Kvinnelige sykepleiere tør ikke å snakke høyt om seksuell trakassering

– Man skal tåle mye i denne jobben, men man skal ikke tåle alt, sier sykepleierstudent Silje Økland (22).

De to siste ukene har den ene historien om seksuell trakassering på jobb overgått den andre i Norge. Det begynte med eksempler fra mediebransjen, så har #metoo-kampanjen bredd om seg til musikkbransjen, scene- og filmbransjen og i politikken.

Det overrasker kanskje ikke at det også foregår i helsevesenet.

Silje Økland (22) er sykepleiestudent og tillitsvalgt på Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun er én av få sykepleiere som ønsker å stå frem som offer for seksuell trakassering i helse- og omsorgsbransjen.

– Første gang var den en mannlig ansatt som klasket meg på rumpa og sa «godt jobbet». For ham var det kanskje en spøk, men for meg blir det veldig ubehagelig og jeg ble redd, sier hun til TV 2.

– Redd for å stå frem

Hun kjenner til mange som har liknende, gjentakende eller verre opplevelser i helsevesenet. Selv turte ikke Silje å gi beskjed da det skjedde, men nå ønsker hun å stå frem for å vise andre sykepleiere og studenter at det er greit å snakke om det.

– Man skal tåle mye i denne jobben, men man skal ikke tåle alt, sier hun.

TV 2 har snakket med flere kvinnelige sykepleiestudenter som har opplevd å bli alvorlig seksuelt trakassert på jobb, men ingen andre tør å stå frem.

«Jeg har opplevd en seksuell krenkende episode i hjemmesykepleien i praksisperioden. Det er en av grunnene til at det ikke er aktuelt for meg å jobbe der etter studiene. Jeg ville følt meg utrygg. Jeg er redd for å stå frem med historien min, fordi jeg er redd for konsekvensene dersom den blir kjent.», skriver én av kvinnene til TV 2.

Store mørketall

Sykepleieforbundet tror det er store mørketall i bransjen.

– Ja, det virker som at det er en underrapportering i vår bransje. Men man må si ifra hvis man skal få bukt med dette og det er helt avgjørende at arbeidsgiver tar dette på alvor, sier Eli Gunhild By, leder i Norsk sykepleierforbund.

Statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen (H), syntes kvinner som står frem med sine historier er modige.

VIKTIG Å SI IFRA: Statssekretær Anne Grethe Erlandsen mener flere i helsevesenet må tørre å varsle. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIKTIG Å SI IFRA: Statssekretær Anne Grethe Erlandsen mener flere i helsevesenet må tørre å varsle. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg syntes alle de som står frem er veldig modige fordi det løper en risiko om å bli stemplet. Det syntes jeg er veldig beklagelig og heier på alle som står frem, sier hun og fortsetter:

– Du kommer i en veldig sårbar situasjon, kanskje spesielt i hjemmesykepleien eller som sykepleierstudent. Da kan man føle seg alene om problemene, men hver enkelt må sette grenser for hva som er utilbørlig oppførsel.

– En forandring må skje

Silje Økland håper flere og flere unge kvinner fra helsevesenet tør å snakke høyt om egne opplevelser, og ikke minst at helsemyndighetene tar alle varslingene på alvor slik at det blir en holdningsendring i bransjen.

– Det må et enda større søkelys til for å virkelig synliggjøre problemet. Når ting er synlig, så skjer det en forandring – og den forandringen må skje. Hvis jeg en være én av de som baner vei for en forandring, så gjør jeg det med glede. Man må være den forskjellen man vil se selv, avslutter hun.