Hagen ikke kan fritas fra stortingsvervet

Presidentskapet slår fast at Carl I. Hagen ikke kan fritas fra vervet som vararepresentant.

VILLE TREKKE SEG. Carl I. Hagen ville trekke seg som vararepresentant for å få plass i Nobelkomiteen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
VILLE TREKKE SEG. Carl I. Hagen ville trekke seg som vararepresentant for å få plass i Nobelkomiteen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Onsdag ble det kjent at Carl I. Hagen ville trekke seg som vararepresentant på Stortinget for å bli medlem i Nobelkomiteen.

I dag melder presidentskapet at det ikke er mulig.

– Når det gjelder spørsmålet om mulig fritak, så lar ikke det seg gjøre, sier stortingspresident Olemic Thommessen til NTB.

Presidentskapet drøftet spørsmålet på sitt møte torsdag formiddag. Saken er ikke formelt behandlet siden det ikke foreligger noen søknad, men Thommessen sier de har hatt en orienteringsrunde på temaet.

– Mitt svar til Fremskrittspartiets stortingsgruppe vil være at Hagen ikke tilfredsstiller de kravene som Grunnloven og valgloven stiller for å få fritak for sitt verv som vararepresentant, sier han.

Et annet spørsmål er om Hagen kan be om permisjon. Det vil man i tilfellet komme tilbake til, dersom han søker om det, opplyser Thommessen.

Frps parti-nestor ga onsdag stortingsgruppa i partiet beskjed om at han ønsket å trekke seg som vararepresentant med øyeblikkelig virkning for å kunne bli valgt til medlem i Nobelkomiteen.

(NTB)