FREM MED PYNTEN: Julepynt skaper både harmoni og nostalgi i hjemmet, mener den amerikanske psykoterapeuten Amy Morin.
FREM MED PYNTEN: Julepynt skaper både harmoni og nostalgi i hjemmet, mener den amerikanske psykoterapeuten Amy Morin. Foto: Scanpix

Derfor er de som pynter til jul tidligere lykkeligere

Klarer du ikke å vente med å pynte til jul? Da er du ifølge ekspertene lykkeligere enn de som venter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Desember er her, og mens mange venter til lille julaften med å pynte huset, er det andre som er ferdig for lengst.

Skal vi tro den amerikanske psykoterapeuten og forfatteren Amy Morin, er det de som pynter til jul tidlig som er de lykkeligste.

– Jul kan få frem positive følelser, som håp og glede. Det kan føre til en snillere og mer generøs oppførsel. Noen liker å pynte til jul tidligere nettopp fordi julen får frem gode følelser og fører til bedre oppførsel, sier hun til TV 2.

Nostalgi og minner

Videre forteller Morin at mange setter frem julepynten tidlig fordi de blir nostalgiske, og derfor gladere, av det.

SKAPER MINNER: Den amerikanske psykoterapeuten Amy Morin sier til TV 2 at julepynt gjør mange gladere og mer tilfreds. Foto: Privat
SKAPER MINNER: Den amerikanske psykoterapeuten Amy Morin sier til TV 2 at julepynt gjør mange gladere og mer tilfreds. Foto: Privat

– Å sette frem julepynt får frem følelsen av nostalgi. Det minner deg kanskje om jul sammen med familien da du var barn, eller minner det deg om folk som ikke lenger er med deg, sier hun.

Hun mener at alt som hører julen til er en utmerket måte å reflektere på.

– Å se på julepynt, høre på julemusikk og å delta på julearrangementer kan være en strålende måte å minnes fortiden, sier hun til TV 2.

– Jul kan også få frem de positive følelsene, som håp og glede. Det kan føre til snillere og mer generøs oppførsel. Noen liker å pynte til jul tidligere fordi julen får frem gode følelser og fører til bedre oppførsel.

Innbydende julepynt

I en eldre studie publisert i Journal of Environmental Psychology, kan man lese at mange bruker julepynt til å vise frem åpenhet overfor naboene.

Slik har Melania pyntet Det hvite hus:

– Akkurat som julepynt er en måte å komme tilbake til barndommen, kan de også også være en håndsutrekning til de på utsiden og naboene, forklarer Morin.

Tre psykologer ved University of Utah viste deltakerne hus som var, og ikke var, dekorert med julepynt.

Deretter måtte deltakerne svare på hvilke hus som virket mest innbydende.

Et klart flertall svarte at husene med julepynt på utsiden var både «vennlige» og «inkluderende».

«Våre resultater støtter tanken om at beboere kan bruke husets eksteriør til å kommunisere inkludering», skrev forskerne, Carol Werner, Sonja Peterson og Barbara Brown.