Her blir soldaten skutt på av sine egne

En FN-video viser dramaet da den nordkoreanske soldaten flyktet 13. november i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til onsdag norsk tid offentliggjorde FN-kommandoen UNC i Korea overvåkingsbilder som viser den nordkoreanske soldatens flukt over grensen 13. november.

Flere skudd ble avfyrt mot avhopperen som valgte å flykte over grensen ved byen Panmunjom.

Den dramatiske videoen viser at han først kjører forbi sine medsoldater, før han krasjer bilen i en grøft.

Deretter åpnes det ild mot avhopperen som segner om ved et betonggjerde. Han dras deretter i sikkerhet av to sørkoreanske soldater.

Avhopperen ble truffet av minst fem skudd, og fraktet til sykehus i helikopter. Den uidentifiserte nordkoreaneren har vært gjennom flere operasjoner, melder nyhetsbyrået Reuters.

Kirurg Lee Cook-Jong sier at han kommer til å overleve. Da legene forsøkte å redde ham, fant de flere titalls ormer og parasitter i soldaten, blant annet det som trolig var en 27 cm lang rundorm. Nå er han koblet fra pustemaskin og er ved bevissthet, opplyser sørkoreanske helsemyndigheter ifølge NTB.

Sørkoreanske leger mener soldaten kan ha fått disse som følge av dårlig kosthold og helse i den nordkoreanske hæren. Den 170 centimeter høye soldaten veide bare 60 kilo da han ble funnet.

Brøt våpenhvilen

Nord-Korea brøt våpenhvilen da soldatene skjøt mot en kollega som hoppet av til Sør-Korea, opplyser FN, som nå har bedt om et møte med militærledelsen i nord.

Nord-Koreas handling tidligere denne måneden utgjør brudd på våpenhvileavtalen som kom på plass i 1953 da Korea-krigen ble avsluttet, fastslår FN-kommandoen.

Videoopptaket fra den USA-ledede FN-kommandoen som overvåker situasjonen på grensen mellom de to landene, viser at en av de nordkoreanske grensevaktene løp inn i den demilitariserte sonen i noen sekunder før han dro vendte tilbake til nordkoreansk side.

– FN-kommandoen har bedt om et møte med Nord-Korea for å diskutere vår gransking og tiltak som kan hindre fremtidige brudd på avtalen, sier kommandoens leder Chad Carroll ifølge NTB.