel. Foto: Scanpix/ Jon Eeg

Veldedig organisasjon får søppel i julegaver til barn

Hjelp oss å hjelpe Rogaland får donert tomme sjampoflasker, ledninger og åpnede kondomer i julegaver som skal gies til barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For mange oppleves julehøytiden som vanskelig, blant annet med presset rundt gaver.

Organisasjonen Hjelp oss å hjelpe jobber hele året med å samle inn gjenbruksartikler til folk som trenger det, men i julen ønsker de å få donert nye ting som kan bli julegaver til barn og unge.

Dessverre er ikke alle like generøse med «gavene» som leveres inn, ifølge Dagsavisen som ført omtalte saken.

Kondomer og ledninger

På fredag uttrykte Hjelp oss å hjelpe Rogaland frustrasjon i et innlegg på sin Facebook-side.

I innlegget står det blant annet at organisasjonen har fått tomme sjampoflasker, åpnede kondomer, ødelagte gensere, skitne sokker og ledninger.

Daglig leder i Hjelp oss å hjelpe Rogaland, Trine Langeland, sier til TV 2 at dette ikke er første året de får levert inn søppel.

– Hvert år mottar vi søppel og til slutt bikka det litt over for meg. Da var det snakk om en plastduk som var ødelagt, en skjøteledning, en pakke kondomer hvor en var tatt ut av pakningen og lå løst, og brukte ballonger, sier hun.

Gjennom året har de også fått inn skittent undertøy, ødelagte klær og tomme tampongbokser og i tillegg til regelrett søppel er det også mye annet rart organisasjonen får levert inn.

– Vi fikk et kart blant annet over Island en gang, og hva skal man egentlig med det, sier Langeland.

«Lille drittunge»

Langeland er usikker på hvorfor folk leverer inn slike «julegaver», men hun påpeker at det ikke nødvendigvis er med ondt blod.

– De kan gi det med god mening. Jeg tror mange ser en annen forbruksverdi enn vi gjør akkurat til jula. Vi bruker pen gjenbruk resten av året og er kjempe takknemlig for det, sier hun.

Organisasjonen er landsdekkende og det er ikke bare i Rogaland de sliter med at folk donerer søppel.

Cecilie Christin Tønnessen leder avdelingen i Østfold. Hun forteller Dagsavisen at noen av gavene åpenbart er ondsinnede.

– I fjor opplevde vi å få tykke sokker med hull i surret rundt en boks med makrell i tomat. Vedlagt lå det en lapp: «Foreldrene dine har ikke råd til julegave, din lille drittunge», sier hun.

Kraftige reaksjoner

Det krever også mye tid og penger å bli kvitt søppelet. I år kan det fort bli tre søppelsekker med donerte «gaver» som må kastes.

– I fjor hadde vi veldig mye, men jeg tviler på at vi får like mye i år, sier Langeland.

Det har kommet sterke reaksjoner etter at organisasjonen delte sin frustrasjon. Langeland har fått mange tilbakemeldinger av folk som mener det er forkastelig at det doneres søppel til organisasjonen.

– Telefonen min har gått varm i hele dag. Det har tatt helt av, sier hun.

Heldigvis får ikke organisasjonen bare søppel og ubrukelige gaver. I år regner de med å levere gaver til 200 barnefamilier til jul.

– Givergleden er stor i jula, sier Langeland.

Det er levert inn både gaver, mat og gavekort.

– Det går veldig bra sånn sett, men det øker jo også med familier så vi trenger mer hele tiden, sier hun.