En tidligere Damallsvenskan står frem med sin historie fra kvinnefotballen i Sverige.
En tidligere Damallsvenskan står frem med sin historie fra kvinnefotballen i Sverige. Foto: Jens Christian, Kvällsposten

Tidligere toppspiller i Sverige: – Ble dopet ned og voldtatt av lagkamerat

En tidligere spiller i Damallsvenskan forteller om voldtekt og seksuell trakassering innen kvinnefotballen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som følge av MeToo-kampanjen har mange valgt å stå frem med sine historier om overgrep og trakassering.

Nå velger en kvinnelig fotballspiller å fortelle at hun har opplevd voldtekt og seksuell trakassering innen kvinnefotballen i Sverige, skriver Expressen.

Ingen reagerte

«Emma», som ikke ønsker å stå fram med fullt navn, sier det begynte da hun kom opp til klubbens A-lag. Ifølge den tidligere Damallsvenskan-spilleren kom det kommentarer som handlet om kropp, og hun følte hun ble stirret på av lagkamerater i garderoben.

De eldre spillerne på laget skal ha skjenket henne med sprit, og gjort flere fysiske tilnærminger.

– Der og da gjorde det at jeg kjente at jeg var en del av gruppen. Men i ettertid innser jeg hvor merkelig det var, sier Emma.

Ved ett tilfelle etter en kamp, sto en av de eldre spillerne på laget og ventet på Emma. Spilleren tok med seg Emma inn i en garderobe, hvor hun følte seg tvunget til å ha sex med henne.

Ifølge Emma var det ingen i miljøet som reagerte på hendelsen, eller spurte hvordan hun hadde det etterpå.

– Den eneste logiske forklaringen er at slike hendelser var så vanlig, at det ikke var noe å stille spørsmål rundt, sier fotballspilleren.

Ville slutte å spille

En annen gang var Emma hjemme hos en lagkamerat. Der ble hun dopet ned og voldtatt, forteller hun til den svenske avisen.

– Jeg vet ikke hva det var, men hun ga meg det sammen med en kopp te. Etterpå husker jeg ikke så mye mer enn at hun kledde av meg og hadde sex med meg. Morgenen etter følte jeg meg elendig, og tenkte jeg var verdiløs.

I dag er det flere år siden hendelsene på det svenske fotballaget. Emma sier hun har fått hjelp fra psykolog for å bearbeide det som skjedde.

– Til tross for at jeg elsket å spille fotball, ville jeg slutte.

Fordi hun ikke helt forstod hva hun var blitt utsatt for før lenge etterpå, politianmeldte hun aldri noen av overgrepene.