VAR SYK: Silje Marie Strandberg fikk en alvorlig scizofrenidiagnose i tenårene.
VAR SYK: Silje Marie Strandberg fikk en alvorlig scizofrenidiagnose i tenårene. Foto: Frank Melhus/TV 2

Vårt lille land:

Silje Marie (34) var psykiatrisk pasient i ti år – da hun sluttet på medisinene skjedde det noe uventet

Silje Marie Strandberg (34), som var en av Norges sykeste psykiatriske pasienter, mistenker at medisinen gjorde henne sykere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Silje Marie Strandberg (34) opplevde det legene sa var umulig: Hun ble mirakuløst frisk etter å ha vært innlagt på psykiatrisk avdeling i hele ungdomstiden.

Så leste hun sine egen journal og fikk sjokk: Kan det ha vært bivirkninger av medisinene som gjorde henne så syk?

I «Vårt lille land» forteller Silje Marie historien fra begynnelsen.

– I mange år var jeg en av Norges sykeste psykiatriske pasienter. Allerede i tenårene ga legene ga meg en alvorlig scizofrenidiagnose, og de sa at jeg aldri kunne bli frisk. Jeg var psykiatrisk pasient i ti år, innlagt på lukket avdeling mesteparten av tiden. I den perioden fikk jeg mye medisiner. Så mange forskjellige at følelsen av tid opphørte, jeg mistet oversikten. Medisinene var mot depresjon og psykose, sier Silje Marie.

Ble frisk

Det var først da hun møtte en spesiell psykiatrisk sykepleier, Lone, at alt begynte å snu. Hun sa hun hadde tro på at Silje Marie kunne bli frisk. Og hun gjentok det så mange ganger at Silje Marie begynte å tro på det selv.

– Med støtte fra Lone trappet jeg ned på medisinene og til slutt var jeg medisinfri. Det var da det skjedde, det legene sa ikke var mulig: Jeg ble helt frisk. For meg føltes det som et mirakel. Jeg tenkte at jeg var den heldigste pasienten som noen gang har vært sperret inne på et psykiatrisk sykehus, sier hun.

Men da Silje Marie senere bestilte en utskrift av den store journalen sin, oppdaget hun sammenhenger hun ikke ante eksisterte: Flere av de alvorlige symptomene på sinnslidelse så ut til å ha oppstått rett i etterkant av oppstart på nye medisiner.

På pakningsvedlegget sto de samme symptomene som mulige bivirkninger. Men i stedet for å ta vekk medisinene hadde legene gitt henne tilleggsdiagnoser, og lagt på nye medikamenter, for disse.

Maktesløse

Foreldrene følte seg maktesløse. Silje Maries far, Sverre Strandberg, forteller at de etter hvert ikke kjente igjen sin egen datter.

– Hun ble veldig ulik seg selv, det var ikke Silje. Hun ville ta livet sitt, og det var flere ganger hun var inne på det. «Jeg vil ikke være her lenger og jeg er ikke verdt noen ting». Det er vondt for meg å tenke på alt det hun måtte gjennom, sier faren.

Listen av preparater ble lang. I løpet av ti år gikk Silje Marie på 29 forskjellige medisiner, mange av dem tunge medikamenter mot depresjon og psykose.

Dokumentarfilm

Sammen med regissør Inger Lene Stordrange og produksjonsselskapet Screen Story startet hun undersøkelsene rundt en mulig sammenheng mellom bivirkninger og diagnosene legene ga henne.

– Jeg kan ikke være hundre prosent sikker på at det var medisinene som gjorde meg sykere. Men jeg tror i dag at det var en sammenheng, som ingen av legene så, sier Silje Marie.

Resultatet av opptakene ble til filmen «Lykkepillen», samt søndagens program av «Vårt lille land».

Underviser om egne erfaringer

I programmet konfronterer Silje Marie blant andre Øyvind Svendsen, psykologen som anbefalte henne antidepressiva som 16-åring. I samtalen innrømmer han at det den gangen var lite fokus på bivirkninger.

Han sier han i dag er åpen for at medisinene kan ha gjort henne verre.

– Faktisk så tror jeg at sannsynligheten er ganske stor. Du har vært uheldig. Det har vært et sammensurium av dine symptomer på den tiden og et hastverk. Jeg vil ikke frita meg selv heller, i det. Jeg hadde ikke mot eller autoritet til å stå opp og si «stopp en halv», sier psykologen.

I dag jobber Silje Marie Strandberg i organisasjonen «Sommerfugleffekten», der hun har laget et eget undervisningsprogram for skoler og helsevesenet, basert på hennes egne erfaringer.

Se «Vårt lille land» på TV 2 søndager klokken 22.15. Du kan også se programmet på TV 2 Sumo.