FULGTE ØVELSE TETT: Russlands president Vladimir Putin (med kikkert) fulgte Zapad-2017 (Vest-2017)-øvelsen i Leningrad tett i september 2017. Øvelsene ble gjort sammen med Hviterussland og så mange som 100.000 soldater kan ha vært involvert. Foto: AFP/Sputnik.
FULGTE ØVELSE TETT: Russlands president Vladimir Putin (med kikkert) fulgte Zapad-2017 (Vest-2017)-øvelsen i Leningrad tett i september 2017. Øvelsene ble gjort sammen med Hviterussland og så mange som 100.000 soldater kan ha vært involvert. Foto: AFP/Sputnik.

Putin ber alle Russlands våpen-selskaper forberede seg på krig

Russlands president har gitt ordre til alle store russiske selskaper om å forberede seg på «krigsproduksjon» på kort varsel. Russland har på ti år nær doblet forsvarsbudsjettet sitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Putins beskjed om at alle selskaper som produserer materiell som er nødvendig i en krigssituasjon må være klare for krig, kom på en militærkonferanse i Sotsji onsdag denne uken, skriver blant annet den britiske avisen The Independent.

– Evnen i vår økonomi til å øke militærproduksjon og militære tjenester på et gitt tidspunkt, er et av de viktigste aspektene ved militær sikkerhet, sa Putin.

I sin tale, som var del av en debrief etter den store militære øvelsen Zapad 2017 i september, snakket han både til statlige og private bedrifter. (Zapad betyr Vest på russisk).

– Alle strategiske, rett og slett alle store bedrifter, må være klare, uavhengig av eierskap, utdyper Russlands president.

Putin vektla at Russland må vinne kappløpet mot Vesten når det gjelder militær teknologi.

– Hæren og marinen må ha det aller beste utstyret, bedre enn våre utenlandske motparter, sa Putin.

Ifølge Sky News sa Putin at konkrete ordre om å modernisere fabrikker, bygge opp lagre og sikre transport av soldater ble gitt under Zapad-øvelsen, den største russiske militærøvelsen siden den kalde krigen. Så mange som 100.000 soldater skal ha deltatt.

Har gjort enorme investeringer

Ifølge den britiske TV-kanalen har russiske medier tolket Putins ordre om høynet beredskap som en beskjed om å «forberede seg på krig».

– Hvis vi skal vinne, må vi være bedre, uttalte Putin i talen i Sotsji.

I løpet av de siste årene skal Putin ha investert det som tilsvarer 2751 milliarder norske kroner i militærutstyr.

Dette utstyret skal før 2020 ha erstattet 70 prosent av militærutstyr fra Sovjet-tiden, skriver Sky News.

Ny rapport: Derfor er Russland farligere for Norge

I en fersk rapport som ble publisert av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) fredag kommer det frem at Russland på ti år nesten har doblet sitt forsvarsbudsjett. I rapporten trekkes fire punkter frem som argument for at Russland har blitt farligere for Norge.

  • Opprustningen: Russland bruker store beløp på nye fly, ubåter, stridsvogner, luftvern og missiler. Russiske styrker trener og øver langt mer enn før 2007.
  • Mindre demokrati: – Stadig mer makt samles hos stadig færre maktpersoner, sier Kristian Åtland, en av forskerne bak rapporten. Åtland mener dette gir myndighetene større spillerom til å bruke militærmakt for å oppnå politiske mål.
  • Tenker annerledes: – De siste årene har forsvar mot Vesten og NATO igjen blitt mer avgjørende for hvordan Russland bruker forsvarsressurser, sier Tor Bukkvold, forsker ved FFI.

  • Tester nye løsninger: Russland har gjennom konfliktene i Georgia, Ukraina og Syria fått testet ut nytt utstyr. Dette har ifølge FFI gitt Russland verdifull og ny erfaring.

FFI-rapporten, som du kan lese i sin helhet her (ekstern lenke), peker på at to punkter taler mot at Russland har blitt farligere for Norge.

  • De nordlige havområdene fremstår som mer stabile og forutsigbare enn situasjonen i Østersjøregionen og Svartehavet, blant annet fordi den historiske og politiske konteksten er en annen enn i randsonen sør for Russland.
  • Russland er foreløpig militært svakere enn NATO totalt sett. De europeiske NATO-landene bruker fem ganger så mye som Russland på forsvar.

– Russland respekterer bare styrke

I et langt intervju med tyske Deutsche Welle, svarer den amerikanske hærens øverstkommanderende i Europa, general Ben Hodges, på flere spørsmål som omhandler opprustning og USAs forhold til Russland.

– Russlands aggressive oppførsel gjør at alle nå forstår at Russland bare respekterer styrke. Så man er nødt til å få på plass evnen, sier Hodges.

Han avviser at Donald Trumps positive twitter-meldinger om Russland betyr at USA forholder seg for forsiktig til Putin, og at USA er en alliert man ikke kan stole på.

– Det er viktig å se på hva USA gjør. Når USA mener alvor med noe, setter vi inn soldater. Vi legger penger i det. Det er akkurat det som skjer her i Europa, sier Hodges til DW.com.

Hodges peker også på at USA, gjennom president Trump, har økt bevilgningen til European Deterrence Initiative, NATOs avskrekkingsinnsats i Europa, med en milliard dollar. Han mener det viser USAs sterke engasjement for sikkerheten i Europa.

– Se hva vi gjør. Flere øvelser, større kapasitet og flere tilgjengelige midler. Det er det jeg ser, og for meg er det en kraftig og sterk bekreftelse på forpliktelse, sier Hodges.

– Har øvd på atomangrep

I sin årlige rapport skrev NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i 2016 at Russland har øvd på flere atomangrep de siste årene.

Et uforutsigbart og aggressivt Russland gjør det nødvendig å stoppe kuttene i de europeiske forsvarsbudsjettene, skrev Stoltenberg den gang.

I rapporten ble det for første gang bekreftet offisielt at Russland øvde på et atomangrep mot Sverige i påsken 2013:

«Disse øvelsene innbefatter simulerte kjernevåpenangrep mot NATO-allierte (for eksempel under den russiske øvelsen Zapad) og partnere (for eksempel i mars 2013 simulerte angrep mot Sverige)», het det i rapporten.

Russiske, statskontrollerte TV-kanaler har anklaget USA for å hisse opp til atomkrig, og desinformerte ifølge et EU-organ offentligheten når et intervju med Stoltenberg ble brukt til å hevde at NATO forbereder et angrep på Russland.

NATO bygger ny kommandosentral

Under NATOs toppmøte i begynnelsen av november i år, ble det klart at alliansen vil bygge nye kommandosentraler i Europa.

En maritim kommandosentral skal blant annet sikre at forsterkninger fra USA skal komme frem dersom det oppstår en krise i Europa.

– Det er en forsvarsallianse som skal ruste seg. Det er først og fremst ved avskrekking, og da må vi fremstå som en allianse som er i stand til å forsvare det vi skal, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til TV 2.

Han sa at det er like viktig å være utstyrt og trent i fredstid, for en krigslignende operasjon, som å måtte gjennomføre den.

– Russland er en del av sikkerhetsbildet, men vi må også være klar over at det kan skje ting andre steder i verden, som kan få gi en mer utfordrende situasjon i Europa, sa Bakke-Jensen.