LIGGER PÅ SIDEN: Det flunkende nye helikopteret lå fredag ettermiddag på høyre side mens nødetatene på flyplassen jobbet på stedet. Foto: Steinar Figved/TV 2
LIGGER PÅ SIDEN: Det flunkende nye helikopteret lå fredag ettermiddag på høyre side mens nødetatene på flyplassen jobbet på stedet. Foto: Steinar Figved/TV 2

Splitter nytt rednings- helikopter veltet

STAVANGER/OSLO (TV 2): Det første av Norges nye redningshelikoptre veltet fredag ettermiddag på Sola lufthavn mens motoren var i gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var Stavanger Aftenblad som først meldte om saken.

– Det er det nye redningshelikopteret som nettopp har kommet til Sola som har veltet rett utenfor hangaren. Det er ingen personskader, sier redningsleder Kjetil Hagen ved Hovedredningssentralen til TV 2.

Hendelsen ble meldt like før klokken 15.

Veltet med motoren i gang

Kommunikasjonssjef Stian Roen i Luftforsvaret opplyser til TV 2 at hendelsen skjedde under bakkekjøring og at rotoren var i gang.

Bilder fra stedet viser at helikopteret ligger veltet på høyre side. Utrykningspersonell fra flyplassen jobbet på stedet fredag ettermiddag.

– Det er store materielle skader på helikopteret, men heldigvis ingen rapporterte personskader, sier Roen.

Det var en besetning på to personer om bord da ulykken skjedde. I tillegg var det tre teknisk personell på utsiden. Ingen kom til skade, opplyser pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

Ulykken skjedde under såkalt bakkekjøring, hvor man starter opp rotor og motor for å gjøre tester.

– Mens man har bedrevet denne aktiviteten har helikopteret veltet over på sin styrbord side, sier Stordal.

Erstatter Sea King

Helikopteret kom til Norge fra fabrikken i Yeovil i England forrige fredag og har fløyet i snaue fire timer siden da. Planen var at flymaskinen skulle presenteres under en markering på Sola 20. desember.

Helikopteret som veltet, er det første av de nye norske redningshelikoptrene. Før det settes inn i operativ tjeneste, skal det gjennom omfattende test og evaluering. Det var under slik test og evaluering hendelsen skjedde.

Forsvaret kan ikke si noe om årsaken til ulykken, som skal etterforskes av Statens havarikommisjon for Forsvaret. Hendelsen vil ikke påvirke den stående redningsberedskapen med helikopter.

Erstatter gammel sliter

Helikoptrene skal driftes av Forsvaret. På sikt skal 16 nye maskiner erstatte de aldrende traverne Sea King, som i mange tiår har bidratt til å redde liv til havs og på land i Norge.

Kontrakten om kjøp av 16 nye helikoptre ble inngått i 2013, og de skal fases inn i perioden 2018 til 2020. Sola er først ute og deretter følger Ørland (2018), Banak (2019), Bodø (2019), Rygge (2020) og Florø (2020).

Kontraktsverdien er 14 milliarder kroner, som faktisk er 4 milliarder mindre enn det som var utgangsprisen da Stortinget vedtok anskaffelsen.