Bøndene i området rundt vulkanen er fattige. Mange mister alt de har.
Bøndene i området rundt vulkanen er fattige. Mange mister alt de har. Foto: Sutopo Purwo Nugroho/Twitter

Ståle (47) ser venner miste alt de har: – Jeg er sønderknust

Vulkanutbruddet på Bali rammer de fattigste av de fattige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ståle Corneliussen sitter hjemme i Stavanger, og følger med på at venner av ham på Bali står midt i en stor krise.

I mange år har han jobbet frivillig gjennom en veldedig organisasjon som kalles «Side by side organic farm», som jobber i det vulkanrammede området øst på Bali.

Der forsøker de å hjelper fattige bønder med å etablere en gård som dyrker organisk mat, og sørger for skolegang for barna deres.

Se direktebilder fra vulkanutbruddet

Mister alt de har

– De som bor der er blant de fattigste av de fattige. Det er folk som dyrker en liten rismark, og eier en ku. Nå blir hele livsgrunnlaget deres ødelagt, sier Corneliussen til TV 2.

Her er Ståle Corneliussen på besøk på gårdsprosjektet på Bali. Foto: Sidebysidefarm.org
Her er Ståle Corneliussen på besøk på gårdsprosjektet på Bali. Foto: Sidebysidefarm.org

Asken som spys ut av vulkanen Agung, ødelegger dyrket mark. Gjennom landskapet renner elver som er så fulle av aske at det ligner betong.

– Dyrene får ikke tilgang på mat og vann og rismarkene blir ødelagte. De som bor her mister absolutt alt. Jeg er helt sønderknust, sier Corneliussen.

Folk som bor på østsiden på Bali er blant de fattigste på øya. Mange bor i blikkskur. De har knapt tak over hodet fra før.

Fra vondt til verre

– Mange av disse fattige bøndene jobber med turisme ved siden av. De er gjerne guider, dykkerinstruktører eller jobber i hotell og restaurantbransjen, men alt dette kollapset etter vulkanen begynte å bevege på seg 22. september. Da stoppet all turisme opp, og mange mistet livsgrunnlaget sitt.

– De er aldeles knuste, og nå går det fra vondt til verre, sier Corneliussen.

Offisielle tall sier at 40.000 mennesker allerede er evakuert. Myndighetene ber ytterligere 60.000 være klar for evakuering hvis vulkanen skulle eksplodere i et stort utbrudd.

Corneliussen forteller at de reelle tallene er mye høyere.

– Det er ingen som vet hvor mange som faktisk bor i området. Det er ikke et oversiktlig folkeregister som vi kjenner her fra Norge, sier han.

«Side by side» har jobbet på stedet i mange år, og de samarbeider tett med lokalbefolkningen.

– 20 års arbeid står i fare for å bli utradert. Da må vi bare stålsette oss og bygge alt opp igjen. Vi samler inn det vi kan nå, og forsøker å hjelpe de lokale med praktiske ting som støvmasker, mat og vann nå som krisen står på, sier Corneliussen.

Synlig lava

– Vi venter ikke et stort utbrudd, men vi må være på vakt og føre var, heter det i en uttalelse fra det nasjonale geologiske senteret i landet.

– Flammene er synlige om natten, som indikerer at et mulig utbrudd kan skje når som helst, opplyser myndighetene.

Sist det var utbrudd fra den 3.031 meter høye Agung-vulkanen, var i 1963 over en periode på nesten et år. Rundt 1.200 mennesker mistet livet i dette utbruddet.

Flyplass stengt

Bali er Indonasias mest kjente turistøy. Flere millioner utenlandske turister besøker øya hvert år. Mange nordmenn er også på øya, enten som turister eller studenter.

Gusti Ngurah Rai internasjonale flyplass er helt stengt, og åpner tidligst tirsdag. Hvis man skal bort fra Bali nå, er det kun buss og båt som gjelder.

Så langt er 445 fly med 59.000 passasjerer kansellert. 249 innenlandsfly og 196 internasjonale flyreiser er rammet, opplyser indonesiske krisemyndigheter.