SPARE-EKSPERT: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, hjelper privatpersoner med økonomien. Foto: Stig B. Fiksdal // Berit Roald / NTB Scanpix
SPARE-EKSPERT: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, hjelper privatpersoner med økonomien. Foto: Stig B. Fiksdal // Berit Roald / NTB Scanpix

Slik blir du pensjonist-millionær med små grep

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hva unge bør gjøre om de ønsker å ha mye penger når de blir pensjonister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke så lett å finne motivasjon til å spare penger til noe som skal skje om 40 år. Allikevel kan det være veldig lurt, i hvert fall om du har lyst til å ha mye å rutte med på dine eldre dager.

Starter du med pensjonssparing i ung alder, kan nemlig pengesekken være riktig så stor den dagen du går av med pensjon.

– Den vanligste feilen man gjør er å ikke starte tidlig nok. Mange starter ikke med å tenke på pensjonssparing før i 50-årene, og da kan det være for sent. Da må du ta et langt større jafs av økonomien, istedenfor for å spare «brødsmuler» gjennom hele arbeidslivet, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, til TV 2.

– Alle monner drar

I starten av 20-årene er det ikke alltid man har mulighet til å sette av penger til pensjonisttilværelsen. Det er Sandmæl også svært klar over.

– Det som er viktig med penger, ikke bare når man er ung, er å prioritere riktig. Mange unge har en stram økonomi, og da er det nok ikke pensjonssparing som bør komme først. Det som bør stå øverst på listen er å kunne betale for de helt nødvendige tingene, og etter hvert kunne klare å kjøpe seg en bolig. Ikke putt alle pengene i framtiden, for det er viktig å huske at du også skal leve godt i dag.

I begynnelsen er det likevel ikke mye som trengs i måneden. Om du har mulighet til å bare spare litt, er det faktisk sånn at alle monner drar.

Veien til én million kroner

Silje Sandmæl har laget et regnestykke for hvor mye man må spare for å sitte igjen med over én million kroner ved pensjonsalder.

Regnestykket bruker en avkastning på 6,5 % og tar høyde for 0,5 % i omkostninger. Sparehorisonten er fra alderen 27-67 år.

Det er også lagt inn en såkalt diskonteringsfaktor, som betyr at det er tatt høyde for inflasjon. Det vil si at pengene det er beregnet at du sitter igjen med i fremtiden, er verdt like mye som de er idag.

De første 10 årene: Spar 300,- i måneden.
Etter 10 år sitter du da igjen med 38.181,-

De neste 10 årene: Spar 700-, i måneden.
Etter 20 år sitter du til sammen igjen med 142.504,-

De siste 20 årene: Spar 2500,- i måneden.

= Etter 40 år vil du til sammen ha spart opp 1.042.208,-

– Selv startet jeg med aksjesparing da jeg var ganske ung, som var målrettet til pensjonisttilværelsen. Man kan starte tidlig i 20-årene med bare noen hundrelapper i måneden, og så øke etter hvert. Starter du tidlig nok, kan du bli pensjonistmillionær, sier Sandmæl.

– Spar i aksjemarkedet

For å kort forklare, er pensjonssparingen delt i tre. For det første tjener du opp pensjon fra det offentlige.

– Der er det viktig å huske på at dagens unge vil få mye mindre enn de eldre gjør i dag, fordi det er forventet at dagens unge vil leve lenger. For det andre sparer du opp penger fra arbeidsgiveren. Der finnes det store forskjeller, og det er viktig å sjekke hva slags ordning arbeidsgiveren tilbyr.

På toppen av dette kommer egen sparing. Denne sparingen er helt nødvendig om du ønsker å leve livet på dine eldre dager. Siden det er mange år til pensjonisttilværelsen, anbefaler Sandmæl de unge å spare i aksjemarkedet.

– Det er mange måter å spare i aksjemarkedet på, det kan være gjennom et aksjefond, indeksfond, enkeltaksjer eller en aksjesparekonto, investeringskonto eller IPS. Det kan være lurt å snakke med en rådgiver slik at du får den beste løsningen tilpasset deg og dine behov.

Gjeldsbetaling

Rundt ti år før du tenker å gå av som pensjonist, kan det være lurt å trappe ned risikoen. Nedbetaling av boliggjeld er også en bra pensjonssparing.

– Er du gjeldfri som pensjonist og trenger mer å rutte med, har du mulighet til å låne opp i boligen, sier Sandmæl.

Forbrukerøkonomen har satt opp et regnestykke for hvor mye du behøver å spare, for å ende opp med én million kroner på kontoen ved pensjonsalder. I regnestykket er det brukt en rente på 6,5 prosent, og tatt høyde for 0,5 prosent omkostninger.

Det er også tatt hensyn til at pengene vil synke i verdi som følge av inflasjon, som betyr at millionen du sitter igjen med, er verdt det samme som dagens million.

For å oppsummere er det altså aksjemarkedet du bør satse på, og i begynnelsen er det nok med en liten sum i måneden. Kontakt en pensjonsrådgiver for å finne ut hva slags løsning som passer best for deg, og trapp ned risikoen når pensjonsalderen nærmer seg.