FARTSKONTROLL: Mange blir stanset av politiet for å ha kjørt for fort. Innimellom får politiet servert noen kreative unnskyldninger fra de skyldige.
FARTSKONTROLL: Mange blir stanset av politiet for å ha kjørt for fort. Innimellom får politiet servert noen kreative unnskyldninger fra de skyldige. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

To unnskyldninger går igjen når folk bryter fartsgrensen

Noen er ekstra kreative når de blir stoppet av Utrykningspolitiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dessverre er det mange som kjører for fort i trafikken. For høy hastighet er årsaken til mange av landets ulykker, og statistikk fra Vegvesentet viser at for stor fart var en medvirkende årsak til hver tredje dødsulykke i 2016.

For å forhindre slike trafikkulykker, jobber politiet stadig med å passe på at nordmenn overholder trafikkreglene. De som har hovedansvaret for politiets trafikktjeneste, er Utrykningspolitiet (UP).

– Det er hastighet vi oftest stanser folk for. I tillegg er det andre ting som går på atferd, som stygge forbikjøringer eller at folk ligger for tett til bilen foran, sier fungerende distriktsleder i UP-distrikt Øst, Kai Voldengen, til TV 2.

Saken har tidligere vært omtalt på Politiforum.

Tissetrengte bilister

Distriktslederen sier det også er mange som stanses på grunn av manglende bilbelte, og at kjøring i ruspåvirket tilstand er en gjenganger.

– Bruk av mobilen er det også jevnt mye av. Det er tydeligvis vanskelig for folk å legge fra seg mobilen når de kjører bil, som egentlig er ganske overraskende, med tanke på teknologien som er innebygd i biler i dag.

Forklaringene på hvorfor folk kjører for fort finnes det også mange av.

– Det hender vi hører mye rart. Noen er kreative.

Særlig to unnskyldninger er ganske vanlige, ifølge Voldengen.

– At folk skal i begravelse og må forte seg for å rekke den, har vi hørt flere ganger. Det er også mange som prøver seg med at de må på do. I enkelte tilfeller er dette sikkert reelt, men det hjelper lite. Noen ganger har vi også stanset dem rett etter en rasteplass eller bensinstasjon, og da faller argumentet litt i grus.

Skyldte på kulda

En annen relativt vanlig unnskyldning folk prøver seg med er at farten måtte økes fordi de ble forfulgt av noen. Distriktslederen forteller også om noe politiet har hørt noen ganger rundt ferietider, når bilen er fullpakket til en kjøretur.

– Da kan de si at de måtte øke farten for å komme opp bakken, siden bilen er så tung. Vi ler jo aldri av noen, men noen ganger må vi le med dem.

Voldengen husker en mann som mistet førerkortet da han kjørte i 140 kilometer i timen i 80-sonen. Unnskyldningen var av det svært kreative slaget.

– Det var minusgrader, og han hadde nettopp vasket bilen. Derfor måtte han øke farten å tørke bilen, så ikke dører og vinduer frøs fast.

Til slutt husker Voldengen en episode der en dame skyldte på et defekt speedometer. Men ikke på den måten man kanskje skulle tenke seg.

– Hun påstod at hun måtte komme seg opp i høy fart, og deretter bremse ned igjen, for at speedometeret skulle virke. Det er lov å prøve seg, men hun fikk nok bot, sier distriktslederen.